Tetszett a cikk?

A művészek sztrájkja miatt elmaradt az 57 éves Avignoni Színházi Fesztivál s minthogy a sztrájkhullám nem állt meg, további kulturális események is áldozatául eshetnek Franciaországban. Náluk az Európában egyedülálló művész-munkanélküli segélyezési rendszer jövője a tét, nálunk hivatalosan nem is létezik munka nélküli művész. Nem mintha nem volna; csak éppen az ellátórendszer nem vesz róluk tudomást. Vannak viszont munka nélküli BT-tulajdonos művészek, ami nem ugyanaz. Vagy mégis? A magyar művész-szakszervezetek most elérték, hogy a minisztérium vegye komolyan törvénymódosító javaslatukat, amely feloldhatná az ellentmondásokat.

A francia kormány hozzányúlna a világon egyedülálló művész- (és kultúra)barát munkanélküli segélyezési rendszerhez. Eddig az a szabadfoglalkozású művész vagy színházi-filmes-tévés műszaki, aki a szakmájában eltöltött évi 507 munkaórát igazolni tudott, jogosult volt egy évi munkanélküli segélyre, ha időlegesen nem talált magának munkát. A rendszer kifejezetten a frankofon kultúra védelmét szolgálja, ám a kormány most túlzottan nagyvonalúnak ítélve a támogatást, változtatni akar. A változás (amelyet három kisebb szakszervezet el is fogadott) abban áll, hogy ezentúl 10 hónap alatt kell 507 órát igazolni, és csak 8 havi segély jár.
Jean-Jacques Aillagon kulturális miniszter csak arra hajlandó, hogy az új szabályokat nem az idén, hanem 2004-től vezesse be. A franciák 135 ezer szabadúszó művészét és műszakiját jelentős részben képviselő nagyobb szakszervezetek azonban nem engednek, s a közvéleménykutatók szerint a lakosság kétharmada is támogatja őket.
Magyarországon ilyen nagyvonalú segélyezés nincs. Sőt, szabadúszó művészek esetében semmilyen rendszer nem létezik. A munkanélküli ellátórendszer csak munkáltatót és munkavállalót ismer, s a munka nélkül levő szabadúszó művészek önfoglalkoztatók, többnyire vállalkozók. Így aztán nem jogosultak munkanélküli segélyre.
A Művészeti Sakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) hivatalosan nem foglalt állást a franciaországi események ügyében, de egyelőre a nemzetközi szervezetek sem hívtak fel szolidaritási akciókra - mondta a hvg.hu-nak Gyimesi László, a 15 ezer zenész, táncos, színházi dolgozó, artista, képzőművész, filmes, író szervezeteit tömörítő, s így a hazai "gyakorló"művészek tekintélyes részét képviselő szervezet elnöke. Ennek oka - gyanítja az elnök -, hogy e pillanatban nem teljesen világos, mely szervezetek mit képviselnek a kormány és a művészek vitájában.
Gyimesi László szerint az alapvető különbség az, hogy Franciaországban nincs "vállalkozó művész". Aki dolgozik, az munkavállaló, s jogosult a segélyre. Az MSzSz szerint itthon is ideje volna az élet tényeit figyelembe vevő törvényi szabályozást alkotni. A munkanélküli járulékfizetésnél lehet az a pont, ahol a hazai rendszer "beengedhetné" a szabadúszó művészeket. Kétéves előkészítés után végre eljutott a minisztérium asztalára a szakszervezetek új "művésztörvény"-javaslata. Ez minden munkavégzést munkaviszonynak tekintene, így például a színházakban BT-ként dolgozó színészre is vonatkozna a kollektív szerződés, épp úgy, mint a színház alkalmazottaira. S mivel minden dolgozó művész munkavállaló volna, kaphatna munkanélküli ellátást is. Garzó Lilla, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerdán azt nyilatkozta, hogy több szervezet azt kéri: szabályozzák külön a művészek, újságírók, biztonsági- és vagyonőrök, sportolók, fuvarozók és más speciális szakterületek önfoglalkoztatását, s azt várják a tárcától, oldja meg a kényszervállalkozók szociális védelmét.
Mivel a szakmai javaslatok összegzését követően a kormány valószínűleg ősszel készít az önálló foglalkoztatás szabályozására javaslatot, meglehet, a honi rendszerben is új felvonás veheti kezdetét. Addig is - ahogy az érdekérvényesítés hazai állapotait és hagyományait elnézzük - művész-sztrájkra nem kell számítani. A show nálunk folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengetegen voltak a hétvégén a Velencei-tónál, most azt kérik, inkább ne nyissanak ki a büfék

Rengetegen voltak a hétvégén a Velencei-tónál, most azt kérik, inkább ne nyissanak ki a büfék

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten