A művészek sztrájkja miatt elmaradt az 57 éves Avignoni Színházi Fesztivál s minthogy a sztrájkhullám nem állt meg, további kulturális események is áldozatául eshetnek Franciaországban. Náluk az Európában egyedülálló művész-munkanélküli segélyezési rendszer jövője a tét, nálunk hivatalosan nem is létezik munka nélküli művész. Nem mintha nem volna; csak éppen az ellátórendszer nem vesz róluk tudomást. Vannak viszont munka nélküli BT-tulajdonos művészek, ami nem ugyanaz. Vagy mégis? A magyar művész-szakszervezetek most elérték, hogy a minisztérium vegye komolyan törvénymódosító javaslatukat, amely feloldhatná az ellentmondásokat.

A francia kormány hozzányúlna a világon egyedülálló művész- (és kultúra)barát munkanélküli segélyezési rendszerhez. Eddig az a szabadfoglalkozású művész vagy színházi-filmes-tévés műszaki, aki a szakmájában eltöltött évi 507 munkaórát igazolni tudott, jogosult volt egy évi munkanélküli segélyre, ha időlegesen nem talált magának munkát. A rendszer kifejezetten a frankofon kultúra védelmét szolgálja, ám a kormány most túlzottan nagyvonalúnak ítélve a támogatást, változtatni akar. A változás (amelyet három kisebb szakszervezet el is fogadott) abban áll, hogy ezentúl 10 hónap alatt kell 507 órát igazolni, és csak 8 havi segély jár.
Jean-Jacques Aillagon kulturális miniszter csak arra hajlandó, hogy az új szabályokat nem az idén, hanem 2004-től vezesse be. A franciák 135 ezer szabadúszó művészét és műszakiját jelentős részben képviselő nagyobb szakszervezetek azonban nem engednek, s a közvéleménykutatók szerint a lakosság kétharmada is támogatja őket.
Magyarországon ilyen nagyvonalú segélyezés nincs. Sőt, szabadúszó művészek esetében semmilyen rendszer nem létezik. A munkanélküli ellátórendszer csak munkáltatót és munkavállalót ismer, s a munka nélkül levő szabadúszó művészek önfoglalkoztatók, többnyire vállalkozók. Így aztán nem jogosultak munkanélküli segélyre.
A Művészeti Sakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) hivatalosan nem foglalt állást a franciaországi események ügyében, de egyelőre a nemzetközi szervezetek sem hívtak fel szolidaritási akciókra - mondta a hvg.hu-nak Gyimesi László, a 15 ezer zenész, táncos, színházi dolgozó, artista, képzőművész, filmes, író szervezeteit tömörítő, s így a hazai "gyakorló"művészek tekintélyes részét képviselő szervezet elnöke. Ennek oka - gyanítja az elnök -, hogy e pillanatban nem teljesen világos, mely szervezetek mit képviselnek a kormány és a művészek vitájában.
Gyimesi László szerint az alapvető különbség az, hogy Franciaországban nincs "vállalkozó művész". Aki dolgozik, az munkavállaló, s jogosult a segélyre. Az MSzSz szerint itthon is ideje volna az élet tényeit figyelembe vevő törvényi szabályozást alkotni. A munkanélküli járulékfizetésnél lehet az a pont, ahol a hazai rendszer "beengedhetné" a szabadúszó művészeket. Kétéves előkészítés után végre eljutott a minisztérium asztalára a szakszervezetek új "művésztörvény"-javaslata. Ez minden munkavégzést munkaviszonynak tekintene, így például a színházakban BT-ként dolgozó színészre is vonatkozna a kollektív szerződés, épp úgy, mint a színház alkalmazottaira. S mivel minden dolgozó művész munkavállaló volna, kaphatna munkanélküli ellátást is. Garzó Lilla, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerdán azt nyilatkozta, hogy több szervezet azt kéri: szabályozzák külön a művészek, újságírók, biztonsági- és vagyonőrök, sportolók, fuvarozók és más speciális szakterületek önfoglalkoztatását, s azt várják a tárcától, oldja meg a kényszervállalkozók szociális védelmét.
Mivel a szakmai javaslatok összegzését követően a kormány valószínűleg ősszel készít az önálló foglalkoztatás szabályozására javaslatot, meglehet, a honi rendszerben is új felvonás veheti kezdetét. Addig is - ahogy az érdekérvényesítés hazai állapotait és hagyományait elnézzük - művész-sztrájkra nem kell számítani. A show nálunk folytatódik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el