Tetszett a cikk?

A rendőrség csak hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a miskolci rendőrök még szeptember 6-án őrizetbe vettek egy férfit és egy nőt, akik megalapozottan gyanúsíthatóak a nemzeti kincsnek számító Vizsolyi Biblia ellopásával. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek, a biblia azonban továbbra sincs meg.

Az egymással élettársi kapcsolatban élő gyanúsítottak szeptember 6-án, egy igazoltatás során lettek gyanúsak a rendőröknek. A párt előállították, majd - a rendőrség tájékoztatása szerint - kihallgatásuk során "a rendőrök legnagyobb meglepetésére" előadták, hogy részt vettek a nemzeti kincsnek számító, Károly Gáspár fordította, 1590-es kiadású első magyar nyelvű Vizsolyi Biblia ellopásában tavaly február 10-én. A gyanúsítottak beismerő vallomást is tettek.
Bárdos Zoltán őrnagy, az ügy szálait kézben tartó rendőrtiszt elmondta: már a biblia ellopása után felbujtóként képbe került egy budapesti 30 éves rokkantnyugdíjas, és egy 33 éves komáromi férfi, mint társtettes. A rokkantnyugdíjast akkor őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték, azonban az ügyben eljáró Encsi Városi Bíróság a bizonyítékokat nem találta elegendőnek, ezért felmentették.
A most előzetes letartóztatásban lévő páros vallomásából egyértelműen világossá vált, hogy a komáromi férfi tört be a vizsolyi református templomba. Az is kiderült, hogy a bibliát átadta a templom előtt várakozó párnak, azzal az utasítással, hogy azt szállítsák Budapestre a rokkantnyugdíjasnak, akit most ismét nagy erőkkel keresnek.
A biblia azonban még nincs meg, éppen ezért a négymillió forintos díj továbbra is él, és a nyomozást közvetlen elősegítőt illeti meg, mondta a nyomozás irányítója. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!