Jimmy Smith Szereti Ön a Hammond orgonát? Ha hirtelen nem jut eszébe, körülírjuk, melyik hangszerről is van szó.

Jimmy Smith

Szereti Ön a Hammond orgonát? Ha hirtelen nem jut eszébe, körülírjuk, melyik hangszerről is van szó. Hát arról az órmótlan, kétszintes billentyűzetű, különös szerkezetetről, amelynek egyik tartozéka egy körbe forgó hangszóró. Arról az izgalmas, lebegő hangú, éteri hangzású különös hangszerről, amely a jazzben és a progresszív rockban egész fejezetet nyitott! A Hammond hangja ismét divatos (egy-egy hangszer horribilis összegekbe is kerülhet ma), olyan mesterei voltak a múltban, mint Keith Emerson és Jon Lord és olyanok hozták be újra a kortárs, modern jazz-hangzásba, mint James Taylor. Most Budapesten koncertezik a Hammond-orgona egyik ős-mestere Jimmy Smith. A lassan nyolcvan éves művész honosította meg a jazzben és a rhythm and bluesban ezt a hangszert; funky-s ritmizálás, blues-os érzelemgazdagság jellemzi szólóit. Igazi különlegesség lesz ez a koncert; a soul és a jazz szerelmesei ne hagyják ki Jimmy Smitht és zenekarát.

július 16.; Millenáris Park, Budapest, II. Fény u. 20-22.Billy Cobham

Valamikor a nyolcvanas évek közepén, szinte inkognitóban lépte át az osztrák-magyar határt és jött el Budapestre koncertezni. Dobosok és jazz hívők álltak sorban akkor az Almássy térnél, hogy bejussanak Billy Cobham alkalmai koncertjére. Azóta többször járt már újra itt (többé nem titokban) más-más korszakaiban, más-más felállású zenekarával. Most a gyulai jazzfesztivál látja vendégül a virtuóz jazzdobost, a Mahavishnu Orchestra, a Dreams egykori alapítóját, több tucat lemez világhírű közreműködőjét. Új, nemzetközi csapatával, a Culture Mix-szel érkezik.

július 17; III. Gyulai Vár Jazz Fesztivál, Tószínpad

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!