szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Wahorn András nem vállalja a Millenáris Parkban kialakítandó Jövő Háza program vezetését, ha az informatikai tárca nem biztosítja hozzá a szükséges anyagi és szervezeti feltételeket.

A művész ezt szombaton közölte az MTI-vel, azt követően, hogy álláspontjáról tájékoztatta Kovács Kálmán informatikai minisztert.
   
Az Egyesült Államokban élő és alkotó - a Millenáris Park jövőbeli koncepciójának kidolgozására külön a miniszter kérésére Budapestre utazott - Wahorn András elmondta: korábban azt az ígéretet kapta, hogy a Jövő Háza élén álló majdani kuratórium elnöke lesz.

Wahorn december 11-én közleményt juttatott el a sajtóhoz. Ebben így ír: "Értesítem a sajtót, hogy a mai nappal felfüggesztem a Millenáris Parkban, a Jövő Háza projektben való közreműködésemet. Az IHM novemberben felkért a Jövő Háza Projekt tervezett kuratóriumának vezetésére. Az elmúlt napokban elterjedt híresztelések, hogy Derdák András elbocsájtása az én művészeti igazgatói kinevezésemet készítené elő, alaptalanok. Terveink szerint Derdák úr (a Millenáris menesztett művészeti vezetője - a szerk.) egy felállítandó, általam elnökölt kuratórium tagja lett volna, mint programigazgató. Ennek előkészítésében meg is egyeztünk, leváltása meglepetés volt számomra. Kovács Kálmán Miniszter úrral közöltem, hogy amíg a megfelelő anyagi és szervezeti feltételek nem biztosítottak, nem kívánok részt venni a munkában."

Korábbi lapértesülés szerint Wahorn András a Jövő Háza művészeti vezetője lett volna. A művész szombaton azt mondta az MTI-nek, hogy erről szó sem volt, ezt nem is vállalta volna.   Hozzátette: arról viszont megállapodtak vele, hogy a kuratórium munkájában művészeti igazgatóként Derdák András is részt vesz majd, akit azonban a múlt héten az akkori ügyvezető Tóth József váratlanul
leváltott.
   
Wahorn András elmondta, hogy a Jövő Háza terv továbbfejlesztett változataként másfél hónap alatt elkészítette az úgynevezett Kapu koncepciót. Egy olyan oktató-szórakoztató központot álmodott meg, amely a legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazva foglalkozik a jövővel.
   
Elmondása szerint Kovács Kálmán szombaton arról biztosította őt, hogy minél előbb tisztázza a helyzetet.
   
Derdák Andrásnak, a Millenáris Kht. művészeti igazgatójának múlt héten mondott fel Tóth József akkori ügyvezető, két nappal azután, hogy Mizsei Zsuzsanna, a társaság kulturális területért felelős ügyvezető igazgatója közös megegyezéssel szintén megvált állásától. Tóth Józsefet e lépése után leváltotta a parkot felügyelő informatikai tárca vezetője, mert az ügyvezető előzetes egyeztetés nélkül döntött az elbocsátásról.
   
A minisztérium múlt szerdai közleménye szerint az ügyvezetői feladatokat ideiglenesen Marosvölgyi Zsuzsa, a park műszaki igazgatója látja el.

A Millenáris Park felügyelete júliusban került át az Informatikai és Hírközlési Minisztériumhoz (IHM) a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH).
   
Wahorn András képzőművész a nyolcvanas években a szentenderei Vajda Lajos Stúdió köréhez tartozott, illetve a legendás Bizottság zenekar tagja volt. Wahorn ma Los Angelesben élő amerikai állampolgár, aki olyan multimédia-szakember, akinek a tevékenységi körébe beletartozik a képzőművészet, a zene, a film éppúgy, mint az internet és a számítógépes művészet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet

Decemberben korábban érkezik a nyugdíj

Decemberben korábban érkezik a nyugdíj