szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szulovszky István Joni, akit a közönség csak úgy ismert a Bizottság zenekarból, mint a "Dunakanyar Legjobb Gitárosa". A Vajda Lajos Stúdió Zenei Szekciójának tagja volt, a Világűrharmónikusok örökös közreműködője, a Happy Dead Band és a legendás Bizottság együttes egyik alapítója.

Az 55 éves korában elhunyt Szulovszky István Joni gitárt cipelő emblematikus alakja már a hatvanas évektől Szentendre részévé vált. Rengeteg formációban játszott és segítőkészsége jelentős hatást gyakorolt a régi és új generációs együttesek működésére is.
 
Szerény, csöndes, szűkszavú, háttérbe húzódó, szinte észrevétlen jelenléte a legbiztosabb alapot jelentette az előadásokon. Szellemi és technikai aktivitása az élet minden területére kiterjedt. Hangmérnöki munkája az alternatív kultúrterepen töltött hosszú idők tapasztalatának köszönhetően egyedülálló felvételeket  eredményezett.
 
Kevesen tudják, hogy kiváló operatőr is volt. Több játékfilmben közreműködött szereplőként, zeneszerzőként és alkotótársként (Jégkrémbalett, Rend a lelke mindennek, A tisztaság fél egészség )
 
A Bizottság, az alternatív zenei kultúra élenjáró együttese 1979-ben alakult. Akkori tagjai: fe Lugossy László (ének) Wahorn András (orgona, szaxofon, basszusgitár, ének), ef Zámbó István (basszusgitár, orgona, szaxofon, ének, Kukta Erzsébet (ének), Szulovszky i) István "a Dunakanyar legjobb gitárosa"; Bán Mária (dob) és Bernáth(y) Sándor (gitár). Első koncertjüket 1980. augusztus 23-án, az Óbudai Hajógyári Szigeten adták, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekaraként. Főleg kiállítások megnyitóin lépett fel a zenekar, miután  több tagja képzőművész volt.
 
A Bizottságot nem tudta elfogadni sem az akkori popszakma, sem a politikai vezetés. 1983-ban szerepelt az együttes Bódy Gábor a Kutya éji dala című filmjében, 1984-ben a Balázs Béla Stúdióban elkészítették Jégkrémbalett című saját filmjüket, ennek anyagából állították össze második nagylemezüket.  1985-ben nyugat-európai turnét tett a zenekar. 1995-ben mindkét Bizottság LP-t kiadta CD-n a Hungaroton-Gong. A Bizottságnak több utódzenekara ismert. Az Ef Zámbó István vezette Zámbó Happy Dead Bandnek tagja volt Szulovszky István Joni is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!