szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szombaton délelőtt tizenegy órakor nyílik a Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festményét bemutató kiállítás Pécsett: az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotások együtt először és feltehetően utoljára láthatóak a baranyai megyeszékhelyen.

A tárlat helyszínén Szentkirályi Miklós, a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora elmondta, hogy az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt tizenhat év munkásságát öleli fel, s e monumentális alkotások Munkácsy legjelentősebb bibliai témájú festményeinek tekinthetők. Az Ecce Homo azért is különleges, mert ez volt a művész utolsó képe, melyet már nagyon betegen készített - tette hozzá. A kiállítást (az EKF keretében) október 31-ig, hétfő kivételével minden nap délelőtt tíztől este hat óráig láthatja a közönség.

Munkácsy Mihály: Golgota
©

A szervezők korábban elmondták: a három alkotás kölcsönzéséhez mindegyik tulajdonos - Hajdú-Bihar megye önkormányzata, Pákh Imre műgyűjtő és a kanadai Hamilton Galéria - is hozzájárult. A megállapodás jelentős, mert bár a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című festményt az elmúlt években többször szállították a tengerentúlra és vissza, az Ecce Homo nyolcvan éve nem hagyta el a Déri Múzeum falait. Pécs mintegy harminc millió forintot költött arra, hogy eleget tegyen a tárlat szigorú feltételeinek. A Pécsi Galériának át kellett alakíttatnia az egyedüli helyszíneként szóba jöhető gimnáziumi dísztermet. A szerződésben különböző műszaki, klíma- és biztonsági berendezések elhelyezését írták elő, a falakat pedig a legjobb hatás elérése érdekében angolvörösre festették. A képek védelme érdekében a teremben állandó 20 Celsius-fokot és 50 százalékos páratartalmat szükséges biztosítani, a műkincsekre éjjel-nappal őrök vigyáznak.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Animefesztivál a fővárosban

Vetítések, beszélgetések, cosplay- és karaokeverseny is várja az animefesztiválra kilátgatókat hétvégén a Hungexpo területén.

hvg.hu Kult

Török nap Budapesten: vízipipa, koncert, amulett

Török dalok, versek, fotók Törökországról, nyelvvizsga tesztek és török ajándéktárgyak börzéje - többek között ezekkel találkozhatnak az idei török napra kilátogatók.

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit