szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz magyar jelöltből ketten vehették át az Essl Művészeti Díjat a Centrális Galériában kedd este.

Kedd este átadták Közép- és Dél-Kelet- Európa egyik legrangosabb kortárs képzőművészeti díját, az Essl Művészeti Díjat. A tíz hazai jelölt - Basa Anikó, Bada Emőke, Békési Ervin, Hámori Anett, Jagicza Patricia, Kanics Dorottya, Kujbus János, Sárai Lajos, Szentpétery Annamária és Ulbert Ádám - közül a nemzetközi zsűri döntése alapján a 2011-es év Essl Art Award nyertese Bada Emőke és Hámori Anett, akik a szakmai elismerésen és a nemzetközi bemutatkozási lehetőségen túl 3500 eurós díjazásban részesülnek. Hámori Anett a Vienna Insurance Group (VIG) osztrák biztosítótársaság által felajánlott ezer euró összegű díjat is elnyerte. A hét ország fődíjazottjainak közös kiállítása ez év decemberében lesz látható a klosterneuburgi Essl Museum-ban; hazánkat Bada Emőke és Hámori Anett képviseli majd. 

Hét közép- és kelet-európai ország (Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária és Magyarország) fiatal alkotóit támogatja az Essl Art Award Central and Eastern Europe. A díjat a Bécs melletti Klosterneuburgban Ausztria legnagyobb magánmúzeumát fenntartó Essl házaspár hozta létre, és a családi tulajdonban lévő bauMax vállalat támogatja. A kétévenként megrendezett pályázat a művészeti felsőoktatási intézmények hallgatóinak kíván a szakmai intézményrendszerben nemzetközi megmérettetési lehetőséget biztosítani múzeumi környezetben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szárnyal az Everton, szenved a MU

Szárnyal az Everton, szenved a MU

És akkor már Matolcsy György sem látja fényesen a jövőt

És akkor már Matolcsy György sem látja fényesen a jövőt

Karácsony bemutatta, milyen rakpartot álmodtak meg

Karácsony bemutatta, milyen rakpartot álmodtak meg