szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1900-as évek elején viselt "malomkeréknyi" kalapoktól a svájci sapkákig sokféle formájú fejfedő látható a kalapdivat változását az 1900-es évektől 1950-ig bemutató, pénteken a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban megnyitott kiállításon.

A múzeum két évvel ezelőtt az Amiért megőrülnek a nők címmel elindított divattörténeti sorozatának immár harmadik tárlata - a retikülök és a női topánkák változásainak bemutatása után - fotókkal, illusztrációkkal és eredeti darabokkal szemlélteti, hogy a különböző korokban milyen fejfedőt viseltek Magyarországon a hölgyek.

©

A kiállítás bemutatja, hogy az 1900-as években a módosabb hölgyek ruhatárából nem hiányozhattak a nagykarimájú, gazdagon díszített kalapköltemények. Az I. világháború után a frizuradivat átalakulásával a harangformájú fejfedők, turbánok, később a lefelé szélesedő lámpaernyőhöz hasonló formájú darabok, majd a tokkalapok, svájcisapkák jöttek divatba. Az 1950-es évektől a kalapok nagyrészt eltűntek a hazai utcaképből, és bár Nyugaton napjainkban is fontos kiegészítői az elegáns hölgyek öltözékének, nálunk kevesen hordják.

A székesfehérvári kiállításon lehetőség van arra, hogy a látogatók felpróbáljanak egy-egy - természetesen nem muzeális értékű - kalapot. A tárlat február 26-ig tekinthető meg a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI