szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vidnyánszky szerint szakrális hely a Nemzeti Színház, ezért fel fogja szenteltetni azt - mondta el az igazgató a Pesti Műsor Online-nak adott interjújában.

Vidnyánszky Attila szerint jelenlegi formájában "nagyon mai" a Nemzeti Színház, holott úgy is lehet mához szóló, hogy közben az örök érvényű kérdéseket kutatja - mondta el az igazgató egy interjúban. Hozzátette, hogy jelentős változások várhatók minden szempontból.

A kirúgásokról azt mondta, szakmai alapon fog dönteni. "Ha az ember csapatot épít, és van középpályása, hátvédje már öt, akkor nem kell egy hatodik, ahogy öt kapus sem kell" - nyilatkozta, hozzátéve, hogy nem egy körben fogja átalakítani a társulatot, hanem ez legalább egy körülbelül 1,5 éves folyamat lesz.

Az is kiderült, hogy lehetnek olyan, Alföldi alatt készült produkciók, amiket továbbra is játszanak majd. "A távozó színészektől megkérdezem: hogyha úgy döntünk, bizonyos produkciókat repertoáron tartunk, hajlandók-e bennük tovább szerepelni."

Vidnyánszky szerint a Nemzeti szakrális hely, amit fel akar szenteltetni, mert úgy gondolja, hogy a Nemzeti ügye, mint ahogy a nemzet lelke is, igazán metafizikus dimenzióban ragadható meg.

Arra a kérdésre, hogy korrektnek tartota-e a pályázatot és a bizottság összetételét, így felelt: "Már három évvel ezelőtt is beszéltem arról, hogy nem minden esetben lenne szükséges pályázat egy kinevezéshez. Ismerve egy vidéki polgármester erejét a közigazgatásban, milyen szakmai bizottság képes ráerőltetni bárkit is egy városra. És még ha rá is erőltetet valakit, az az igazgató hogyan tud majd dolgozni. Ahol konfrontáció van a direktor és a polgármester között, a színházigazgató minden tekintetben csak vesztes lehet. Öt évvel ezelőtt azt javasoltam a törvényelőkészítő szakmai vitákban, hogy a fenntartónak legyen joga mérlegelnie, hogy a kinevezést vagy a pályáztatást választja."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!