szerző:
Tossenberger Adél
Tetszett a cikk?

Mi kell ahhoz, hogy egy kávézóban ne csak jót kapjunk, de otthonosan is érezzük magunkat? Összefércelt plüssmackók, egy hatalmas, élő papagáj, a nagyi szabóollója, egy halom bakelitlemez, egy csipet vérpezsdítő chili, vagy egy adag zavarba ejtő profizmus? Szubjektív őszi körképünkben nem a legjobb kávét, hanem a legjobb hangulatú kávézókat kerestük Budapesten.

A hősugárzós, pokróccal kibélelt teraszok ideje lassan lejár. Ideje megkeresni a leghangulatosabb kávés-csokis menedéket Budapesten, közülük ajánlunk most hatot.

Rengeteg Romkávézó, avagy Míves 2.0, a mesés

Ha már belefáradtunk a turistazsivajba tunkolt romkocsmák miliőjébe, mégis vonzódunk a régi, ismerős, éltes bútorokhoz, a Rengeteg Romkávézó a nekünk való birodalom. Csöndes, lounge-os csokizás a föld alatt.

A Tűzoltó utcai pincehelyiségben a temérdek mennyiségű és korú plüssmackón kívül kávékra, teákra (fél liter 550, egy liter 800 forint), és különleges forró csokoládékra (100-150 féle, 700 forintért) számíthatunk, de a kínálat nincs belepréselve egy itallapba, olyan bő.

Stiller Ákos

Szabó Tibor, a hely gazdája, akinek a történeteiért és közvetlenségéért már önmagában érdemes idelátogatni, személyre szabottan készíti el nekünk a csokoládénkat, legyen az rumos-gesztenyés (azt mondja, ez lesz az ősz slágere), áfonyás-krémsajtos, tengeri sós-hagymacsipszes, vagy éppen gumicukros. Az ízek folyamatosan változnak – nem áll meg az improvizáció, várakozás közben pedig kóstolókat kapunk egy apró csészében, hogy rá tudjunk hangolódni a saját ízünkre. Mi választhatjuk ki, hány százalékos kakaóból készüljön a csoki, és milyen pluszfűszer, vagy -hozzávaló legyen benne. Ha nem tudjuk előre kiagyalni, segítséget is kapunk.

Alkoholt itt nem árulnak, akkor teljesen más lenne a hangulat. Ha mégis meginnánk egy pohár sört, csak föl kell mennünk a lépcsőn, ahol az Élesztő nevű hely (volt Tündérgyár) kézműves sörei közül válogathatunk.

A kávézó vezetője tíz évvel ezelőtt még matektanár volt, de a rendszerváltás óta egyre kevesebb kedve maradt ehhez a pályához, ezért kiszállt, és négy évig csinálta a Míves nevű kávézót Borsodban, amit idén nyáron mindenestül áthozott Budapestre. Azt mondja, így legalább azt csinálhatja, amit ő akar. Például csencselhet a kávézóban felhalmozott tárgyakkal: régi távcső, borotválkozókészlet, hintaló, könyvek. Van rajzeszközökkel és játékokkal felszerelt gyereksarok is, és pelenkázós vécé kismamáknak. Sőt, a kicsiknek gyerekangolt is szerveznek.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson!
Stiller Ákos

A régi bútorok között megbújnak az egykori miskolci mozi lehajtható székei is. A valódi borsodi rajongók pedig Budapestre is elzarándokolnak Tibi csokijaiért, és a megszokott, otthonos hangulatért. A sokadik látogató után a csokoládézsonglőr fel is teszi a kérdést: "Maradt még valaki Miskolcon?"

Tipp: ide akkor menjünk, ha bőven van időnk, és nem vagyunk nagyon éhesek. A kiszolgálás ugyanis nem túl gyors, viszont nagyon megéri várni, az édes-sós süteményekből pedig nincs nagy választék.

Cappuccino ára: nehéz lenne megállapítani

IX. kerület, Tűzoltó u. 22.

Nyitva tartás: 10:00 – 22:00.

Blue Bird Café, a cool

A nagyjából egyhónapos Blue Bird friss színfolt a szinte fulladásig belakott Gozsdu udvarban. A türkizkékben vibráló kávézó tizenkét féle helyben pörkölt kávéjával túlnyúl a hamburger-sült krumpli-sör szentháromságára éhes, a legénybúcsúk tesztoszterontól terhes párájában hempergő közönségen. Friss, fiatalos, profi, trendi és minden szegletében megtervezett – kicsit talán hiányzik is belőle az amatőr esetlenség és természetesség.

Stiller Ákos

Van hely szerelmespároknak, családoknak, és nagy társaságoknak is – mintha a Lakáskultúra egyik lapjára kerülnénk. A helyet megálmodó ukrán házaspár szerint itt mégis a kávén van a hangsúly. A különböző országokból behozott nyers kávét nem csak maguknak őrlik helyben, hanem el is adják más kávézóknak és a fogyasztó vendégeknek is, az alagsorban pedig kávés workshopokat is tartanak.

Ahogy azt korábbi riportunkban írtuk, az udvar szórakozóhelyein egy hagyományos értelemben vett koleszos egyetemista pénztárcája általában még a spiccesség határáig sem tart ki, de egy kávét nyugodtan megengedhetnek maguknak hétvégi lazításképp.

A szendvics (lazacos, sonkás, szalámis) 1500-1600 forintba kerül. A célközönség így összességében mégis inkább az a jóléttől csillogó homlokú, 50-es nőkből álló, északról Magyarországra csorgott csoport, akik iPhone-jukkal végigfotózzák az enteriőrt, hogy aztán otthon reprodukáltathassák a lakberendezőjükkel.

Stiller Ákos

Tipp: ha a kávézást összekötnénk egy kis állatkertezéssel, menjünk le az alagsorba, ahol Góga, a kilenc hónapos arapapagáj a fő attrakció. A boldogság kék madara ketrecbe van zárva.

Cappuccino: 500 forint

VII. kerület, Gozsdu udvar, Dob utca 16.

Nyitva tartás: 9:00-22:00.

Gomb Kávézó, az otthonos

"Úristen, ez a régi szabóolló, a nagyinak is pont ilyen volt" – hangzik az őszinte felkiáltás, mi pedig azonnal otthon érezzük magunkat a gombokkal elárasztott kávézóban, ahol az eklektika szüli a harmóniát.

A Gomb Kávézó egy apró, de annál otthonosabb zug a IX. kerület legélhetőbb és legemberarcúbb terén, a Ferenc téren. Valódi kuckó az őszbe fordult Budapesten.

Stiller Ákos

Olyan ide belépni, mintha az utcáról rögtön egy nappaliba kerülnénk, zöld növényekkel, játékokkal és olvasnivalóval (a könyveket hetekre ki is lehet kölcsönözni). A kedvencünk mégis a falra szerelt vonalas telefon, amit bármikor ingyen használhatunk, ha rászorulnánk.

A sütemények terén a fügés lepénytől kezdve a szilvás-fahéjas lepényen át a barackos-túrós pitéig változik a felhozatal, de került már a pultba epres-szőlős túrós pite, és gyömbéres-almás pite is. A szendvicsek (fél szendvics 500 forint, egész 1000) között van padlizsánkrémes, tonhalas, pestós, és humuszos is. Ha pedig ennél kicsit komolyabbat ennénk, választhatjuk a sajtokból, kolbászokból és zöldségekből összevarázsolt Gomb tálat (egy személyre 1690 forint), vagy grillsajtot (fokhagymás és chilis) salátával (1350 forint).

Lehet játszani is – scrabble-t a nyelvzseniknek, sakkot a komolyabbaknak, Ki nevet a végén?-t a retroimádóknak, backgammont a taktikusoknak, dominót a hangoskodóknak, mikádót a sebészkezűeknek, magyar és francia kártya a zsugásoknak, befelé fordulóknak pedig ott van a Rubik-kocka. Ezen kívül minikiállításokat is szerveznek időről időre, az alkotások pedig megvásárolhatók.

Stiller Ákos

Tipp: ha nem bernáthegyiről van szó, nyugodtan vihetjük a kutyánkat is, szívesen látják. A mosdót pedig akkor is használjuk, ha egyébként nincs rá szükségünk, nagyon marasztaló.

Cappuccino: 420 forint

IX. kerület, Ferenc tér 14.

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 8:00-22:00, szombat-vasárnap: 10:00-22:00.

MÓKA Kávézó, a bakelitrezgésű

Húsz éve kint van a II. kerületi Varsányi Irén utcában a tábla: Módszertani Kabinet – a feliratot a helyén hagyták, a Mammuthoz kifutó bringaút mellett a recycling jegyében így született meg az utcai sarokfronton a MÓKA kávézó.

Ne lepődjünk meg, hogy a pultban a Kölyökidőből, illetve a Kispál és a Borz Emeséjéből jól ismert Acél Réka vár minket. Ő a kávézó egyik megálmodója, aki a zöld gondolat jegyében rakta össze a helyet. Ez többek között azt jelenti, hogy igyekeznek mindig mindent újrahasznosított anyagokból megcsinálni a galériától kezdve a bárpulton át a lámpákig, utóbbiakat például csészékből és szószos tányérokból.

Stiller Ákos

Az eredmény enyhén sufnituningolt hatást kelt: itt-ott pókhálós, másutt malteros – kicsit ízlésficamos az összhatás. Az egyik sarok a lépcsőházi folyosók hangulatát hozza, a másik egy téesziroda titkárnőjének lehetne remek menedék. Az utcafront viszont egy rendezett, nyitott holland kisváros hangulatára emlékeztet, ahogy a lenti rész is hordoz magában némi kellemes kandallómeleg romantikát.

A kapott ízeknek és a kedves kiszolgálásnak hála a zavaros összkép miatt egy percig sem érezzük rosszul magunkat, sőt. A napi ajánlat gyömbéres lencseleves és cukkínis duplacsokis gyümölcskenyér (vannak vegán és gluténmentes sütik is), mi viszont maradunk az egyszerű szendvicseknél. Van mortadellás, sonkás-tormás, baconos és kecskesajtos is – azt pedig, hogy milyen péksüteményből készüljön, mi választhatjuk ki. Bringásoknak külön menü van.

A kávénkat kérhetjük rizstejjel, szójatejjel, és zabtejjel is, így nagyjából 30 forinttal kell többet fizetnünk érte. A napi menüben olyan finomságok bukkannak még fel, mint a bazsalikomos paradicsom, a tejszínes hagyma, a mandulás burgonya, a joghurtos cékla, vagy a sütőtökleves. Ezen kívül mindig vannak saláták is a tonhalastól kezdve a grillezett sajt salátáig.

Stiller Ákos

Cappuccino: 360 forint. Ha azt gondolnánk, Budára átérve minden csak drágább lehet, itt kellemesen csalódhatunk. Az árak itt a legbarátságosabbak.

Tipp: ha van otthon egy csomó bakelitünk, de nincs min lejátszanunk, érdemes bevinni a Mókába, ahol közösségi bakelitezés van. Bárki felrakhatja az otthoni kedvencét, de választhat a helyben lévő zenék közül is.

II. kerület, Varsányi Irén u. 9.

Nyitva tartás: hétfő -szerda: 8:00-19:00, csütörtök-péntek: 8:00 - 22:00, szombat: 9:00 - 22:00  – érdemes figyelni a Facebook-oldalt, mert hamarosan tovább lesznek nyitva a hét első felében is.

Espresso Embassy, a vérprofi

Az Espresso Embassy tökéletesen illeszkedik az Arany János utca által kilélegzett aktatáska illatú biznisz-miliőhöz. Belépve az arcunkba csapódik a minimálba burkolt nyugati jólét, és szinte kínosan érezzük magunkat, hogy otthon hagytuk a notebookunkat.

Stiller Ákos

Sok dolgunk ugyanakkor nincs azzal, hogy megszokjuk a dizájnt – az egykori turkáló helyén nyílt kávézó letisztult, természetes és egyszerű, de ami sokkal fontosabb: itt adják a legfinomabb kávét, amit a szakképzett, díjnyertes baristáknak köszönhetünk. Náluk könnyű az ízekre fókuszálni.

A kávék válogatott minőségű kávészemekből készülnek, kíméletes a pörkölés, hogy megmaradjanak a gyümölcsös aromák és a finom savak, de ugyanezen elv alapján forrázzák a kávét 89-94 fokos, speciálisan szűrt vízzel. Szintén fontos pont, hogy a készítés során patikamérleggel mérik le a kávét.

Amikor cukrot tennénk a kávénkba, rögtön lebeszélnek: érdemes anélkül is kipróbálni, az édes íz csak elrontja az egyébként is teljes hatást. Az italokba Cserpes tej kerül, melléjük pedig korlátlanul és ingyen fogyaszthatunk az önkiszolgálós tisztított vizes kútból.

A 400-500 forintos sütemények (mákos-citromos és szilvás lepény tesztelve) nem túl nagyok, de ízletesek, a croissant és a csigák pedig a Pékműhelyből vannak.

Stiller Ákos

Cappuccino: 500 forint

Tipp: ha otthon is szeretnénk élvezni az itt kapott ízeket, érdemes tele pénztárcával készülni: vannak elvihető szemes kávék is. Ezen kívül worshopot is tartanak Bevezetés a filterkávé-készítés és az Aeropress rejtelmeibe – kezdőknek címmel.

V. kerület, Arany János u. 15.

Nyitva: hétfő-péntek: 7:00-19:00, szombat: 9:00-19:00.

Azték Choxolat, a csípős

Az Azték Choxolat az a hely, ahol nem cukrot hoznak a kávénk mellé, hanem chilit. Így pedig garantált a kellemes bizsergés. A Fekete Mágia fantázianevű csokis-chilis habos kávéba kortyolva egy pillanatra a Csokoládé című filmben érezzük magunkat: Johnny Depp ott szuszog a nyakunkban, miközben kellemesen karcolja a torkunkat a csípős íz.

A Károly körúti belső udvarban megbújó csokizó története 25 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ahogy a tulajdonos fogalmaz: "egy varázslatos, csokiillatú, bonbonokkal, drazsékkal teli, apró csokibolt emlékéből indult minden".

Stiller Ákos

Az eredmény pedig egy intim csokizó, ahol a megszokott eszpresszó-cappuccino-melange-hosszú kávé variánsokon túl olyan extrák közül válogathatunk, mint a mentolos-étcsokis kávékoktél, az Azték kávé (csípős-édes-vérpezsdítő), a gyömbéres mézes kávé, a málnás fehér csokis kávé, vagy éppen a Fehér mágia névre keresztelt fehér csokis tejeskávé. Az árak 540 és 880 forint között mozognak, a kávét pedig kérhetjük koffeinmentesen, Robusta (erősebb), és Arabica (gyengébb) alapból is.

Ezen kívül vannak különleges forró csokik (590-840 forint) és varázsfőzetek is, amelyek a "kedvkerekítő", a "búrezzentő" és az "elmelengető" fantázianeveket viselik. Érdemes végigtesztelni a hatásukat.

A szendvics 500 forintba kerül, de ezt legközelebb inkább kihagyjuk, nem volt az igazi. Jobban járunk, ha kipróbálunk néhányat Bilák Imre kézműves csokoládéiból, amelyeket szintén megkaphatunk helyben.

Cappuccino: 490 forint

Tipp: Ha jó idő van, kint is leülhetünk, viszont ha a magánéleti válságunkat szeretnénk megbeszélni egy jó forró csoki mellett, ne ezt a helyet válasszuk, mert nagyon kicsi a belső tér.

V. kerület, Károly krt. 22. – Semmelweis u. 19., Röser udvar, a Deák tér és az Astoria között.

Nyitva: hétfő-péntek: 9:00-19:00, szombat: 9:00-14:00.

 

Érdekesnek találta? Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!