szerző:
hvg.hu

15 millió Balázs Fecó koncertre, 12 millió hobológiai gyűjteményre, 5 millió az Edda-musical debütálására – Balog Zoltán miniszter lelkesen támogatja kedvenc zenészeit, kiváltképp, mikor a saját, jogdíjmutyiból felduzzasztott keretéből történő adakozást még egyeztetnie sem kell senkivel.

Többek között Demjén Ferenc, Balázs Fecó, Fenyő Miklós, Pataky Attila és Földes László Hobó is bekerült azon kisszámú, ám annál szerencsésebb művész közé, akiket Balog Zoltán saját, az ötöslottó játékadójának 90%-val kiegészített kétmilliárd forintos keretéből támogatott 2013-ban – számolt be róla a 444.hu.

Az adakozást közvetítő Nemzeti Kulturális Alap minden hónapban közzéteszi, hivatalosan kiknek és mennyi támogatást osztott szét. A  Balog Zoltán emberi erőforrások-miniszter alá tartozó, legújabb húzásként az Artisjus jogdíjait újraosztó szervezet legfrissebb, decemberi pártfogoltjainak jelentős hányadát adják a magyar popzene nagyjai. A miniszteri keretből finanszírozott kiadásokról egyedül Balog dönt, aki senkivel sem köteles egyeztetni.

©

A békemenetes Pataky Attila. Cége, a P. Management Kft. 5 millió forintot kapott "a Kör című Edda-muscial budapesti turnéindító előadásának megvalósítására". (A cég 2012-es árbevétele 51 millió forint volt, szerény egymilliós nyereséggel zárt.) Földes “Hobó” László. Cége, a H-Blues Kft. 12 millió forintot kapott “Hobológiai gyűjtemény megjelentetésére”. (A cég 2012-es árbevétele 24 millió forint volt, 8 milliós nyereséggel.) Demjén Ferenc cége, a Rózsi és Rebecca 2,5 millió forintot kapott “Demjén Ferenc új CD-jének kiadására”. (A cég 2012-es árbevétele 42 millió forint volt, 16 milliós nyereséggel.)

A Fidesz kampánydalát is éneklő, 2012-ben Kossuth-díjjal jutalmazott Demjén egyébként közvetve vagy közvetlenül, de rendszeresen kap állami támogatást. A 444.hu információi szerint a minden évben megrendezett, teltházas arénás Demjén-koncertre tavaly 8 millió miniszteri segély jutott. Ezt nem Demjén cége, hanem az egyébként ATV igazgatósági tag Rózsa István kiadó, koncertszervező kft.-je, az Aréna Média Consulting kapta meg.

A miniszter az ugyancsak Rózsa cége által tető alá hozott Első Emelet Finálé című koncertjének megvalósítását is megsegítette ötmillióval, és kiadóját a Rózsa Recordsot, illetve a Fenyő Miklós koncerteket bonyolító cégét, a Kő-Vár-Park Kft.-t is támogatta. Rózsa cégeinek jól jött Balog összesen 58 millió forintos hozzájárulása, lévén az Aréna Média Consulting 2012-ben 27 millió forintos árbevétel mellett kétmilliós, a Kő-Vár-Park pedig 21 milliós bevétele mellett 13 milliós veszteséget termelt.

A Magyar Narancs már kiderítette, hogy ezek a koncertek támogatás nélkül is több mint rentábilisek lettek volna, amely azért is figyelemreméltó, mivel azok változatlan jegyárain nem érződik az adófizetők támogatása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

A Doktor díja

A Doktor díja

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Meghalt egy hétéves menekült kislány, akit őrizetbe vettek a mexikói határon

Meghalt egy hétéves menekült kislány, akit őrizetbe vettek a mexikói határon

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver