szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Simon Gábor szerint kulturális tisztségviselő bátyja kiforgatta őt több százmillió forintot érő örökségéből. Azt állítja, a szerződésben, amit bátyjában bízva aláírt, egészen más szerepelt, mint amit megbeszéltek. L. Simon László egy volt államtitkár ügyvédi irodáján keresztül bonyolíthatta le az ügyletet. A polgári perben zárt tárgyalást rendelt el a bíróság.

Beperelte L. Simon Lászlót saját öccse, Simon Gábor, mert állítása szerint a későbbi államtitkár kiforgatta őt az örökségéből – írta az Átlátszó.

Április 16-án volt az első – zárt – tárgyalás a Simon Gábor által indított polgári perben. Simon azt állítja, hogy bátyja, az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának elnöke, a budai Várkert és a fertődi Esterházy-kastély felújításáért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nem a szóbeli megállapodásuknak megfelelő szerződést íratta alá vele, és ezzel saját kizárólagos tulajdonává tette a 2009-ben elhunyt apjuktól rájuk maradt birtokot.

A szőlőskertből és panzióból álló agárdi családi birtok értékét több százmillió forintra becsülik. L. Simon öccse az Átlátszó videójában azt mondta, egymilliárd forintnál is többet ér.

L. Simon László
©

Simon Gábor szerint neki eredetileg 80 százalékos tulajdonrésze volt a birtokban, és mivel ő a művészettel kívánt foglalkozni, úgy határozott, hogy a tulajdonrész egyharmadát az édesanyjának, egyharmadát a bátyjának adja, a maradék egyharmadot pedig eladja L. Simon Lászlónak. A vételárat azonban a mai napig nem kapta meg, mert mint kiderült, abban a szerződésben, amelyet bátyja kérésére bizalommal aláírt, egész más állt, mint a megállapodásban. Simon Gábor szerint olyan dokumentumokon is szerepel az aláírása, amelyek akkor készültek, amikor ő külföldön volt. Ráadásul az általa szignált papírok egy részét olyan ügyvéd ellenjegyezte, akivel ő sosem találkozott – állítja.

Az ügyletet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára, Dr. Gál András Levente ügyvédi irodájának a közreműködésével intézték.

Simonék családi cége, a Simon és Simon Kft. néhány évvel ezelőtt közvetett offshore tulajdonba került az Átlátszó szerint.

L. Simon László az Átlátszónak azt mondta, hogy a családi életével kapcsolatos ügyekről nem nyilatkozik, Gál András Levente pedig titoktartásra hivatkozva hárította el a megkeresést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás