szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szívesen rakja senki a polcára, több szervezet örökre betiltaná, olykor mégis az online eladási listák élére tör. 89 éve július 18-án jelent meg a Mein Kampf, a könyv szerzői jogvédelme 2015 végén jár le, onnantól kezdve bárki kiadhatja majd újra. De az újrakiadás lehetősége régóta heves vitákat generál világszerte.

Még az év elején cikkezett a brit Independent arról, hogy Hitler Mein Kampf (Harcom) című műve szinte ugyanolyan jól teljesít a különböző online boltokban, mint a Szürke ötven árnyalata. "A Mein Kampfot nem viszik haza egy könyvesboltból, vagy rendelik meg postai kézbesítéssel. Az emberek nem rakják ki a könyvespolcukra, és még kevésbé szeretnék, ha a metrón ezzel a kezükben szúrná ki őket valaki" – fogalmazott a cikkben Chris Faraone, politikai újságíró és a téma szakértője. Faraone hozátette Hitler fő írásos műve viszont rendkívül népszerű digitális formátumban, ezt bizonyítják a kommentek és a Mein Kampf e-könyv formátumának előkelő helye a politikai és történelmi szekcióban. "A könyv vásárlói szeretik az anonimitást, és a letöltött verzió könnyen törölhető bármilyen adathordozóról" – magyarázta a jelenséget Faraone. Az angol fordítás különböző kiadásai egyébként papíralapon 10-17 dollárért rendelhetőek az Amazon webshopjában, míg az e-book formátum már négy dollárért is vihető.

Nyilván egy dedikált példányért már jóval tetemesebb összeget kell fizetni, egy Los Angeles-i aukción 14,7 millió forintért kelt el a könyv, első, kétkötetes kiadása. Magyarországon a bookline hálózatában jelenleg a Gede Testvérek kiadásában megjelent fordítást lehet megrendelni, húszezer forintért. A német kiadásokat egyik kereskedő sem hirdeti széles körben, érthető okokból nem kerül ki a polcokra, kirakatokba a könyv, de ha valaki nagyon akarja, bizonyára beszerezheti a náci ideológia alapművét. Az egyik budapesti antikváriumban például már harmincezer forintot kell fizetni egy 1935-ös német nyelvű kiadásért. Kis internetes kereséssel azonban a népszerű vagy kevésbé ismert online piacterekről is bárki hozzájuthat a magyar fordításokhoz, akár pár ezer forintért.

©

2016-tól bárki kiadhatja

Hitler halála után a Mein Kampf szerzői jogok a bajor tartomány kezébe kerültek, a mű kiadását pedig 70 évre betiltották. A tiltás 2015 végén jár le, 2016. január 1-jétől bármilyen kiadó vagy akár egy náci szimpatizáns csoport is kiadhatja majd a körülbelül 700 oldalas írást. Bár az online kiadás nincs korlátozva, így bárki elolvashatja a művet, a fizikai formátumú újrakiadás lehetősége nagy felháborodást vált ki Németországban, és sokan a tiltás meghosszabbítását követelik.

 

©

A Daily Mail cikkében Dieter Graumann, a Német Zidók Központi Tanácsának elnöke szerint Hitler műve színtiszta antiszemitizmus, amit örökre el kellene tüntetni. "Ez egy undorító vádirat tele a zsidó nép elleni felbujtással, ami kegyetlen módon sérti a holokauszt-túlélők érzéseit" – fogalmaz Graumann.

Más szervezetek sem örülnének az újrakiadásnak. A New York Times Charlotte Knoblochot, a Müncheni Zsidó Kulturális Közösség elnökét idézi, aki hangsúlyozza, a könyv felerősíthetné a szélsőjobb nézeteket. Uri Chanoch, egy 86 éves holokauszt-túlélő is hevesen kampányol a betiltás meghosszabbítása mellett, főleg azért, mert ahogy ő fogalmaz a "németek szívük mélyén még mindig hordoznak gyűlöletet a zsidók iránt".

Winfried Baunsback, a bajor tartományi igazságügyi miniszter szerint mindent el fognak követni, hogy a könyv ne jelenjen meg újra és ne terjedjen tovább. "Ha az újrakiadást mégsem tudjuk elkerülni, akkor azt kell elérnünk, hogy a Mein Kampf kizárólag kritikai kiadásban jelenjen meg, tudományos és történelmi kommnentárokkal kiegészítve – így a megfelelő kontextusban lehetne értelmezni ezt a szörnyű szöveget" – vázolta a bajor tartomány terveit a miniszter.

A kritikai kiadás viszontagságai

Egy müncheni, a nácizmusra szakosodott történettudományi kutatócsoport már dolgozik a kritikai kiadáson. Az új kiadás, a kommnentárokkal, tanulmányokkal együtt kétszer olyan hosszú lenne, mint az eredeti mű. Christian Hartmann a kutatócsoport vezetője szerint az általuk készített kiadás minden eddiginél alaposabban mutatná be a történelmi írást. "A történelmi háttér és a kontextus részletes bemutatása és elemzése alapot adhatna a további kutatásokra és demisztifikálná a szöveget" – fogalmaz Hartmann, ám a csapat munkája szintén nagy vitát kavart Németországban. Horst Seehofer, a bajor miniszterelnök izraeli útja után visszavonat a kutatásra szánt összeget, mintegy  684 ezer dollárt. Később azonban ez a döntés még néhány zsidó vezetőből is ellenérzést váltott ki. Salomon Korn, a kölni zsidó közösség vezetője például azt mondta, hogy "igenis szükséges a Mein Kampf kritikai kiadásának megjelenése".

Végül Seehofer kormánya visszahátrált, és a pénzt mégis a kutatásra különítette el, ezzel pedig különösen nehéz helyzetbe hozta magát, hiszen Izraelben már sokan úgy tudták, a kritikai kiadás sem fog megjelenni.

1959-ben Theodor Heuss, az NSZK háború utáni első elnöke már szorgalmazta a mű újrakiadását, mivel az szerinte megfelelő elrettentés lehetett volna a későbbi generációk számára. Az elnök kezdeményezése azonban akkor nem talált támogatókra, így az új kiadás a szerzői jogok lejártával válhatott újra heves vitatémává Németországban.

A Mein Kampf első kötete 1925-ben, míg a második része 1926-ban jelent meg, Hitler börtönben írt művét eredetileg hosszabb címmel akarta megjelentetni [Vier und halb Jahre Kampf Gegen Lüge, Dummheit und Feigheit (Négy és fél év harc a hazugság, butaság és gyávaság ellen)], de barátai végül lebeszélték erről az ötletről. Philippe Coen, az újrakiadás egyik legelkötelezettebb jogi ellenzője szerint nincsenek pontos adatok Hitler könyvének különböző kiadásairól és azok példányszámáról, de például Japánban manga képregényként bestsellerré vált, és nagy az elterjedtsége az arab világban, Iránban, Indiában vagy például Libanonban. Franciaországban pedig 1945 óta, becslések szerint százezer példányt adtak el belőle. Hitler művének jelenleg 734 különböző kiadását ismerik világszerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának