szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő szombaton rendezik a fővárosban a Csángó Bált, az idei rendezvény színpadi műsorán moldvai és gyimesi hagyományőrzők közreműködésével "babalátogatóba" invitálják a nézőket. A bált Áder János köztársasági elnök nyitja meg.

A szervezők MTI-hez eljuttatott tájékoztatójukban felidézték, hogy a tavalyi csángó bál színpadi műsora moldvai és gyimesi vendégek közreműködésével csángó lakodalmas szokásokkal ismertette meg a Petőfi Csarnok közönségét. Az akkori lelkes fogadtatás arra késztette a rendezőket, hogy az idei csángó bál színpadi műsorán folytassák a nagysikerű kezdeményezést, és ismét Gyimesből és Moldvából érkező vendégekkel mutassák be a tájegység gazdag népszokásait. Ezúttal a fiatal pusztinai-gyimesfelsőloki pár "babalátóba" invitálja a nézőket, ahol a szereplők saját maguk megélt élménye alapján tárják a közönség elé a csángó "radina" gazdag hagyományát. A "babalátóba" érkezők a gyermekágyas anyát segítendő élelmet, terményt visznek ajándékba, a boldog apa pedig pálinkával, kaláccsal kínálja a vendégeket. A látogatás jókedvű énekléssel és tánccal végződik - olvasható a programismertetőben.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség által Budapesten, a Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő XIX. Csángó Bálon Gyimes-völgyi, pusztinai, forrófalvi, magyarfalusi idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek mellett közreműködik Antal Tibor, Hodorog András, Legedi László István, Roman Stefan, Benke Róbert, Benke Viktor, Kovács Krisztián, Nyisztor Ilona és a Zerkula Zenekar. Fellép Petrás Mária, Herczku Ágnes, Tintér Gabriella, Kacsó Hanga Borbála, valamint a magyarországi csángó muzsikát játszó zenekarok közül a Dresch Quartet, a Fanfara Complexa, a Tázló Együttes, a Mentés Másként Trió, a Somos Együttes, a Szigony Együttes és a Zurgó Együttes.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. Kiállításukon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg, valamint bemutatják Oláh-Gál Elvira A moldvai magyarokról című könyvét. A fotókiállításukon Takács Judit fotóművész, a csángó magyarok mindennapjait bemutató képeit láthatják a vendégek.

A színpadi műsort megelőzően tartják a Kőketánc Gyermektáncházat, amelynek hatalmas sikere van a kisgyermekes családok körében.

A Csángó bál szervezői évről-évre a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!