szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel felével nőtt a nézők száma, a jegybevétel pedig 60 százalékkal ugrott meg az elmúlt négy évben a Katona József Színházban - írta közleményében az intézmény. Jelenleg két bemutatón, egy Szorokin-adaptáción és a két részes Fauston dolgoznak.

Április végén mutatják be a Katonában Goethe Faustját Schilling Árpád rendezésében - közölte a színház a legújabb projektről. A Máté Gábor és Kulka János főszereplésével készülő produkció különlegessége, hogy a mű két részét valóban két részben, két estén láthatják majd a nézők.

Emellett május 16-án szinpadra állítják a Cukor Kreml című darabot is, amely Vlagyimir Szorokin műve alapján fest meghökkentő antiutópiát egy elképzelt Oroszországról.

A színházi évad utolsó negyedéhez közeledve Máté Gábor, a Katona igazgatója azt mondta, az ősz óta tartó évadban folytatódott a Katona nézőszámának elmúlt években mért emelkedése. A 2011-ben jegyzett közel 82 ezer látogató 2013-ra - a Katona történetében először - meghaladta a 100 ezret, tavaly pedig 116 ezerre ugrott a számuk.

Ezzel párhuzamosan növekedett a jegybevétel is, amely négy év alatt közel 60 százalékkal nőtt, így 2014-ben meghaladta a 284 millió forintot. A színház látogatottsága – azaz a nézőszám és az évadban az összes előadásra kalkulált helyek aránya – a sok esetben a nagy érdeklődésre tekintettel kiadott pótjegyek számának következtében az elmúlt három évben 103-105 százalék között mozgott, ami nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló teljesítmény.

©

"Az elmúlt években a Katona egyik legfontosabb törekvése az volt, hogy az eredeti értékei, céljai megtartása mellett belülről ismét megújuljon, s megmutassa a fiatalabb korosztálynak: a színház egy izgalmas, élő műfaj, ami nekik is szól" – mondta Máté Gábor.

Az igazgató szerint ezt nem csak a repertoár összetétele tükrözi, de komoly erőforrásokat szánnak a Katonában négy éve működő ifjúsági drámapedagógiai programra is. Ez mára a Katona életének fontos részévé vált, évente több ezer középiskolás kerül kapcsolatba a programmal, melynek fejlesztésével önálló csapat foglalkozik.

Kommunikációban a fiatalok megszólítását szolgálta a nagy sikerű, többszörös díjnyertes Gifszínház-kampány, idén pedig a Kártyázz nálunk! elnevezésű akció, amellyel egyetemisták és főiskolások számára próbálják elérhetőbbé tenni a színházi előadásokat.

"Nyilvánvalóan szeretnénk elérni azt, hogy a színház mint műfaj és mint a közösségi élmény egy formája a fiatalok előtt is kedvelt legyen. Emellett cél egy olyan generáció 'kinevelése', amely érzékeny és nyitott a világra, gondolkodik, véleményt alkot" – tette hozzá a Katona igazgatója, aki szerint bár még csak elindultak ezen az úton, esténként a nézőtéren végignézve egyértelműen érzékelhető a változás.

"A repertoár összeállításának legfontosabb pillére, hogy minél több olyan előadás legyen műsoron, amely a korunkra közvetlenül reagál, valóban arról a világról szól, amiben élünk" – mondta Máté Gábor.

Ennek jeleként a Katonában számos kortárs magyar alapanyagot dolgoztak fel (többek közt: Rükverc, Illaberek, Ahol a farkas is jó, Cigányok és Anamnesis) és külföldi kortárs szerzők művei is markánsan jelen vannak (Mártírok, Abigail bulija, Cukor Kreml, A két Korea újraegyesítése).

Az igazgató mind művészi szempontból, mind társadalmi vonatkozását tekintve különösen izgalmas vállalkozásnak tartja a Vörös című produkciót, amelyet a szabadkai Népszínház Magyar Társulatával közösen hoztak létre, és az idei évad végéig az előadás Szabadkán és Budapesten is látható.

Máté Gábor szerint a következő évadban is az eddigi koncepció mentén haladnak tovább, néhány újítással. Fontosnak tartja a független színházi szcénával való, mindkét fél számára megtermékenyítő együttműködést, így amellett, hogy rendszeresen fogadnak be ilyen típusú vendégelőadásokat, közös munkára is törekszenek a független művészekkel.

Ennek jegyében dolgozott nemrég a Katonában Bodó Viktor, rendez most Schilling Árpád, a jövő évadban pedig Pintér Béla folytatja a sort.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, kudarccal ér véget a londoni Brexit-tárgyalás

Úgy tűnik, kudarccal ér véget a londoni Brexit-tárgyalás

500 forintos hétvégi adatjegyet vezetett be a Telenor, 100 GB jár érte

500 forintos hétvégi adatjegyet vezetett be a Telenor, 100 GB jár érte

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele