szerző:
Tóth Sándor

Május elején jelent meg az ukrán műkereskedelmi piacon néhány római ezüstkincs, amiről a szakértők erősen gyanítják, hogy a Seuso-leletek kallódó elemei.

Tavaly márciusban jelentette be Orbán Viktor, hogy 4,5 milliárd forintért visszaszerezte a magyar állam a római korból származó Seuso-kincsek felét. A rendkívül kalandos múltú, Szabadbattyán közelében megtalált régészeti lelet – amelynek történetét a megtalálása után egy máig tisztázatlan gyilkosság, nemzetközi csempész-hálózati tevékenység, elhúzódó pereskedés is terheli – 15 ismert elemből áll, ebből hét darab ezüsttárgyat és egy réz üstöt sikerült eddig visszaszerezni. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarország "családi ezüstjének" tulajdonjogáról sosem mondtunk le. (A kincsek kalandos hazahozataláról Baán László beszélt lapunknak.)

A kincs tovább ismert darabjait is szeretné hazahozni a kormányzat, ez ügyben tettek is lépéseket, ugyanakkor a szakemberek szerint van az ismerteken kívül még számos ezüsttárgy, ami a Seuso része.

Elképzelhető, hogy ez utóbbiak egy része bukkant most fel az ukrán műkincspiacon. Mint a Fejér Megyei Hírlap írja, a leletekre, amelyeket jelenleg egymillió hrivnyáért, mintegy 13 millió forintért árulnak, Makszim Levada régész és publicista hívta fel a figyelmet május 3-án a Muzejnij Prosztir tudományos ismeretterjesztő lap online változatában.

A leletről és a róla készült fotókról az Interneten szerezett tudomást a régész, mégpedig egy olyan weboldalon, ahol a legkülönfélébb régiségeket, köztük muzeális jellegű tárgyakat is árveréssel értékesítenek. Makszim Levada a következőkről ír leleplezésében: „A rabló (vagy fosztogató) fórumon hevesen vitatott egy most talált kincs. Ez a kincs abszolút szinkronban van a Seusóval, azonos szintű vele. Hasonló leletek, de még egyetlen töredékük sem található ukrajnai múzeumban.”

"A képek láttán "lefagytam" – mondta a hvg.hu-nak Nádorfi Gabriella, a Székesfehérváron rendezett Seuso-kiállítás kurátora. Szerinte a korsó nagyon hasonlít a Hippolitüsz-kancsóhoz. Azt csak valószínűsíti a szakember, hogy ezek a tárgyak is nagy tisztaságú ezüstből készültek, ez a képek alapján nem megállapítható. A vonalzó alapján azonban lehet látni a méretüket. „A korsó fülének áttört díszítése – a fotó szerint – majdhogynem ugyanaz, mint a Seuso-kincs esetében, a korsó pereméhez való csatlakozása pedig egyezik az ismert darabokéval. A gyöngysorról nem beszélve, amely a Seuso-kincsen kívül eddig még két másik késő római kori kincslelet darabjain található meg – de hozzájuk ezek a korsók biztos nem tartoznak. A geometrikus díszítés is nagyon hasonlít a Seuso-kincsekhez, és a fotó alapján úgy látom niello díszítéssel van – ahogy az ismert darabokénál is. Jó lenne többet tudni róla – nagyon úgy tűnik, hogy Seuso-darabok.”

Dézsy Zoltán, a Seuso film rendezője egyébként korábban említette, hogy a volt Szovjetunióba is vittek ki belőlük. Talán a most aukcióra bocsátott tárgyakra gondolt.

A kincseket egy Laky fantázianéven bejelentkező tulajdonos ajánlotta netes aukcióra egymillió hrivnya (cirka 13 millió forint) indulási árral május 2-án éjszaka. Ő Ukrajnát jelöli meg az ezüstkancsók feltalálási helyeként. A lelőhely pontosabb megjelölését feltehetően „biztonsági” megfontolásból nem adja meg. Állítása szerint fémdetektorral bukkant 60-70 cm-es mélységben a leletekre, ezek többnyire épségben kerültek elő a földből, de az egyiket kiásás közben megsértette az ásóval.

A képeken látható kincseket Antik ezüst edények megjelöléssel, bocsátotta az interneten aukcióra a Violity műkereskedő cég, az árverés korlátozott idejű, május 17-ig tart.

Az aukció keretében történő licitálás tehát még néhány napig tart, s már vevő is jelentkezett az Ukrajnában felbukkant kincsre. Amennyiben a magyar hatóságok nem lépnek időben, félő, hogy a Seuso-kincs rejtélyeinek esetleges megoldására is választ adható Ukrajnában „talált” ezüstkancsók – amelyek valószínűsíthetően Magyarország "családi ezüstjének" részei - végleg eltűnnek a szemünk elől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Torlódás Hegyeshalomnál

Torlódás Hegyeshalomnál

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Tervei vannak: megszólalt lapunknak a Botka ellen induló szegedi szocialista

Tervei vannak: megszólalt lapunknak a Botka ellen induló szegedi szocialista

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön