szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brazil oldal olyan helyeket gyűjt össze a Google térképén, amelyek az évek alatt lepukkant, városi térből gyalogosbarát közösségi környezetté alakultak át.

Az urb-i.com nevű oldalt létrehozó brazil csapat célja, hogy a Google utcaképeinek segítségével hívja fel a figyelmet arra, mennyit segíthet egy város hangulatán, ha addig nem túl vonzó helyeket, a forgalom korlátozásával, vagy felújítással a gyalogosbarát környezetté alakítanak.

A világ minden tájáról, így Magyarországról is gyűjtöttek előtte-utána típusú képeket, az oldalra pedig amúgy is bárki küldhet javaslatokat, a lényeg, hogy mindkét kép a Google szolgáltatásának segítségével készüljön.

Itt pedig a budapesti Csarnok tér példáján látszik, mire is gondolnak pontosan az urb-i.com üzemeltetői. A fenti kép 2009-ben, az alsó 2014-ben készült:

©

Ez pedig már a Ferenciek tere a felújítás előtt és után:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!