szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy volt, hogy ott lesz egy vasárnapi rendezvényen, de a Szent László Kórházból üzent, jelképes értelmű matematikai levezetést küldött. Írásaiból többek közt írótársai, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál olvastak fel.

Az öt az kevesebb, mint a hét – fejtegette műsorközlő gyanánt Dés László az Uránia Nemzeti Filmszínházban, vasárnap este, miután a programban meghirdetett fellépők száma megfogyatkozott. A mulasztásokat ő igazolta: Barcza Horváth József bőgősről azt mondta, kórházban van, „valami epe, nincs nagy baj, meg kellett operálni”, Esterházy Péterről pedig, hogy „gyenge, nem tudott eljönni”.

Az író a Szent László Kórházból küldött egy rövid matematikai levezetést két halmazról, az öt és a hét elemből állókról, függvényekről, amelyek tartanak valahová, de a lényeg: a beteg megbetegedett. Mint barátai elmondták, gyűjti az erőt, mert a Könyvhetet ő nyitja meg. Betegségéről írt feljegyzései, a Hasnyálmirigynapló a napokban jelenik meg, a litera.hu már közöl belőle részleteket. A Magvető pedig a Hasnyálmirigynaplón kívül a Bevezetés a Szépirodalomba egyes írásait is kihozza, összesen hat kötetben, köztük a Függővel és a Kis Magyar Pornográfiával.

„2015. június 21., vasárnap.... Mit akarunk ábrázolni? Ne kerteljünk, mint mindig: az élet szépségét. Egyszeri, tüneményes stb. stb. voltát. Nem csinálni semmi különöset, mutatni az idő (az időm) múlását, és majd az kiadja. Vagy végre külön is meg kéne érteni valamit? Valami milyet, jelentőset, lényegit? Hát… meglepne.”

 A beteg Esterházy Péter szövegeit Dés László, Dés András, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál olvasta fel, Spiró a Termelési-regényből a Ha én főnök lennék kezdetű monológot választotta; új fényt kaptak a régi poénok. Dés László a Hasnyálmirigynaplóból olvasott fel, ugyanazokat a részleteket, amelyeket néhány hete még Esterházy mutatott be az Óbudai Kulturális Központban. Parti Nagy Lajos a Harmonia Caelestis második részéből az Apám élete visszatért egy rendesebb kerékvágásba… kezdetű passzusokat, amely úgy végződik: „Egy íróasztal, az írógép szüntelen kopogása és ez a savanyú homály: ez minden”. A többiek az Egyszerű történet, vessző, száz oldalba lapozgattak bele, Dés András még külön zeneművet is összehozott a könyv ütögetésével, lapozgatásával.

Szintén a Könyvhéten jelenik meg Závada Pál Egy piaci nap című új regénye a háborút és a vészkorszakot követő magyarországi antiszemita pogromokról és tömeghisztériákról. Spiró György egy szatírával lepte meg hallgatóit, Egyéni képviselői indítvány a budapestiek védelmében… kezdősorral, amelyben felveti azt a lehetőséget, hogy a főváros nevét meg kellene változtatni, akkor a terroristák aligha bukkannak rá. Parti Nagy Lajos új versei egyszerre játszanak a magyar irodalmi tradíció kiemelkedő, általánosan ismert műveiből kölcsönzött sorokkal és az elesettek fájdalmával, az előítéletességgel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!