szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Amennyiben mindenkit visszavesznek a kirúgottak közül, örömmel vállalom a munkát a sorozatban, ellenkező esetben viszont nem áll módomban szerződést kötni a Megafilmmel" - olvasható a levélben. Emellett egy másik tiltakozó levelet adtak ki filmes szakemberek a Kút című film cenzúrázása és az azt követő elbocsátások ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kálomista Gábor kivetetett egy jelenetet a Kút című filmből. Ebben az ominózus jelenetben a Megafilmet  vezető producer, Kálomista Gábor tűnt fel egy tévé képernyőjén a Hír TV Páholy című műsorában. Az okokról azonban a forgalmazó Vertigo Media, a rendező, Gigor Attila és a Kút producere, Pusztai Ferenc is hallgatott.

Később a Népszabadság szakmai forrásaitól értesült arról, hogy Kálomista Gábor nem látta a filmet, a lapból tudta meg, hogy szerepel benne, amit személyes támadásként élt meg.

A történet azonban folytatódott, a 444.hu szerint Kálomista, akinek cége, a Megafilm az üggyel párhuzamosan kezdte el több, az MTVA megbízásából készülő produkció (Munkaügyek, Csak színház és semmi) forgatását, néhány nap leforgása alatt legalább húsz filmest, köztük vágókat, operatőröket, zeneszerzőket, vezető írókat, asszisztenseket távolított el, mivel ők is dolgoztak a Kútban. Akkor úgy tűnt, a szakmából a Megafilm befolyása miatt senki nem mer majd beszélni az ügyről, de most megtört a jég, egyszerre két helyről is érkezett nyílt állásfoglalás.

Nagy Eszter a Tóth János című produkcióban dolgozott volna a Megafilmmel, de a hír miatt ezt a nyílt levelet írta a cégnek:

"Tisztelt Megafilm Kft.!

Előzetes egyeztetésünk ellenére sajnos egyelőre nem áll módomban aláírni a szerződést a Megafilm Tóth János című produkciójára.

Alább olvashatóak részletes indokaim. Megértésüket előre is köszönöm!

Miután szóbeli megállapodást kötöttünk a fent említett sorozat utómunkáinak elvégzésére, értesültem arról a sajnálatos tényről, hogy a Megafilm több filmes szakembert, kollégáimat, bocsátotta el a produkcióból, illetve tiltotta le őket jövőbeli, előkészítés alatt álló produkciókból.

Tudomásom szerint ezt Kálomista úr kizárólag egy másik film kapcsán őt ért személyes sérelmével indokolta, semmilyen szakmai okot nem adtak az érintettek az elbocsátásra.

Miután a Megafilm közpénzek milliárdjait kapja a magyar emberek, így az én adóforintjaimból is, számomra felfoghatatlan, hogyan engedheti meg magának Kálomista úr ezt a filmszakmát megszégyenítő eljárást ártatlan kollégáim ellen.

A Megafilmnek, miután a közmédiának gyárt állami pénzből műsorokat, még a látszatát is el kellene kerülnie, hogy nem szakmai alapon alkalmaz vagy távolít el embereket egy produkcióból.

Hogyha Kálomista úr hirtelen felindulásból követte el megmagyarázhatatlan tettét, kérem vegye vissza méltatlanul elbocsátott munkatársaimat.

Amennyiben mindenkit visszavesznek a kirúgottak közül, örömmel vállalom a munkát a sorozatban, ellenkező esetben viszont kollégáim és a filmszakma iránti tiszteletből nem áll módomban szerződést kötni a Megafilmmel.

Üdvözlettel:

Nagy Eszter
Karmazin Films"

Ezzel párhuzamosan filmes szakemberek is nyílt levélben tiltakoznak az ügy miatt. A folyamatosan bővülő, jelenleg kb. 150 szakmabeli (köztük Gigor Attila, az érintett film rendezője vagy Hajdu Szabolcs és Mundruczó Kornél) által aláírt levél így hangzik:

"Tisztelt Kálomista Gábor!

Mi, a magyar filmszakma különböző területein dolgozó szakemberek, mélységesen elítéljük azt, és ahogy méltánytalanul, embertelenül megvált több filmes kollégánktól a Kút című film bemutatása körül zajlott személyes ügy miatt. Etikátlannak tartjuk, hogy a Megafilmnél már futó vagy indulás előtt álló produkciókban kiváló szakemberek veszítették el munkájukat megalapozott indoklás nélkül.

Ezúton nyilatkozunk arról, hogy eme elfogadhatatlan, esetenként kollégáink egzisztenciáját veszélyeztető, és minden tekintetben filmszakmánktól idegen, beláthatatlanul káros magatartása miatt a jövőben nem kívánunk Megafilm-cégcsaládhoz köthető produkcióban semmilyen minőségben közreműködni. Kérjük tehát, hogy a mi nevünkkel egészítse ki a Megafilmes feketelistát!"

A levelet aláírók listáját itt lehet követni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!