szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A visszavont budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát is készítő PriceWaterhouseCoopers (PwC) globális könyvvizsgáló és tanácsadó cég tehet az Oscar-gálák történetének egyik, ha nem a legnagyobb bakijáról.

Ahogy beszámoltunk róla, a Faye Dunaway-jel együtt díjat átadni érkező Warren Beatty rossz borítékot kapott, így véletlenül a Kaliforniai álmot jelentették be, amikor a legjobb filmnek járó Oscar-díjat konferálta fel. Azt mondta, a kategóriát a Kaliforniai álom nyerte, holott az arany szobrocskát a Holdfénynek ítélte az amerikai filmakadémia. A Kaliforniai álom stábja már majdnem végigmondta a köszönőbeszédeket, amikor jelezték: tévedés történt.

A veterán színész még ott, a színpadon igyekezett megmagyarázni a bakit: rossz borítékot nyomtak a kezébe, szó sincs arról, hogy viccelődni próbált volna.

Úgy tűnik, valóban elcserélték a borítékot, hiszen azon, amelyet Beatty a kezében tartott – az alábbi képen kivehető – az "actress in a leading role" szöveg áll, vagyis a legjobb női főszereplő nevét kell tartalmaznia.

Az akadémia tagjainak szavazatait 1936 óta a PwC számolja és összesíti az Oscar-gálák előtt, sőt, azért is a cég munkatársai felelősek, hogy a megfelelő borítékok kerüljenek a díjátadók kezébe. A vállalat rövid közleményében elismerte a hibát, amely miatt mély sajnálatukat fejezték ki, és belső vizsgálatot ígértek. Emellett elnézést kért minden érintettől és a nézőktől.

A PwC készítette a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Lemaradt a Mindenki Oscar-díjáról? Szívmelengető videón a magyar siker

Ajánlom a díjat azoknak, akik jobbá tehetik a világot: a gyerekeknek – mondta Deák Kristóf, a Mindenki rendezője, aki első Oscar-jelölését váltotta díjra. A rendező a felesége, a film producere, illetve a tanárnőt játszó Szamosi Zsófi jelenlétében vette át és köszönte meg a díjat.