szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Az a hatalom nem lehet keresztény, ami úgy bánik a menekültekkel, ahogy a mai magyar kormány” – mondta Horányi Özséb a Hír TV Alinda című műsorában. A kommunikációelméleti szakember, egyetemi tanár, a Magyar Pax Romana katolikus értelmiségi szervezet többszörös elnöke, most elnökségi tagja szerint az egyházak egységes kiállásának elmaradása durván erkölcsromboló.

“Sokáig reméltem, hogy ki fog derülni, a hatalom jelenlegi birtokosai valójában keresztények, és keresztény elvek mentén próbálnak kormányozni. Mondjuk, Hollandiában kereszténydemokrata kurzus van viszonylag régóta, és senki nem vonja kétségbe a kereszténységüket. Jelenleg messze el van kerülve minden, ami kereszténység”- reagált a csütörtök este 11-kor adásba kerülő műsorban Horányi Özséb a pár héttel ezelőtti Róna Péter-véleményre.

Horányi szerint közbátorságra van szükség. Olyan emberekre, akik nem félnek, hanem ki mernek állni és véleményt formálni. Például úgy, mint Csaba László vagy Várszegi Asztrik. Sokan azonban nem állnak ki magukért és közügyekért. Ennek Horányi szerint egyértelmű az oka: a fenyegetettség. „Az elmúlt időszakban volt olyan, hogy valakit, csak azért, mert máshova állt, mint kellett volna, elküldtek. Másnap már nem kellett jönnie dolgozni. A körülöttem dolgozó tanárok és kutatók többnyire egzisztenciális félelemből nem vállalják a véleményüket.” (Horányi Özsébről a szakember honlapjáról tudhat meg többet.)

Szerinte a Soros Györggyel összefüggésben előkerülő hírek pont arra mutatnak rá, hogy ennek a rendszernek hamarosan össze kell omlania. “Ennek a kommunikációnak van egy dinamikája, az a kérdés, hogy meddig ível fölfelé. Azaz a korlátozott erőforrások meddig állnak rendelkezésre. Mikor van az a pont, amikor azt mondják a hírek fogyasztói, hogy na, ne.”

Az interjúban arról is szólt, hogy bizonyos helyzetekben hiányolja az egyházak egységes kiállását.  Úgy véli, hogy „az egyházak egységes kiállásának elmaradása olyan erkölcsromboló, aminél nagyobbat alig lehet elgondolni.“

A beszélgetésen szó esik az oktatásról is. „Ami a felsőoktatással kapcsolatban történik most, beleértve a jelenlegi vezetőjét is, a felsőoktatási államtitkárt - egy katasztrófának gondolom. De ennél nagyobb a baj, mert a közoktatás is hozzá tartozik. Az a szörnyűség, ami a gimnáziumokkal zajlik, a megtizedelésük, az is az ő nevéhez fűződik.”

A szakközépiskolákban munkanélkülieket képeznek – folytatja -, ami később az államot is megkárosítja. “Amikor kihúzzák a szakközépiskolákból a közismereti tárgyakat, azt jelenti, hogy nem tanítjuk meg ezeket a gyerekeket arra, hogyan kell egy ismeretlen helyzetből problémát csinálni, és azt megoldani. Egy államtitkár esetében ez vagy politikai szándék, vagy pancserség. “

A műsorvezető kérdésére kijelentette: az oktatási kormányzat célja, hogy műveletlenül tartson rétegeket, a későbbi politikai irányíthatóság kedvéért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban