szerző:
hvg.hu

Christopher Nolan háborús mozieposza nagy mértékben támaszkodott valós történelmi eseményekre, de azért a francia partoknál rekedt szövetségesek kálváriájáról szóló film dramaturgiája nem mindig követi teljes mértékben a valóságot.

A Dunkirk példátlan módon szinte csak ájuldozó kritikákat kapott eddig világszerte (szerintünk is szó szerint megrázó és szédítő moziélmény), és sokan azért is dicsérik a filmet, mert az rendkívül érzékletes módon mutatja be, milyen is lehetett közlegényként vagy tisztként átélni az egyik legfélelmetesebb hadi szituációt.

Mint ismert, a Dunkirk a híres dunkerque-i, a szövetséges erők számára katasztrofális veszteségekkel járó csata után játszódik, amikor a brit, francia és belga katonák a tengerpart néhány kilométeres sávjában bizakodnak a csodában: előbb átérnek a brit partra, mint hogy az őket körülvevő német hadsereg elpusztítja őket. A várakozás azért is volt idegőrlő, mivel a biztonságot jelentő angliai túlpart mindössze 70 kilométerre volt a dunkerque-i mólótól, azonban tiszta célpontot jelentettek a német bombáknak.

©

Ma már tudjuk, hogy végül a parton várakozó, körülbelül 400 ezer katonából 338 ezren menekültek meg, és a film alapját adó Dinamó-hadművelet (a kimenekítésben a britek civil hajókat is bevetettek) hitelességét sem vonja kétségbe senki, de ezen kívül is rengeteg olyan eleme van a filmnek, amelyek kérdéseket vetnek fel. John Broich angol egyetemi professzor gyűjtötte össze a film kritikus pontjait, és fejtette ki a kérdéses jelenetek hátterében álló történelmi tényeket.

A parton rekedtek valójában alig látták az égben zajló csatákat

A Dunkirk leglátványosabb jelenetei kétségkívül a tenger felett játszódnak, amikor a Royal Air Force (RAF) pilótája csatázik a német gépekkel. Ennek a szálnak az egyik legfontosabb eleme, hogy a RAF pilótájának mindössze egy órára elegendő üzemanyaga volt ekkor, ami abszolút megfelel a valóságnak. A RAF pilótáinak fő feladata az volt, hogy a szövetséges erők visszavonulását fedező rombolókat megvédjék a németek bombázásától. A 40 szövetséges rombolóból végül 6 veszett oda a visszavonulásban.

Tom Hardy pilótaként a Dunkirkben
©

A túlélők beszámolói szerint azonban a légi csatákből ők a parton semmit sem láttak, legalábbis a beszámolóikból ez derült ki. Így aztán a film végi jelenet, amit most nem lőnénk le, kicsit kiszínezi a valóságot.

Az angolok tényleg visszatartották hajóikat

A filmben többször is felmerül, hogy a brit vezetés nem adott kellő segítséget a visszavonuláshoz. Ez tényleg így történt, hiszen a britek ugyanolyan német inváziótól tartottak, mint aminek Franciaországban tanúi lehettek. Mivel a brit hadsereg egyik legfontosabb ereje a hadiflottában rejlett, ezért szándékosan tartották távol a legjobb rombolóikat a francia partoktól. A légierőt is próbálták megóvni, azonban így is jelentős veszteséget szenvedtek, összesen 145 RAF-repülőt lőttek ki a németek 9 nap alatt.

Volt, aki feladta, és öngyilkos lett

Túlzónak hat, amikor a film szereplői azt nézik végig, hogy az egyik katona önként eltűnik a tenger habjai között, de a visszaemlékezésekben többször is beszámolnak ilyen esetekről a túlélők. Az állandó fenyegetettség, hogy bármikor lebombázhatják őket a nyílt parton, és az idegtépő várakozás sokaknál okozott ideösszeomlást. Van, aki azt mondta társainak, hogy gyalog indul Angliába, míg mások a part mentén kóboroltak el.

©

A francia katonákat nem engedték fel az első kimenekítő hajókra

A britek valóban előnyt éveztek a felszállásnál, ennek fő oka az volt, hogy a francia hadsereg annyira szétmorzsolódott a vereségben, hogy senki sem tudta, milyen politikát képviselnek az evakuálásban. Néhány francia tiszt hősiesen mégis úgy döntött, a végsőkig fedezi a menekülő katonákat, míg mások a kimerültségtől és a félelemtől összetűzésbe kerültek a britekkel. Végül összesen 75 ezer francia katonát sikerült kimenekíteni a partokról, de csak a britek kimenekítése után.

A szereplőket valós alakokról mintázták?

A Kenneth Branagh által játszott, az evakuálást irányító Bolton parancsnokot valószínűleg William Tennantről mintázták, aki a beszámolók szerint a lehető legtöbbet hozta ki a kimenekítésből. Később visszatért a francia partokra, ahol a hírhedt normandiai partraszállásban is jelentős szerepet vállalt. A partról sikertelenül próbálkozó közlegények alakjai is megfelelnek a valóságnak, hiszen több túlélő is arról számolt be, hogy több sikertelen próbálkozás után szálltak csak fel olyan hajóra, amely hazavitte őket.

A Telegraph pedig rövid videóban magyarázza a csodaként számon tartott evakuálást:

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bodnár Zsolt Kult

Az álmok mélyétől a végtelen univerzumig – Christopher Nolan legjobb filmjei

Napok múlva érkezik a Dunkirk című háborús thrillere, ezért kicsit visszatekintettünk a brit mester életművére, és rangsoroltuk eddigi kilenc moziját. A legjobb Batman-filmeket és a legambiciózusabb sci-fiket is neki köszönhetjük, de azt néha hajlandóak vagyunk elfelejteni, hogy Hugh Jackmanből és Robin Williamsből is ő hozta ki életük egyik legjobb alakítását.

Kornis Mihály: Kádár János és Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikusok

Kornis Mihály: Kádár János és Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikusok

Sokat fog ma sütni a nap

Sokat fog ma sütni a nap

Megtalálták az elveszett rendőrségi pendrive-ot

Megtalálták az elveszett rendőrségi pendrive-ot

Nádasdy Ádám férjhez megy Londonban

Nádasdy Ádám férjhez megy Londonban

IMF: Nyugdíjkorhatár-emelésre és bevándorlásra lesz szükség

IMF: Nyugdíjkorhatár-emelésre és bevándorlásra lesz szükség

Vajna Tímea Andy Vajna örököse, de nem tudni, mit örökölt

Vajna Tímea Andy Vajna örököse, de nem tudni, mit örökölt