Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozták a Nielsen hagyományos évösszegző elemzését az amerikai zenefogyasztási szokásokról. Kiderült, hogy 2017 volt az első olyan év, amikor a hiphop lett a legnépszerűbb műfaj, a gitárzene pedig inkább az underground műfajokhoz közelít.

A Nielsen évösszegző elemzése ugyan az amerikai zenefogyasztási szokásokat méri, mégis rengeteg tanulsággal szolgálhat a világ többi részén is. Az adatok közül a legkiugróbb információ, hogy a Nielsen kutatásainak történetében először nem a rock, hanem a hiphop/R&B volt a legnépszerűbb műfaj, az album- és számeladások, illetve az audio/videó streamingek alapján.

A tíz legnépszerűbb előadó közül nyolc sorolható ehhez a műfajhoz: a listát Drake (fenti képünkön) és Kendrick Lamar nyitja, a top tízben pedig még Future, Bruno Mars, a The Weeknd, Eminem, Post Malone és Lil Uzi Vert is megtalálható. A pop- és rockzenét Taylor Swift és Ed Sheeran képviseli a legpopulárisabb előadók között.

A legnagyobbat szóló albumnak minden adatot (pl. az albumon szereplő számok sikerességét) egybevéve 2017-ben Ed Sheeran Divide-ja számít, ezt Kendrick Lamar Damn. c. albuma és Taylor Swift 2017-es nagylemeze, a Reputation követi.

A zeneipar legdinamikusabban fejlődő ága továbbra is a streaming, amely 59 százalékos növekedést produkált 2017-ben. A streaming előretörése természetesen az összesített eredményekre is hatással van, hiszen a jellemzőbben a fiatalabb korosztály körében népszerű zenehallgatási formának tulajdonítható a hiphop hatalomátvétele.

A vinyl-vásárlás továbbrra is reneszánszát éli, ez volt a tizenkettedik év, amikor ez az ágazat növekedést könyvelhetett el. A fizikai eladások 12 százaléka vinyl volt, a legnépszerűbb kiadvány ezen a hanghordozón 2017-ben a The Beatles legendás Sgt. Pepperének újrakiadása volt.

„Meghatározó pillanat a nyugati civilizáció történetében" - 50 éves a Beatles korszakalkotó lemeze

Fél évszázaddal ezelőtt, Nagy-Britanniában 1967. június 1-én (egyesek szerint már 1967. május 26-án), az Egyesült Államokban június 2-án jelent meg minden idők egyik legfontosabb, egyesek szerint minden idők legmeghatározóbb, megint mások szerint minden idők egyik legtúlértékeltebb nagylemeze, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band.

A rockzene népszerűségének drasztikus csökkenését jól jelzi az is, hogy a műfaj legnépszerűbb előadóinak többsége a múltat képviseli. A műfaj öt legsikeresebb szereplője között 2017-ben a The Beatles és a Metallica is ott volt, az öt legnépszerűbb album között pedig ott találhatjuk a szintén a nosztalgiafaktorra építő A galaxis őrzői vol. 2 soundtrackjét is.

A frissebb előadók sem épp a rockzene megújítói, hiszen a toplistán feltűnő Imagine Dragons vagy a Twenty One Pilots sem tűnik enyhén szólva megkerülhetetlen zenekarnak ebből az évtizedből.

(via)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj