Hamvay Péter
Hamvay Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába foglalta el a NER a kulturális intézményeket, mégsem sikerült jobboldali kultúrát teremteni. De Orbán most új rohamra indul.

Most épp a tudományos életet államosítja a NER, de a kulturális életben is zajlik egy őrségváltás, aminek egyelőre ugyan nagyobb a füstje, mint a lángja, de már vannak áldozatai. Úgy tudjuk, távozni kényszerült például a külügyhöz tartozó, a magyar kultúra külföldi menedzselésért felelős Balassi Intézetet irányító Hammerstein Judit. A Szentendrei Régi Művésztelepet és számos alkotóházat működtető, jelentős vagyon fölött diszponáló Magyar Alkotóművészeti Nkft. éléről azért kellett mennie az egykori nagykövetnek, Hóvári Jánosnak, mert Balog Zoltán volt erőforrás miniszter közvetlenül a választások előtt ide ejtőernyőztette politika tanácsadóját, Tardy-Molnár Annát.  Lapunk információi szerint inog a széke a Balog által májusban az NKA operatív irányítójává kinevezett, a liberális értelmiséggel szót értő Lőrinczy Györgynek, az Operettszínház főigazgatójának is. A mecénás szervezetre a Magyar Teátrumi Társaság titkára, szellemi atyja, Szabó László startolt rá. Mögötte a szervezet elnöke, Vidnyányszky Attila, az államtitkárrá emelkedett Fekete Péter áll.

Kásler Miklós Kötcsén
©

A mérsékelt Balog Zoltán Kásler Miklósra lecserélése is a radikálisabb irány felé való elfordulást jelzi. De keményebb hangot ütött meg Orbán is Kötcsén, ahol állítólag arról beszélt, hogy a kormány irányvonalának sokkal határozottabb követését várta el az intézményvezetőktől.  

Tegyük hozzá: Orbán Viktor valójában már 2009-ben, szintén Kötcsén megadta az iránymutatást. E szerint, ha a választásokon veszít a balliberális oldal, szemétre kerül a balliberális kultúra is, és az így keletkezett űrt a jobboldalnak kell betöltenie. Csakhogy ennek eddig nem sikerült érvényt szerezni. Hamar kiderült ugyanis, hogy  nincs csereszabatos, íróasztalfiókokba rejtőző, úgymond jobboldali irodalom, festészet, színház stb. Ez akkor sem változott, amikor a 2010 után a Fidesz néhány budapesti művészszínház kivételével megszerezte az összes kulturális, művészeti műhelyt, a MMA-ba pedig kiszervezte az állami mecenatúra és kultúra irányítás egy részét. Sőt az intézménygründolás eufóriájának múltával szembesülnie kellett még az MMA-nak is, hogy nem tudja sajátjaival megtölteni a Műcsarnok vagy a Pesti Vigadó tereit úgy, hogy a látogatószámot is produkáljon. A Balassi Intézet egy ideig kísérletezett, de hamar rájött, egyszerűen nem viheti ki a külföldi magyar kulturális intézetekbe, vagy például a  Frankfurti könnyvásárra  kizárólag Wass Albertet, mert egyszerűen észre sem veszi őket a megszokott magyar „portékát” kereső közönség.

Ludwig Múzeum

 A Ludwig Múzeumnak eszébe sem volt valamiféle jobboldali kortárs művészetet fabrikálni, ahogyan a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) sem mondott le a korábbi nyitott és modern szemléletéről. Mindehhez természetesen az is kellett, hogy az intézmények élére általában nem komiszárok kerültek, hanem zömében széles látókörű, a nemzetközi kulturális világba beágyazott, européer szakemberek. A Balassi Intézetet Hammerstein Judit, a PIM-et Prőhle Gergely egykori államtitkár, nagykövet kapta, akik nyilván nem véletlenül lépek eggyel hátrébb, a nyugalmasabbnak vélt kulturális terület felé. A Müpa Káel Csaba irányításával óramű pontossággal működik, a  Műcsarnokot Szegő György, a Ludwigot a posztot nemrégiben újabb öt évre megnyerő Fabényi Júlia, az Operaházat a szintén újrázó Ókovács Szilveszter szakmai alapon irányítja.

©

De a politikailag „terheltebb” Vidnyászky Attila és Andy Vajna is ebbe a névsorba kívánkozik. Előbbi egy modern, meglehetősen nehezen befogadható és népszerűtlen színházat csinál, de nem viszi színpadra a kormánypropagandát. Ő az egyetlen, akinek elnézik a foghíjas széksorokat. Vajna ugyan nem sokra becsüli az európai művészfilmeket, de hallgat jobb kezére, a Filmalap igazgatójára, Havas Ágnesre, aki tudja, milyen filmekkel lehet megjeleni az európai fesztiválokon. Azt pedig az egykori producer maga tudja a legjobban, hogy a nézők a jó közönségfilmekre mennek be, nem pedig a propaganda mozikra. 

Így aztán a botrányosan és erőszakosan annektált kulturális rendszer hamar konszolidálódni kezdett, még akkor is, ha a szólamok továbbra is harciasak voltak, de az „éberséget” feláldozták a teltházakért, és a munkához szükséges nyugalomért.

Ennek most vége lehet. Már a választások elindult a kulturpolitikusok  megfegyelmezése. Rettegve veszik kezükbe reggelente a párt lapját, a Magyra Időket, attól félve, hogy aznap épp róluk „derül ki”:  a liberálisok ügynökei, baloldali elhajlók, vagy egyszerűen csak lankad az éberségük.

Legutóbb Ókovács Szilvesztert az Operaház főigazgatóját támadták meg a lap hasábjait. Bizonyos Horváth Zsófia, az ötvenes évek munkáslevelezőinek stílusában és szakértelmével „elemzi” az egy évvel korábban bemutatott Billy Elliot című musical  előadását, feltéve a kérdést: „Hogyan történhet meg az, hogy egy ilyen jelentős állami intézmény, mint az Operaház, tökéletesen szembemegy az állam céljaival, és a legérzékenyebb korban lévő, ​tíz év körüli fiatalok számára készült előadást ilyen penetráns, féktelen melegpropagandára használja fel?”

A Billy Elliot című musical próbájan a Magyar Állami Operaházban
©

A szerző mindezért a főigazgatót, Ókovács Szilvesztert teszi felelőssé.  „A​ politikusok​ valószínűleg kevesen járnak Operába, balettra, azért nem érzékelik a gondokat” – írja Horváth, világossá téve, hogy cikkét gyakorlatilag feljelentésnek szánja. Szép hagyományt folytatva ezzel, a Kádár-kori Népszabadság műfaját, a „feljelentő-kritikáét”. Arra kár  szót vesztegetni, hogy a magát közírónak címző szerző alapvetően félreérti a darabot, de úgy tűnik, magát a színházat is. 

A lap hasábjain korábban nem kisebb személyiség, mint a  vidéki napilapok nagy részét megszerző Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks központi szerkesztőségének vezetője, Szakács Árpád  ment neki cikksorozatában jóformán az összes, a Fidesz által elfoglalt, vagy általa alapított intézménynek. Megkapja a Vajna-féle Filmalap, a Balassi Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), sőt még a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is, a hogy nem átallnak balliberális, a kormányt  – a szerző szerint a magyarokat – gyalázó művészeket adóforintokból  támogatni, meghívni, megszólaltatni, egyáltalán a tézetésükről tudomást venni.  A ledorongoló írások azonban nem egyelőek a selyemzsinórral. Legalábbis ezt mutatja, hogy a személyükben megtámadottak a helyükön maradnak. Ugyanakkor aggódnak is, hiszen nem győznek magyarázkodni. Mind Ókovács Szilveszter az Operaház-, mind Prőhle Gergely a PIM főigazgatója hosszan védekezett az abszurd támadások ellen, amit, ha nem a párt lapjában jelenik meg, bizonyára szóra sem méltattak volna.

(A cikk a HVG 2018/19. számában megjelent írás bővített változata.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem vizsgálják Orbán vagyonnyilatkozatát a luxusrepülései miatt

Nem vizsgálják Orbán vagyonnyilatkozatát a luxusrepülései miatt

LTP-beszántás: ”Nem tud leszokni a vezetés arról, hogy adóforintokból cukorkát osszon a nem rászoruló befektetőknek”

LTP-beszántás: ”Nem tud leszokni a vezetés arról, hogy adóforintokból cukorkát osszon a nem rászoruló befektetőknek”

Ön szerint hogy döntött a hivatal Gruevszki-ügyben? Szavazás

Ön szerint hogy döntött a hivatal Gruevszki-ügyben? Szavazás

Sokaknál akadozik a Facebook

Sokaknál akadozik a Facebook

Rekordmagas felhőkarcoló épülhet hamarosan London szívében – fotók, videó

Rekordmagas felhőkarcoló épülhet hamarosan London szívében – fotók, videó

A macedón Helsinki Bizottság szerint semmi nem indokolja Gruevszki menedékkérelmét

A macedón Helsinki Bizottság szerint semmi nem indokolja Gruevszki menedékkérelmét