szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kerényi Imre politikai pályafutása során fokozatosan sodródott balról jobbra, majd 2010 óta a Fidesz-kormányok miniszterelnöki megbízottja volt. Nevéhez fűződik az Alaptörvény díszkiadása, a Nemzeti Könyvtár sorozata és a Magyar Krónika.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tudatta szombaton kora délután, hogy hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében, családja körében elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész.

Kerényi Imre politikai pályafutását még az MSZMP-ben kezdte, 1990-ben viszont már az MDF képviselő-jelöltje volt. A Wikipedia szerint óvott a szélsőjobboldali veszélytől, így szembe került Csurka Istvánnal. Részt vett az MSZP-SZDSZ támogatásával szerveződő Demokratikus Charta sétáin is.

Később fokozatosan a Fidesz mellé sodródott, a 2002-es elveszített választást követően kiállt a pártért - amire válaszul a Budapesti Színiigazgatók Egyesülete levélben határolódott el tőle és a vele közös munkától. A levél aláírói között volt Bálint András, Jordán Tamás, Marton László is.

Publicistaként a Szerintem című szatirikus politikai magazint vezette, amiben harsány, jegyzetszerű monológokban kommentálta a politikai eseményeket.

A második Orbán-kormány megalakulása, azaz 2010 óta “a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős” miniszterelnöki megbízott, többek között feladata volt az Alaptörvény népszerűsítése. 2011-ben az új alkotmány bőrkötéses díszkiadásának festményei miatt kapott kritikákat, ennek ellenére a kötet hatalmas sikert aratott.

Hozzá fűződik a 2012-ben elindított Nemzeti Könyvtár is, amely a hivatalos weboldalon megfogalmazott célja szerint “a magyar írott kultúra legjavát gyűjti egységes sorozatba”. A sorozatot a “kurzuskönyvtár” vádja érte, miután Jókai Mór, Herman Ottó, Szerb Antal vagy Madách Imre mellé bekerültek olyan nevek is, mint a Tormay Cécile - illetve már 2017-ben Bayer Zsolt is. Kerényi Imre indoklása, miszerint vannak, „akik nem mindenben fogadják el a még mindig uralkodó balliberális irodalmi kánont” a jelenlegi kultúrharcban is nagy teret kap.

Kultúrpolitikai vízióinak része volt a jóhír-alapon működő Magyar Krónika című kormányzati magazin elindítása 2014-ben. Ennek toborzó levelében írta le Kerényi az azóta elhíresült fordulatot:

Kinyílott a pitypang. Megírom.

2013-ban az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházat és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet illető ellentmondásos kritikái miatt a figyelem kereszttüzébe. Arról is beszélt, hogy elvenné a színészképzés jogát a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, akár egy ellenegyetem alapítása árán is.

Idén januárban egy olyan nyári gyerektábor tervéről beszélt, aminek keretében a politikai elit gyerekeit visszavinnék az antik és középkori világba. A Gizella-táborokba meghívásos alapon lehet majd bekerülni. A foglalkozásokon a római és az Árpád-kori hagyományokat egyaránt bemutatnák a gyerekeknek. Az elképzelések szerint az elit gyerekek fejenként 250 ezer forintért táborozhatnak háromhetes turnusokban, teljes ellátással. Időközben a költségvetés csökkent, így a szülők jövőre már 200 ezer forintért beírathatják gyermekeiket a táborokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az oltással foglalkozik a South Park újabb egyórás különkiadása

Az oltással foglalkozik a South Park újabb egyórás különkiadása

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt