szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Könyvet írtak Jane Hainingről, aki a budapesti Skót Misszió tagjaként segített többeknek kijutni az országból.

Számos zsidót mentett meg a második világháború idején Budapesten a skót Jane Haining – áll egy új, róla megjelent könyvben a BBC beszámolója szerint.

A skóciai Dunscore-ban született Haining a Skót Misszió budapesti, Vörösmarty utcai iskolájában dolgozott a harmincas években, és bár hazarendelték, a háború idején Budapesten maradt. A Skót Misszió többeket bújtatott, a Fővárosi Közgyűlés ezért 2010-ben Hainingről nevezte el a pesti rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszát.

A most megjelent könyv szerint viszont Haining máshogy is segítette a magyar zsidókat: háztartástanról és a brit társasági életről tanított nőknek, akiket aztán kiközvetített Nagy-Britanniába cselédnek, hogy így segítse a megmenekülésüket.

A Skót Misszió épületét egy feljelentés nyomán az SS 1944-ben végül átkutatta, Haininget pedig kémkedés vádjával letartóztatták és előbb börtönbe zárták, majd Auschwitzban gázkamrába küldték.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Az Oppo is megmutatta, hogyan tölti távolról a telefont

Videó: Az Oppo is megmutatta, hogyan tölti távolról a telefont

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

 Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"

Szalai András: "A neociki mutálódik, mint a koronavírus"