szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Találgatta, a Fidesz miért kegyelmezett meg a független társulatoknak. Talán rájöttek, hogy ezért megbűnhődnének, például úgy, hogy Balázs Péter rendezéseit kellene nézniük kipeckelt szemmel a pokolban.

Néhány ezer ember tüntetett a Madách téren a színházakat érintő törvénymódosítás ellen. A tervezet az eredetihez képest puhult, így például a független színházak állami támogatását nem veszik el. Az este legnagyobb hatású szónoka, Pintér Béla azzal nyitott, írhatta át a vasárnap megírt, indulatos szöveget, a felkiáltójelekből kérdőjelek lettek.

Például:

mégsem mészároltok le bennünket, mégsem vagytok gyilkosok?

Itt az egész beszéd, a videót Facebook-élőből vágtuk ki, ezért gyengébb a képminőség.

Mácsai Pál egy Örkény egypercest olvasott fel - Az élet értelme címűt -, Sodró Eliza pedig 111 harminc alatti színész nyílt levelét. A Katona József Színház színművésze, Fullajtár Andrea a Gothár-ügyről és annak utóéletéről beszélt.

A tüntetés végén felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester, aki örült annak, hogy egy színpadon állhat Pintér Bélával, annak viszont nem, hogy ez azért történik, mert a kormány veszélyezteti a szabadságot. Azt ígérte, kiállnak mindenkiért, a színházak szabadságát megvédik. Szerinte a törvényjavaslat egy diktátum a kormánypárti polgármesterek, színházba járók számára is, ezzel torolta meg a kormány az ellenzéki győzelmet. Karácsony szerint "küzdelmes évek jönnek", de a mostani harcot félig megnyerték, mert a legszégyenteljesebb passzusok kikerültek a törvényből. A tüntetésről percről percre tudósítottunk, azt itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a 105 éves Magdus néni

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a 105 éves Magdus néni

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok