szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színházakat érintő törvénymódosítás ellen tüntetnek a Madách téren este 6-tól. A kormány hétfőn délelőtt nyújtotta be a törvénymódosítást, amelyet szerdán már el is fogadhat a Parlament. A gyűlésen felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is.

Élőben a helyszínről

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Mácsai és Pintér feltüzelte a tömeget

Ez olyan volt, mintha egy szabadtéri színházi előadást néztünk volna meg - összegezte tudósítónk a tüntetésen szerzett élményeit. Azt mondta, iszonyatosan jól nevelt volt a néhány ezres tömeg, azt csinálták, amit mondtak nekik a színpadról. Ha skandálni kellett, skandáltak, ha tapsolni, tapsoltak. A tüntetés lagymatagon indult, úgy tűnt, ide nem a gyakorlott tüntetésre járók mentek. Minél nagyobb nevek jöttek, annál lelkesebb lett a tömeg, Mácsai Pál és Pintér Béla feltüzelte őket, de jó volt az is, hogy nem húzták túl a beszédeket.

A tüntetők jólneveltsége kijött abban is, hogy mikor azt mondták, menjenek haza, elindultak a térről, ami nagyjából 5 perc alatt kiürült. Durván száz ember maradhatott a tér közepén. Nagyjából tízen (a Kossuth tériek) kihirdették, hogy átvonulnak a Nemzeti Színházhoz. Ott épp a Woyczeket adják, az utána meghirdetett közönségtalálkozó azonban "technikai okokból elmarad."

Tudósításunkat ezzel lezárjuk.

Bródy János és Koncz Zsuzsa elégedett

Bródy János és Koncz Zsuzsa örült, hogy ennyien eljöttek a mai tünetésre, azt külön kiemelték, hogy sok volt a fiatal. "A színpadon és a téren is nagyon kulturált volt a társaság." Bródynak tetszett a 30 éven aluli színészek nyílt levelet, szerinte Karácsony is jó beszédet mondott.

Koncz Zsuzsa nem várja, hogy bármi megváltozzon egy ilyen tüntetéstől, vagy megálljon a törvényhozás, de "arra jó, hogy megmutassuk, nem vagyunk egyedül."

A tüntetésnek vége

Kis buli van még a helyszínen, de alapvetően elindultak az emberek a térről – jelentette tudósítónk. Kulturált volt a vonulás, egy hangos szó nem hangzott el. A színészek is nagyon gyorsan elhagyták a helyszínt.

Újra mindenki a színpadon

A résztvevők felsorakozak még egyszer a színpadon, miközben a tömeg a "kultúra nemzeti alap" szlogent skandálta.

50 ezren írták alá a petíciót

Újra és újra skandálják, hogy a kultúra nemzeti alap, egy dob is előkerült a tüntetés végére. Boros Martin, a Független Előadóművészeti Szövetség tagja azt mondta, 50 ezren írták alá a színházi törvény ellen tiltakozó petíciót, a kormány a meghátrálás jelét mutatja.

"A színházak nézőkkel közösen folytatott fotókampány felhívja a figyelmet arra, hogy szükség van a közönségre, egyedül senki sem tudja megvédeni magát." Közös akcióval zárják a tüntetést, Znamenák István, az Örkény Színház színésze felülről fotózza a tiltakozó tömeget.

"Ezt a harcot félig megnyertük"

A főpolgármester szerint "küzdelmes évek jönnek, tudjuk, hogy sokszor kell majd talán itt állni, és kiállni egy más ügy mellett". De a szabad Budapest nem tehet máshogy, meg kell védeni a színházakat, értékeinket. Karácsony emlékeztetett, hogy nem a városvezetők vagy a kormány, hanem "ti vagytok a direktorok, a szabad, budapesti polgárok". Szerinte a harcot már félig megnyerték, mert a módosításba már nem merték beleírni a legszégyenletesebb dolgokat.

A magyar kormány elkezdte megtömni az erdélyi színházak zsebeit

Miközben itthon a parlament viharos gyorsasággal készül megszavazni a kulturális életet átalakító kormányzati előterjesztést, emiatt pedig tüntetés is zajlik, a kormány a Magyar Hang szerint elkezdte önteni a pénzt az erdélyi társulatokra.

Karácsony: Értjük a diktátumot, és visszaüzenünk

Ez a diktátum a kormánypárti polgármesterek, színházba járók számára is diktátum lesz, mindenki számára az lesz – mondta Karácsony, aki szerint ugyanakkor ez Budapestnek szól, hogy megtorolják azt, hogy a fővárosiak kiemelték a fejüket a mocsárból, és arra szavaztak, hogy visszavegyék a szabad városukat.

Értjük a diktátum üzenetét, és visszaüzenünk, azt, hogy megvédjük a színházainkat, a szabadságunkat! – mondta nagy ovációt kiváltva. És nem vagyunk egyedül, Prágában is szolidaritást mutatnak, zöldre festve a színházukat.

Karácsony Gergely szerint minden rosszban van valami jó

Minden rosszban van valami jó. Most az, hogy egy színpadon volt Pintér Bélával – kezdte viccel a főpolgármester, aki amúgy nem örül annak, hogy itt kell lennie, mert veszélyeztetik a szabadságunkat. A színpad, ahogy a kultúra nem a politikusoké, hanem a színészeké és a közönségé. Ahogy az akadémia a kutatóké, az iskola a tanároké és a diákoké – mondta. De ki fogunk állni mindenkiért, most a színházak szabadságát védjük, ez a mi "jogos önvédelmünk".

Mácsait imádják a tüntetők

Az első felvonás drámai csúcspontja volt ez – kommentálta tudósítónk a helyszínről Mácsai beszédét.

1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció