Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyolcvanöt éves korában november 5-én elhunyt Hemző Károly fotográfus, Érdemes és Kiváló művész, Táncsics Mihály- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje. A magyar fotográfia mestereként az elmúlt hat évtized alatt a fotó számos műfajában alkotott maradandó műveket.

 

Hemző Károly 1953-ban
©
Hajóhinta - 1951.
©
Puskás Öcsi - 1954.
©
Két nemzedék - 1958.
©
Albert Flórián - 1961.
©
Nyugalom és feszültség - 1962.
©
Zsivotzky Gyula - 1966.
©
Ifjú vendég - 1964.
©
Pingáló asszony Kalocsán - 1969.
©
Konzervgyár - 1965.
©
Pege Aladár - 1964.
©
Vidámpark - 1973.
©
Kiállításon - 1970-es évek
©
Csikótelep - 1975.
©
Finis - 1975.
©
Találkozások Triptichon - 1975.
©
Export húsüzem - 1978.
©
Tény kép - 1982.
©
Lakótelep - 1983.
©
Libegő - 1983.
©
Újhegyi park - 1983.
©
Dunapart - 1985.
©
Május elseje - 1987.
©
Budapest anno - 1989.
©
Törökfüdő - 1997.
©
Székesfehérvár - 1997.
©
Budapest - 90-es évek
©
Budapest - 2000.
©
Bazilika - 2004.
©

Hemző Károly hivatásos fotóriporteri pályája a Honvéd Sport Egyesületnél kezdődött hatvan éve. A magyar sportfényképezés egyik megújítójaként több mint két évtizeden át követte kamerájával a magyar bajnokok ünnep- és hétköznapjait. A Magyar Sportmúzeumban még látható a sportképeiből rendezett kiállítása, Hódolat a bajnoknak címmel.

Majd a Magyar Szemle című lapnál riporterként és képszerkesztőként fotográfus generációk számára jelentett zsinórmértéket igényes munkája a 70-es és 80-as években. Két könyvet publikált lovakról, s ezekkel új alapokra helyezte az állatok művészi fotografálását Magyarországon. Az elsők között kapott lehetőséget rá, hogy a Műcsarnokban fotóművészként megmutatkozzon 1976-ban. Újszerű és formabontó tárlata mára már legendává lett szakmai berkekben. Önmagukon túlmutató fotó-triptichonjait évekig elemezték az esztéták és művészettörténészek.

Szülővárosa, Budapest krónikása volt fél évszázadon át. Talán nincs még egy fotográfus, aki ennyit és ilyen változatos módon örökítette meg a fővárost. Emlékezetes könyvekben és kiállításokon adott ízelítőt munkásságának ebből a részéből, legutóbb 2010-ben Hemzőváros címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban. Abban a múzeumban, ahol nagy megtiszteltetésként fogadták be becses adományként életművének zömét.

Az elmúlt harminc évben feleségével, Lajos Marival készült szakácskönyvei nemcsak a széles nagy közönség számára tették a nevét ismertté, hanem a magyar gasztronómiai fotóban is új fejezetet nyitottak. 
Hemző tagja volt a legfontosabb szakmai szervezeteknek, többek között a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében és az Országos Széchényi Könyvtárban.
Hemző Károly húszéves kora óta élt együtt a halálos betegséggel. Csodaszámba ment, hogy a komoly fizikai állóképességet megkövetelő szakmáját ennek dacára milyen magas színvonalon és megérdemelt sikerrel művelte hat évtizeden keresztül

Szarka Klára

Kövessenek minket a Facebookon is!