szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nőknél egy, míg férfiaknál két pohár bor, esetleg sör az, aminek az elfogyasztásával tulajdonképpen már ki is merítettük az egészségügyi szempontból ártalmatlan napi mennyiséget. De miért nézünk a pohár fenekére?

A mértéktelen ivászatra számtalan ok, magyarázat adható. Eszerint a részegesek kilenc kategóriája különítethető el, legalábbis brit egészségügyi szakemberek szerint. A besorolásnak megfelelően létezik a bánatos alkoholisták kategóriája. Ide azok tartoznak, akik éppen krízishelyzetben vannak: elvesztették hozzátartozójukat, elváltak vagy pénzügyileg kerültek padlóra. Az ilyenek vigaszt remélnek az alkoholtól, ami segíthet átvészelni a nehéz időket. A stresszes alkoholistákon túl nagy a munkahelyi vagy az otthoni nyomás. Ők csupán a szesz segítségével képesek elengedni magukat. Az elfoglalt iszákosok közé olyan egyének nyertek besorolást, akiknek percre be van osztva a napjuk. Esetükben az ital kapcsolatteremtő szerepet játszik, míg a konformista nagyivók a teremtés azon koronái, akik szentül meg vannak arról győződve, hogy a férfinak esténként a kocsmában a helye.

A társasági részegesek kiterjedt baráti kompániájukkal alkoholizálnak. Nekik a közös ivászat biztonságérzetet ad, és ezek a társasági események jelentik életük igazi értelmét. Az unatkozó alkoholisták általában azok az egyedülálló anyák vagy frissen elváltak, akiknek alig vannak barátaik, így az ital jelenti a társat, a társaságot. A macsó részegesek a vélt vagy valós mellőzöttségük okán alkoholizálnak, no meg azért, mert meggyőződésük szerint az igazi férfi iszik. A hedonisták kategóriájába a szinglik és az elváltak kerültek, ezenkívül olyanok, akiknek felnőtt gyermekei már kirepültek a családi fészekből. Ők azért fordulnak az italhoz, hogy saját maguk előtt bizonyítsák, mennyire szabadok, függetlenek vagy éppenséggel fiatalok. Végül a függőkhöz olyan férfiak sorolhatók, akik gyakorlatilag a kocsmába élnek, és a betegségük kialakulásában több tényező is közrejátszik.

A témáról bővebben a HVG Online Egészség Plusz 2010 című kiadványában olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Mire van hatással az alkoholfogyasztás?

Egy maga nemében egyedülálló kísérletben a Boston University School of Public Health (BUSPH) és a Brown Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a dolgozatírás napját megelőző éjszakai nagyivás nem befolyásolja a diákok teljesítményét, annak ellenére, hogy hatással lehet kedélyállapotukra, figyelmükre és reakcióidejükre.

hvg.hu Plázs

Hormonzavar okozza az alkoholizmust?

Az alkoholizmus drága és veszélyes szenvedély, nemcsak a fogyasztóknak, de a társadalomnak is: az Egyesült Államokban többszáz milliárd dollárba kerül az alkohol okozta betegségek kezelése, és minden harmadik közlekedési baleset italozás következménye. A Scripps Kutatóintézet vizsgálata szerint az alkoholfogyasztás szenvedélyének hormonális oka van: eredményeiket a Biological Psychiatry most megjelenő száma közli.

hvg.hu Plázs

A másnaposság valójában alkoholmérgezés

Másnaposság pedig nincs, illetve nem az, amit annak hiszünk - jelentette ki Jevgenyij Brjun, Oroszország fő narkológus orvosa a minap, amikor sajtótájékoztatón próbálta az orosz embereket jobb belátásra bírni a szilveszteri italozással kapcsolatban.

Bele lehet szeretni egy polipba?

Bele lehet szeretni egy polipba?

Erősebbnek tűnik a koronavírus-járvány második hulláma Franciaországban

Erősebbnek tűnik a koronavírus-járvány második hulláma Franciaországban

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása