szerző:
hvg.hu

Nem hungarikum, hiszen másutt is vannak különböző sült kenyértészta alapú ételek, de mi magyarok mégis a sajátunknak tudjuk be. Bár nem egy könnyű nyári étel, mégis sokaknak a nyár, a strand, a Balaton jut eszébe róla. De lángost a fővárosban is egyre több helyen lehet enni. Mutatjuk a legjobbakat.

Krumplis Lángos
Flórián téri aluljáró

A felszín alatti huzatos átjáróban, antik romokkal díszletezve rejtőzködik a Krumplis Lángos. A magyar lángos-univerzum leghíresebb helye, hovatovább az is hallott róla, aki nem. Pedig nem a reklámszakértőik tudják a tutit, hanem a tulajdonosai és a személyzet. Híre szájról szájra terjed, ugyanis amit itt kap az ember, az gyakorlatilag a tökéletesség felé konvergál. Hétköznap reggel 7-től este 7-ig (szombaton 2-ig) álldogálnak-várnak türelmesen itt az éhesek hosszabb-rövidebb (de mindig) sorban, hogy odajuthassanak a lángos-kánaánba.

©

Jó néhány éve etetik itt a népeket, az aluljáró adottságaihoz képest megdöbbentően tiszta, rendezett, gusztusos csekély négyzetmétereken. Szinte kisvendéglős fílinggel, kedves, udvarias, körültekintő kiszolgálással. Már ezért is érdemes lenne visszajárni rideg felszíni világunkból.

A lángosért pedig mindenképpen. Semmi sincs túlturbózva. A tényleg krumplistól a sonkás-sajtos-tejfölösig 11-féle terméket kínálnak alapból, ezt sokszorozza az extrakínálat. Mindenekfelett érdemes kipróbálni a sima krumplist, legfeljebb pici fokhagymával (mert sokak szerint, nem is lángos a lángos fokhagyma nélkül). A széle pirul, kicsit ropog, de nem törik, ahogy a közepe sem lyukad, csak annyira karcsúsodik-laposodik a tészta, hogy értékelni tudjuk a kívülről-befelé hatolás-harapás gyönyöreit. Ha pedig halmozni akarjuk az élvezeteket, de nem a szokásos sajtos-sonkás vonalon, akkor javalljuk a káposztást, ami tulajdonképpen káposztás cvekedli lángosba bújtatva, kockatészta nélkül. Ha ugyanis kivilláznánk a párolt-pirított káposztás tölteléket, mindjárt rakhatnánk is csuszatésztára, de hogyisne!

Legolcsóbb lángos: 260 forint.
Értékelés 10/9,5


Lángi Plusz
Vámház krt., Nagy Vásárcsarnok

Az ügy érdekében nem voltunk restek turistáskodni, és felmozgólépcsőztünk a Nagycsarnok karzatára, ahol bédekerrel a kezében forog az idegen. Taxisok a megmondhatói, akadnak, akik a repülőtérről egyenesen odahajtatnak, és azt mantrázzák: langosz, langosz. Mi tagadás, kissé előítéletesen mentünk, s tulajdonképpen kellemesen csalódtunk. Monopolizálódott a Lángi Plusz, eltűntek az infralámpák, és frissiben sül 30-féle lángos, meg még jó pár fajta napi ráadás. Nem csalás, nem ámítás: a sima, mezítlábas feltétlentől a bundás virslisen át a nutellás, banánosig (!) igen széles a skála.

©

Szívdöglesztőek a „desszert-lángosok” lekvárosan, fahéjasan, pudingosan, csokisan, eladóék azt mondják, ezt a repertoárt kifejezetten a turisták kedvéért s követelésére állították össze. Mi csak egy baracklekvárost mertünk megkockáztatni. Magunk is elcsodálkoztunk, hogy egész jól lecsúszott, a lekvár pedig meglepően jó volt, mondhatnánk, házias illúziót kelthet.

Előtte azért megkóstoltunk egy fokhagymást, és egy mega-bazi „hungarian classic speciality” találmányt. Kétszemélyes adagnak is sok, és a maradékot felajánlanánk annak, aki megmutatja, hogy lehet ehhez egyáltalán hozzáférni anélkül, hogy szétesne, leborulna, a szánkba falatonként beférne a paprikás szalámis, csípős zöld-sárga tv paprikás, paradicsomos, kígyóuborkás, lilahagymás, feta sajtos (ami különösen erős „hungarikum”) torony. Az alapja sajtos-tejfölös lángos, rendesen megszottyad, mi mást is tehetne ekkora teher alatt.

A fokhagymás igen érdekes, mert nem a szokásos kenegetős, hanem (szárított?) fokhagymaszirmokat sütöttek rá. S az egésznek volt valami pici édeskés stichje, amellett, hogy hozta a „ma már nem csókolózunk” hatást. Ennél alkalmunk volt az alap lángost közelebbről megvizsgálni-ízlelni. Lehetne kicsit tovább sütni, lecsöpögtetni az olajtól, de soha rosszabbat.

A legolcsóbb lángos: 290 forint. De már a sajt-tejföl majdnem megduplázza az árat, és a  speciális feltétekkel az összeg jelentősen turbózódhat.
Értékelés: 10/7,5


Lángosmágus
Római part, Kossuth Lajos üdülőpart 44.

Két fajtát kóstoltunk, a juhtúrós lángos újhagymával vitte a prímet, még a mellettünk elhaladó turisták is megálltak megnézni, annyira guszta látványt nyújtott. A másik a klasszikus sajtos tejfölös lángos volt egy kis fokhagymával, fotós kollégánk azt állítja, itt ette az egyik legfinomabbat. A juhtúróst még visszafele úton is emlegettük.

©

Tésztája belül puha, kívülről viszont nem volt roppanós, ellenben nem locsogott az olajban, és a feltételekkel sem spóroltak. A klasszikus ízek mellett még kukoricásat és baracklekvárosat is árulnak, a kiszolgálásra sem lehet panaszunk.

A bódé előtt csak egy fehér műanyag asztal van négy székkel, az is napon, kellemesebb lemenni a Duna-partra és ott elfogyasztani a híres „hungarikumot”.

©

A tulajdonos, Szikra Sándorné több mint 20 éve süti a lángost a Római part egyik kihaltabb részén található kis bódéban. 1992 óta gyúrja a tésztát, elmondása szerint kényszerből kezdett neki az új vállalkozásnak, az első három lángosa még a kukában landolt. Azóta generációk járnak vissza hozzá, ott jártunkkor is több visszatérő vendég várt a sorára.

Egykor 17 forintért árulta az alaplángost, ma 640-et fizettünk külön a juhtúrósért és sajtos tejfölösért is. Hátránya, hogy csak hétvégén van nyitva, 10:00-19:00 óra között.

Legolcsóbb lángos: 500 forint.
Értékelés: 10/9


Karaván - Lángos Máshogy
Kazinczy utca 18.

Korábban parkoló volt az a Szimpla melletti kavicsos placc, ami ma a street food vonal leglogikusabb kiteljesedése a belkerületekben. Csodás csavarral a Kazinczy utcai Karaván létrejötte ráadásul épp a tárgyalt műfajnak köszönhető. Az udvar tulajdonosai először ugyanis lángost szerettek volna árulni az utcafrontra eső részen, de ebbe nem ment bele a parkoló, így jött a sokféle kaját befogadó nyitott hely ötlete. A Kazinczyból ismerős kétszázforintos hajnalpizzák helyett a Karavánban a termék és az árazás is minőségi.

©

A Lángos Máshogyban a pláne az, hogy a kedves vevő bármilyen feltétet összeválogathat. A Kazinczyt amúgy is jótékonyan elárasztó külföldiek a lángososok elmondása szerint gyakran keverik extrém határokig a lehetőségeket: menjen egyszerre a grillpaprika, a juhtúró (isteni), a lilahagymás lekvár (isteni), a sajt, a rukkola (szintén isteni, a helyi közösségi kertből), a fokhagyma. A lángos mérete kellemesen közepes, a tészta pedig kenyérlisztből, nem csak búzalisztből készült, vagyis nem felfújt lufit kapunk olajjal leöntve.

©

Aki töltött lángosra vágyik, az fokozhatja az élvezeteket húsraguval, csirkepaprikással vagy házikolbásszal spékelt verzióval is.

Legolcsóbb lángos: 440 forint, feltétek 100-250 forint. Töltött lángos: 790 Ft.
Értékelés: 10/9

Dunaparty Megálló
Árasztó út, a Savoya Parkkal szemben

Ez a hely az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt években a Duna-parton történt. Távol a pezsgő belvárostól, ide már csak az merészkedik, aki tényleg lelassítana kicsit, és legalább egy órára elfelejtkezne az értesítéseket küldözgető okostelefonról, meg a hétköznapi stresszekről. Főleg bicikliseknek egyszerű megközelíteni, de nyilván tömegközlekedéssel, autóval is könnyen megtalálható.

©

Két mobilkonyhává alakított Double Decker-busz és néhány asztal, és a Duna közvetlen közelsége – ennyi is elég egy jó helyhez, na és persze az is elég szimpatikus, hogy itt nem csak szöveg, hogy amíg vendég van, addig tartanak nyitva.

Az egyik „buszból” a lángosokat, a másikból az italokat lehet kérni. Elég vicces hangulatot kölcsönöz a helynek, hogy a lángosok elkészültéről egy megafonon keresztül értesítik a vendégeket, így szinte egy bingó-sorsoláson érezhetjük magunkat, ahogy folyamatosan elhangzanak a számok.

A sima lángostól a töltött különlegességeik (káposztás, juhtúrós) terjed a választék (260-490 Ft), ráadásul az árak a belvároshoz képest elég barátiak. Mi a klasszikus sajtos-tejfölös verziót próbáltuk, és nagyon magasak voltak az elvárásaink, mivel az itteni termék már egyszer elnyerte a legjobb pesti lángos címet. Kicsit csalódtunk, mivel egy tisztességes, de nem különleges tésztát és ízt kaptunk. A feltétet nem sajnálták szerencsére, és a tésztán sem maradt felesleges olaj, de valahogy hiányérzetünk volt. Egy biztos: a Dunapartyt egyedi miliője miatt még így sem érheti panasz.

Ja, és kicsit a lángosok bűvköréből kikacsintva muszáj megjegyezni: barnasör, hekk, fagyi is és élőzene is van.

Legolcsóbb lángos: 260 forint
Értékelés: 10/7

Retró Lángos Büfé
Az Arany János utcai metrómegállónál

A belváros egyik legismertebb lángosozója a központi elhelyezkedése miatt főleg éjszaka él, hiszen a közelben van több kedvelt szórakozóhely, például az Akvárium vagy a Toldi is. De nappal sem panaszkodhatnak a forgalomra, ott jártunkkor főleg turisták álltak sorba és próbálták kibogarászni a választékból a megfelelő kombinációt.

Újgenerációs lángosozó ez is, hiszen a klasszikus sajtos-tejfölösön (550 Ft) kívül itt kapros-juhtúrós, bolognais vagy magyaros feltéttel (590-690 Ft) is lehet kérni. A töltött lángosok között is vannak merészebb megoldások, elég, ha csak az Atomtámadásra (790 Ft) keresztelt húskavalkádot említjük: ebben a sonka-bacon-kolbász szentháromságot még egy kis erőspaprikával bolondítják meg.

©

Mi egy pirított hagymás, sajtos tejfölöset próbáltunk, és annyira nem ájultunk el a minőségtől. Az ipari tejfölt jó magyar szokás szerint itt is elég hígan és vékonyan mérték, és a lángos tésztája is lehetett volna kevésbé olajos. Mentségére legyen mondva, a kisütőnek elég nehéz napja lehetett, óriási sor állt nála, és aznapra egyedül is hagyták, amit az egyik törzsvendég szóvá is tett, mondván elég rossz üzletpolitika ez egy forgalmas napon.

A nagy forgalom persze nem mentség semmire, a Retró lángosa közepes, sajnos csak arra jó, hogy az itt lángost kóstoló turisták egy alapbenyomást kapjanak, illetve hogy az ultramenő a bulinegyedből hazafelé tartóknak legyen alternatívája a gyros-pizza kombó mellett.

Legolcsóbb lángos: 280 forint
Értékelés: 10/6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump büntetéssel sújtja a kubai belügyminisztert és két fiát

Trump büntetéssel sújtja a kubai belügyminisztert és két fiát

Gyarmathy Éva: „We don’t need your education”

Gyarmathy Éva: „We don’t need your education”

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Azt mondják, nem lesz baj: 2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett

Azt mondják, nem lesz baj: 2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett

Lövöldözés volt egy kaliforniai kerti partin, többen meghaltak

Lövöldözés volt egy kaliforniai kerti partin, többen meghaltak

Többéves rekordokat döntött meg szombaton az X-Faktor

Többéves rekordokat döntött meg szombaton az X-Faktor