szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem módosított a globális válság a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) tervein: a civil mozgalom célja továbbra is az, hogy Budapest 2011-ben pályázhasson a 2020 nyári olimpiai játékokra. A végső döntést a 12 év múlva esedékes sportünnep helyszínéről csak 2013-ban hozza meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.


Lesznek is jegyek a 2020-as olimpiára?
© BOM
"Reméljük, hogy addigra már nemcsak hogy eurónak hívják a nemzeti fizetőeszközünket, de a mostani krízis is csak tanulságokkal teli rossz emlék lesz - mondta honlapunknak Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke, egyben a Magyar Vívószövetség alelnöke. - A BOM az elmúlt hónapokban sem állt le az előkészületekkel, s ennek köszönhetően hamarosan újabb fejlemények lehetnek ez ügyben" - jelezte az elnök. A már hónapok óta készülő olimpiai törvény tervezete ugyanis immár a fővárosi kabinet előtt van, s amennyiben a közgyűlés elfogadja, a dokumentum már a főváros és a BOM közös tervezeteként juthat el jövő év elején a kormányhoz és a parlamenti pártokhoz, hogy aztán az országgyűlés is naprendre tűzhesse ezt a témát.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlik az olimpiai helyszínek kijelölése, ami szintén az utolsó fázisba jutott, s optimális esetben a kérdést az olimpiai törvénnyel együtt tárgyalhatja a fővárosi közgyűlés. Beleznay Éva - Budapest főépítésze - egyébként az előzetes terveket már szeptemberben bemutatta egy ingatlan-szakkonferencián, s annyi abból is kiderült, hogy a korábban felvázolt lehetőségek közül a Duna menti szigetek olimpiája a szakma és a fővárosi vezetés köreiben a legtámogatottabb verzió. Így az előzetesen megszellőztetett tervek szerint az olimpiai és a médiafalu, valamint Budapest új nagy nemzeti stadionja a Csepel-sziget északi részén lenne. Itt, illetve a mai Puskás Ferenc stadion környékén rendeznék a versenyek jelentős részét is.

Szalay-Berzeviczy Attila kérdésünkre elmondta: az elsődleges céljuk most az, hogy a fővárosi közgyűlés egyhangúlag elfogadja az olimpiai törvényt, amely az országgyűlés jóváhagyása esetén intézményes kereteket teremtene a hátralévő öt évben a felkészüléshez és a pályázáshoz. A törvénnyel felállna egy olyan testület, amely kizárólag azzal foglalkozik, hogy előkészítse a főváros pályázatát a 2011-es határidőig.

Az elnök hozzátette: a válság nem változtatott semmit a terveiken, hiszen az előkészületi lépéseknek gyakorlatilag nincsen semmilyen extra költségvetési kihatásuk. Egyelőre ugyanis az egyetlen költség a törvény elfogadását követően felállított szervezet működtetése lenne, a ténylegesen az olimpiához köthető kiadások csak 2011-et követően, de leginkább a játékok elnyerése esetén 2013-tól merülnének fel. Ráadásul a mostani törvény nem állítja kényszerpályára az országot: 2011-ben a kormány és a fővárosi vezetés - ha az ország akkori gazdasági állapotára és teherbíró képességére tekintettel úgy ítéli meg, hogy nem tudjuk megrendezni a 2020-as játékokat - még mindig dönthet úgy, hogy nem kandidálunk.

Ugyanakkor ha a BOM most visszavonulót fújna, akkor hazánk teljes egészben elvesztené az esélyét a 2020-as játékok megpályázására. Rengeteg a teendő, és már most minden hátralévő perc kincs, amit kár elfecsérelni - véli az elnök. Szerinte ha a következő két évben nem történik semmi, akkor már túl késő lesz eszmélni és ismét felgyorsítani a pályázat előkészítését, tehát a 2010-ben megválasztandó kormányt és fővárosi vezetést akkor hozzuk kényszerhelyzetbe, ha most nem haladunk a tervek szerint tovább a munkával.

A PricewaterhoseCoopers (PwC) által a BOM megbízásából 2006-ban készített megvalósíthatóság tanulmány szerint egyébként egy 2020-as budapesti olimpiának csak a játékok megrendezéséhez kötődő költsége 518 milliárd forint lenne. Emellett számos egyéb infrastrukturális beruházásra is szükség van a rendezéshez. Utóbbiakra összesen 4646 milliárd forintot kellene fordítani, igaz, ezeknek a projekteknek a nagy része - mint a négyes és az ötös metró, az M0-ás körgyűrű stb. - az ötkarikás játékok nélkül is megvalósulna, így az előrehozott beruházások összköltsége csak a teljes összeg mintegy nyolcada lenne.

A PwC-elemzés legfőbb tanulsága ugyanakkor az volt: ahhoz, hogy Magyarország olimpiát rendezhessen, stabil gazdaságra van szüksége. A tanulmány opponensi feladatával megbízott Kopint-Datorg emellett akkor kiemelte, hogy a gazdasági egyensúly megteremtése önmagában nem elegendő, szükség van az euró legkésőbb 2013-as bevezetésére is. Szalay-Berzeviczy Attila ugyanakkor jelezte: az elmúlt két év megszorításainak köszönhetően az euró időben történő bevezetését már nem látja olyan nehéz feladatnak, mint korábban. Sokkal inkább nehézség szerinte a gazdaság növekedési motorjainak beindítása és felpörgetése 4 százalékos szintre mindenféle államháztartási szerkezeti reform nélkül.

  Jandó Zoltán

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vincze Szabolcs Sport

Itt az idő, hogy döntsünk: kell-e budapesti olimpia vagy sem

Budapesten nem követendő a Peking által kijelölt út – legalábbis ez derült ki a BOM által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A magyar fővárosnak Athén vagy Barcelona szolgálhat jó példával. A grémium már a lehetséges helyszíneket is felvázolta.

hvg.hu Gazdaság

Lehet-e még Budapesten olimpia?

Az olimpia elhelyezéséhez Budapest adottságai megvannak, de a főváros – és Magyarország – a mai állapotában nem tudna olimpiát rendezni – állapította meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2006-ban aktualizált, egy Budapesten megrendezendő olimpiáról készült megvalósíthatósági tanulmánya. Vajon a pekingi olimpia árnyékában illetve a mai gazdasági helyzetben füstbe ment tervnek tekinthetjük az olimpia megrendezését? A Budapest Olimpia Mozgalom (BOM) elnökét és egy sportközgazdászt kérdeztünk.

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé