szerző:
MTI

Szabó Bence, a kardválogatott két versenyzőjének edzője szerint egyik tanítványa a jelenleg is zajló budapesti vívó-világbajnokság idején súlyos fegyelmi vétséget követett el, de ez eddig következmények nélkül maradt. A szövetség úgy reagált, hogy hivatalos, írásos információja erről Szabó Bence közleményének vasárnapi megjelenéséig nem volt, s a fegyelmi bizottság a világbajnokság után kivizsgálja az ügyet.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében Szabó Bence jelezte, hogy Iliász Nikolászról van szó, aki a számára balul sikerült egyéni versenyt követően nem jelent meg az edzésen, s mint kiderült, kiszökött a válogatott szálláshelyéről és hajnalig szórakozott, italozott. "Iliász Nikolásznak sajnos nem sikerült az egyéni verseny, már a selejtezőben elbukott. Fontos feladatomnak tartottam, hogy a korai kiesés után segítsem őt a lehető legsikeresebb felkészülésben a csapatversenyre - írja Szabó Bence. - Ehhez képest Nikolász nem jelent meg az egyéni vereségét követő napon az edzésen, mert az állapota, saját bevallása szerint, ezt nem tette lehetővé. Kiderült, előző este kiszökött a válogatott szálláshelyéről és hajnalig szórakozott, italozott."

Szabó Bence úgy folytatja, hogy már akkor meggyőződése volt, a versenyzőnek a tettéért vállalnia kell a következményeket, és azonnal tájékoztatta a szövetség illetékeseit, az elnököt és a vezetőedzőt a történtekről. "Hagytam magam meggyőzni, hogy a csapatversenyig káros lenne az ügy nyilvánosságra hozása. Ezzel együtt már akkor azon a véleményen voltam, hogy tekintettel a történtek súlyára haladéktalanul tisztázni kell a példátlan fegyelmezetlenséget, amivel becsapta edzőit és veszélyeztette csapattársai sikerét. Ráadásul kézenfekvő lett volna, hogy az egyéniben kiválóan teljesített, kirobbanó formában vívó Szatmári András szerepeljen Iliász helyén a csapatban" - tette hozzá.

Az olimpiai bajnok kardvívó, volt szövetségi kapitány szerint megmagyarázhatatlan, hogy a szövetség vezetői, a kezdeményezése ellenére nem találtak módot a történtek megbeszélésére, tisztázására. "Edzőként, sportvezetőként és egykori élsportolóként egyaránt úgy érzem, azzal követném el az igazi hibát, ha tovább hallgatnék, és ezzel asszisztálnék az illetékesek azon törekvéséhez, hogy ez az elfogadhatatlan etikai ügy elfelejtődjön" - fogalmaz a közleményében a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, majd még hozzáteszi: meggyőződése szerint Iliász Nikolász magatartása válogatott sportolóhoz méltatlan, és egyetlen magyarországi szakszövetség sem engedheti meg magának, hogy egy ilyen súlyos fegyelmi vétség következmények nélkül maradjon.

"Mindig sportolópárti voltam, de a vagányságnak, a csibészségnek is van határa. A történteket értékelve a magam döntését meghoztam, Iliász Nikolásszal a közös munkát befejezettnek tekintem" - szögezte le. "A történtekről - Szabó Bence nemrégiben kiadott közleményén kívül - semmiféle hivatalos, írásos információt nem kapott a Magyar Vívó Szövetség - reagált az MTI-nek az edző által leírtakra az MVSZ. - Somlai Béla, a kardcsapat vezetőedzője Szabó Bence szóbeli jelzése után úgy döntött, nem kíván változtatni az összeállításon. A világbajnokság befejeztével fegyelmi bizottságunk minden érintett részletes meghallgatásával kivizsgálja az ügyet, és súlyának megfelelő döntést hoz."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Kiscicát mentettek a tűzoltók Veresegyházon - fotók

Kiscicát mentettek a tűzoltók Veresegyházon - fotók

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja