szerző:
hvg.hu

Sima kiütéssel indult a világbajnokság, Oroszország gond nélkül verte Szaúd-Arábiát. Szalah valószínűleg meggyógyult, Robbie Williams pedig beintett valakinek. A nyitónap összefoglalója.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

„Lehet, hogy ez volt a nap fénypontja?” Ezt kérdezte kollégánk, miközben Robbie Williams énekét hallgatta, és az orosz-szaúdi meccs kezdőcsapatainak névsorát olvasta. Az oroszok nagy nehezen találtak egy nyugati sztárt, aki hajlandó volt fellépni Moszkvában, a vb megnyitóján, és még azt is elviselte, ahogy ezért a saját hazájában azt magyarázzák neki, hogy eladta a lelkét Putyinnak.

A 21. foci-vb a hazaiak meccsével kezdődött – előtte mindenki azt tippelgette, hogy vajon mennyire fogják Oroszországot tolni, ha már sikerült a leggyengébb csoportba bekerülniük. Ebből a csoportból, ahol Uruguayjal, Szaúd-Arábiával és Egyiptommal kell megküzdeniük, akár lehet is esélyük az oroszoknak továbbjutni, de mindenki tudta, aki ezen a meccsen kikap, annak már-már csak matematikai esélye marad a 16-ba kerülni. A két csapat kezdői végül így néztek ki:

Oroszország: Akinfejev – Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov, Dzagojev, Golovin – Szmolov

Szaúd-Arábia: al-Majuf – al-Breik, Osz. Havszavi, Om. Havszavi, al-Sahrani – Otajf, al-Dzsasszim, al-Faradzs – al-Sehri, al-Davszari, al-Szahlavi

Végül kiderült, nem volt szükség arra, hogy egy pici külső segítséget is kapjanak az oroszok, Szaúd-Arábia annyira gyenge volt. Az esélyesebbnek kikiáltott hazaiak kezdtek erősebben, Omar Havszavinak már a kilencedik percben nagyot kellett mentenie az ötösnél. A 12. percben pedig meg is szerezte a vezetést Oroszország: egy szöglet után a szaúdiak felszabadítása Golovin elé került, ő egy igazítás után centerezett, Gazinszkij pedig 8 méterről a hosszú alsóba küldte a labdát.

©

Mondhatnánk, hogy a korai gól megfogta Szaúd-Arábiát, de ez nem lenne így igaz, a zöldek már 0-0-nál sem voltak túl erősek, ez csak folytatódott, amikor hátrányba kerültek, az első veszélyes szaúdi helyzetre a 20. percig kellett várni.

A meccs előtt sokan azt hihették, hogy nagyon unalmas lesz, de húsz perc után már láttuk: rácáfoltak a csapatok az aggodalmakra. Aztán aggódni kezdhettek az oroszok, az első félidő közepén Dzagojev megsérült. Az irányító senkitől nem zavartatva futott, amikor a lábához kapott és elesett. A saját lábán ment le a pályáról, de ez legfeljebb annyiban vigasztalhatta a szurkolóit, hogy hátha a következő meccsre rendbejön, most nem tudta folytatni.

A félidőre aztán szinte el is dőlt a meccs: a 42. percben Golovin sprintelt jó 40 métert, Zobnyin elé tálalt, a tőle kapott labdát pedig egy lövőcsel után épp a lesérült irányító helyett beállt Cserisev lőtte be. Innen már kisebb csoda kellett volna ahhoz, hogy Szaúd-Arábia nyerjen, Oroszországnak viszont a továbbjutási esélyei is nagyot nőttek.

Volt izgalom a nyitómeccsen kívül

Ma ugyan csak egy meccset játszottak, de a napnak így is voltak érdekes eseményei. A brazilok például lelövetik a drónokat, Szalahról kiderült, hogy valószínűleg pályára tud lépni, egy orosz politikus figyelmeztette az orosz nőket, hogy ne feküdjenek le színes bőrűekkel, a spanyol szövetség pedig az edző után a stáb nagy részét is kirúgta. Egy nagy elemző cég szerint a braziloknak van a legtöbb esélyük vb-t nyerni, de mi is lemodelleztük a világbajnokságot, rögtön kétféleképpen: egyszer számítógéppel generálva, egyszer pedig úgy, hogy ne a foci döntsön, hanem az, hogy melyik ország a korruptabb.

A második félidő elejére aztán tényleg kezdhettünk unatkozni. Amíg izgalmak híján mindenki azt tippelgette, vajon kinek mutathatott be Robbie Williams a megnyitó alatt, a statisztikusok nyugodtan előáshatták az információt, hogy Cserisev gólja volt az első, amit vb-nyitómeccsen cserejátékos lőtt. Az oroszok eközben átengedték a területet a szaúdiaknak, már 64:36 is volt a labdabirtoklás aránya Szaúd-Arábia javára, de egy pillanatig sem éreztük úgy, hogy akár csak a döntetlenre is komoly esély lenne. Gyengécske szaúdi támadások között néhány orosz kontrára figyelhettünk – igazán érdekes helyzet már a félidő közepén adódott, amikor al-Majuf egy egyszerű védés helyett odaütött egy labdát az orosz csatár lábára, de végül ebből sem lett gól.

A 71. percben pedig a második olyan gól is megszületett, amelyet cserejátékos lőtt. Dzjuba 89 másodperce volt a pályán, amikor Zobnyin jobbról beívelt labdáját befejelte a kapuba. 3-0. Innen pedig a szaúdiak pedig beletörődtek a súlyos vereségbe.

Mégis megérte megvárni a meccs végét: Cserisev a nap gólját lőtte a hosszabbításban. A védője mellől, 15 méterről, bal külsővel csavart védhetetlenül, 4-0.

Aki pedig azt hitte, hogy ez a kegyelemdöfés, tévedett: Golovin 19 méterről, középről végezhetett el szabadrúgást, a lövés elsüvített a nem túl jól felállított sorfal felett, és a bal felső saroknál a hálóba vágódott.

5-0, ekkora fölénnyel Oroszország még csak egyszer nyert világbajnokságon, amióta ezen a néven játszik, 1994-ben Kamerunt verték 6-1-re. Amikor még Szovjetunió volt a név, volt ennél nagyobb győzelmük is csoportmeccsen, de arról inkább ne beszéljünk.

Spanyol-portugállal folytatják pénteken

Oroszország megszerezte az első 3 pontját, nagy lépést tett a továbbjutás felé, Szaúd-Arábiának pedig egy nagy formajavulás mellett mázlira is szüksége lesz innen. Az A csoport másik meccse Egyiptom–Uruguay, ezt péntek délután 2-kor játsszák, a papírforma a dél-amerikaiak győzelmét ígéri. Pénteken lejátsszák az első kört a B csoportban is. A délután 5-kor kezdődő Marokkó–Irán-meccs valószínűleg a két országon kívül sokakat nem fog lázba hozni, annál inkább az este 8 órai meccs: Spanyolország–Portugália, a világbajnokság első igazi nagy rangadója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ha ez tényleg működik, az áttörés: szén-dioxidból csinál áramot egy új akkumulátor

Ha ez tényleg működik, az áttörés: szén-dioxidból csinál áramot egy új akkumulátor

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

A nővérhiány lesz a Brexit egyik legnagyobb buktája

A nővérhiány lesz a Brexit egyik legnagyobb buktája

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel

Egy év elmúlt, Katalónia függetlenség helyett fejetlenséget kapott

Egy év elmúlt, Katalónia függetlenség helyett fejetlenséget kapott

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között