szerző:
Sztojcsev Iván
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lenyomja-e bárki Putyin oligarcháit? A brazil vagy az argentin politikusok lopnak pofátlanabbul? Ki esik ki az orosz-szaúdi-egyiptomi halálcsoportból?

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A korrupció nehéz játék. Komoly taktikát, csapaton belül finom összjátékot igényel, de ugyanúgy szükség van a jó egyéni képességekre és a több évtizedes rutinra is, hiszen az embert a saját társai is hátba támadhatják. Nem is könnyű megmondani, melyik ország a legerősebb ebben a műfajban, de mi modelleztük a foci-vb-t, mi lenne, ha nem a játéktudás, hanem a korrupció döntene.

A csoport
1. Oroszország
2. Szaúd-Arábia

3. Egyiptom
4. Uruguay

A világbajnokság legbrutálisabb halálcsoportját kapjuk meg rögtön kezdésnek, egyedül Uruguay lóg ki a sorból, Dél-Amerika egyik legkevésbé korrupt országaként. Oroszország győzelméhez kétség sem fér, azért viszont vérzik a szívünk, hogy a szaúdiak és Egyiptom közül egy már most kiesik. Végül Szaúd-Arábia jut tovább: az, hogy a trónörökös épp a korrupcióellenes harccal magyarázva tartóztatja le a saját családjának több tucat tagját, majd dollármilliárdokért cserébe szabadon engedi őket, olyan parádés húzás, hogy azt még évtizedek múlva is emlegetni fogjuk.

B csoport
1. Irán
2. Spanyolország

3. Portugália
4. Marokkó

Irán nehezen verhető ebben a csoportban, a volt alelnök például még mindig börtönben ül. A második helyért nagy a harc de a mindent eldöntő meccsen jön Mariano Rajoy, és miniszterelnökként belebukik abba, hogy a pártját közel húsz évig illegálisan finanszírozták. Portugáliának úgy sincs esélye, hogy az exminiszterelnöke szabadlábon védekezik, és hogy a letelepedési kötvényekkel gyanús módon érkezett oda több ezer kínai, a díszpáholyban szurkoló Rogán Antal legnagyobb bánatára.

C csoport
1. Peru
2. Franciaország

3. Ausztrália
4. Dánia

A vb egyik legunalmasabb csoportja ez, Peru egy átlagos latin-amerikai formát hozva is kényelmesen gyalogol be a legjobb 16-ba. A dánok és az ausztrálok pedig labdába sem rúgnak, amikor a francia válogatottban támadásba lendül a Platini–Sarkozy–Le Pen-csatársor.

©

D csoport
1. Nigéria
2. Argentína

3. Horvátország
4. Izland

Izland azt hiszi, hogy skandináv környezetben, a norvégok, a finnek és a svédek ellen elég volt edzőmeccseket játszani, ehhez képest át sem lépik a félpályát, és rúgott gól nélkül utaznak haza. A horvátok Ivo Sanader vezérletével mindent megpróbálnak, de a bíróság újratárgyalja a volt kormányfő vesztegetési ügyét, így pedig Nigéria és Argentína több évtizedes hagyományai elégnek bizonyulnak a csoport első két helyéhez.

E csoport
1. Brazília
2. Szerbia

3. Costa Rica
4. Svájc

Brazíliát lehetetlen legyőzni, az, hogy két volt elnököt egyszerre küldenének börtönbe vesztegetési ügyek miatt, olyan bravúr, hogy még a partvonal mellett figyelő román korrupcióellenes ügyészség is felállva tapsol. Szerbia és Costa Rica a hagyományaikhoz méltatlanul gyengék mostanában, de a döntő pillanatban azért kiderül, hogy a Balkán tud korruptabb lenni Közép-Amerikánál, ha nagyon akar.

Hamis bankjegyek hullanak a korrupciós botrányba került Joseph Blatterre a FIFA zürichi székházában 2015. július 20-án
©

 Az egész levét pedig Svájc issza meg, hiába titkolják el a bankok, kik lesznek a kezdőben, a magára hagyott Sepp Blatter játéka sem elég, ilyen politikusokkal esélytelen továbbjutni ebből a csoportból.

F csoport
1. Mexikó
2. Dél-Korea

3. Németország
4. Svédország

Sokan a kis halálcsoportként tekintettek erre a négyesre, de a két európai csapat végül labdába is alig rúghatott. Pedig az eleve esélytelennek kikiáltott németek beerősítenek a dízelbotránnyal, de válaszul a dél-koreai exelnök a 2042-es vb-ig börtönbe megy, a svédek pedig erőtlenül próbálkoznak a Gripenekkel. A csoportgyőztes Mexikó még azt is megengedheti magának, hogy a legjobb drogbáróit pihentesse az egyenes kieséses szakasz előtt.

G csoport:
1. Panama

2. Tunézia
3. Anglia
4. Belgium

A név kötelez, Panama továbbjutása egy percig sem forog veszélyben. Tunézia ugyan egyre kevésbé korrupt, de ez két ennyire gyenge ellenféllel szemben is sima győzelmet ér. Anglia és Belgium egymás ellen szerezhetné meg az egyetlen győzelmet, de miután kiderül, hogy a korrupt EP-képviselők  csak ingáznak Brüsszel és Strasbourg között, unalmas 0-0 lesz a vége.

H csoport
1. Kolumbia
2. Lengyelország

3. Szenegál
4. Japán

A kolumbiai drogkartellek esélyt sem hagynak másnak a csoportelsőségre, Japán pedig már elvesztette régi erejét, így a kérdés csak az, hogy Szenegál vagy a lengyelek jutnak tovább. Végül a lengyel kormány az otthonról jól ismert taktikával lenyomja a bírókat, és továbbjut, a magyar stáb pedig bőszen jegyzetel.

A 8-ba jutásért:

A1-B2, Oroszország-Spanyolország – sima hazai, hiába reklamálnak a spanyolok, hogy orosz miniszterelnök még soha nem bukott bele korrupcióba, kinevetik őket.

C1-D2, Argentína-Peru – Peru ugyan a francia-ausztrál-dán csoportból továbbjuthatott, de a dél-amerikai házirangadón a ez a teljesítmény már kevés.

E1-F2, Brazília-Dél-Korea – Szuperrangadó már a 16 között. Dél-Korea letartóztatja az exelnökét, mire válaszul a brazilok két volt elnököt is börtönbe próbálnak küldeni. A közönség tombol, 2-1-gyel Brazília jut tovább.

G1-H2, Panama-Lengyelország – Győznek a hagyományok, Panama tizenegyesekkel továbbjut. Lengyelország azt követeli, hogy játsszák újra a meccset Oroszországon kívül, és küldhessenek ők bírót.

A2-B1, Szaúd-Arábia-Irán – Óriási tömegverekedés tör ki a regionális rangadó előtt, a Közel-Kelet minden országa felsorakozik szurkolóként, és úgy ütik egymást, hogy senki nem tudja, ki kivel van. Iránban a konzervatív politikai elit csak kispadozik, így a szaúdi királyi család nagyobb gond nélkül jut tovább.

C2-D1, Franciaország-Nigéria – Platini hiába akarta elintézni, hogy a döntőben játszhassanak a brazilokkal, a második akadálynál elbuknak, a nigériai emberrablók és adószedők játszi könnyedséggel mennek a legjobb nyolcba.

E2-F1, Szerbia-Mexikó – A legszebb balkáni hagyomány sem elég Mexikó ellen. A szerbek ugyan tiltakoznak, hogy sokkal erősebb lenne a csapatuk, ha a korrupt koszovóiak is náluk játszanának, de két morcos mexikói kartelltag hatására visszavonják az óvást.

G2-H1, Tunézia-Kolumbia – A mexikói példán felbuzdulva a kolumbiai drogmaffia esélyt sem hagy.

Negyeddöntők:

Oroszország-Argentína – A meccs előtti estén az argentin kapus tévedésből polóniumot vacsorázik, az oroszok pedig nevezik Putyin addig eltitkolt lányának vejét. A FIFA elutasítja a pápa óvását: ő hiába argentin, miután átigazolt a Vatikánhoz, nem viheti magával az új csapata minden korrupciós ügyét. Így aztán hiába várt mindenki nagy meccset, könnyedén jutnak tovább az oroszok.

Brazília-Panama – Eddig tartott a panamai csoda, mindent azért nem lehet a történelemmel eladni, hiába próbálkozik ezzel a magyar foci is. Pedig még az is kiderül, hogy a FIFA vesztegetési ügyeit panamai cégeken keresztül próbálják intézni.

Szaúd-Arábia-Nigéria – Nagy meccs, nehéz a döntés, de Nigéria a hosszabbításban továbbmegy, a szaúdiak mégis próbálják legalább letartóztatni a korrupt politikusaikat, míg az afrikai rivális nem aprózza el ilyesmivel az erejét. A magyar elemzők nagyon lelkesek, miután kiderül, hogy a vállalati korrupciós indexben Nigériával állunk holtversenyben, így a következő vb-n talán már mi is ott lehetünk.

Mexikó-Kolumbia – Késéssel kezdődik a meccs, mert a kezdéskor még mindenki a dílerénél van. A kolumbiai védősor fegyverekkel védi a tizenhatost, de a mexikóiak a bíró lefejezésével fenyegetnek, így őket juttatják tovább.

Elődöntők:

Oroszország-Brazília – A meccs a csapategységen dől el. A brazil keret egyik fele ugyanis a félidőben megpróbálja lesittelni a másikat, míg az oroszoknál az irányító középpályás, V. V. Putyin ellentmondást nem tűrően szervezi a csapat összjátékát.

©

 Amikor pedig a biztonság kedvéért megszerveznek még egy téli olimpiát és egy újabb foci-vb-t, mindkettőt soha nem látott árakon, az egész Youtube legnézettebb videója lesz, amint a magyar tévé szakkommentátora, Mészáros Lőrinc örömkönnyek üvölt a csodálattól elfúló hangon.

Nigéria-Mexikó – Hiába fenyegetik a mexikóiak a bírókat, a nigériaiakat és mellékesen a nézőket is, Nigéria megdöbbentőt húz: a keresztények és a muszlimok egymással kezdenek el versenyezni azon, hogy melyikük tudja jobban megkenni a bírókat. Így aztán óriási meccsben Nigéria jut a döntőbe.

És a nagy döntő:

Miután a bronzmeccsen Mexikó könnyedén legyőzi Brazíliát, jöhet a várva várt döntő, Oroszország-Nigéria. A nigériai csapat szerez vezetést azzal, hogy azt ígéri, legyőzi a Boko Haramot, majd az ezért kapott nemzetközi támogatást véletlenül elkölti saját magára. Oroszország a félidőben annektálja a nigériai tizenhatost, a trollhadsereg pedig elterjeszti, hogy Putyin egyszerre lő gólt, véd ki tizenegyest, és harcol meg egy medvével. Amikor pedig azt hinnénk, hogy ezt már nem lehet fokozni, a Gazprom kikapcsolja a fűtést a stadionban, és az orosz csapat mindenkit arra kötelez, hogy vásároljon egy atomerőművet. Ezen a ponton a bíró lefújja a meccset, Oroszország a világbajnok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dobi István elnök az '56-os forradalomban – egy árulás anatómiája

Dobi István elnök az '56-os forradalomban – egy árulás anatómiája

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ákos szerint liberális véleményterror van, ő is érzi

Ákos szerint liberális véleményterror van, ő is érzi

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross