Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi évtizedek legkülönlegesebb nyitómeccse lesz a magyar idő szerint csütörtök délután ötkor kezdődő Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzés: nincs ugyanis "nagy csapat", a korábbiakkal ellentétben a vb-nyitány szereplőit legfeljebb a középmezőnyhöz sorolják a FIFA-ranglistán. Vagy még oda sem: a házigazda Oroszország a 70., Szaúd-Arábia pedig a 67. helyen áll ott, ahol Magyarország 51., tehát lehet fogalmunk a képességeikről. Küzdelem viszont lesz, mert egy vereség a nagyon gyors kiesést jelentheti.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A 21. világbajnokság nyitómeccsét csütörtök délután a moszkvai Luzsnyiki stadionban játszó oroszoknak és szaúdiaknak a torna első számú feladata egyazon: az A csoportot papírforma szerint megnyerő Uruguay mögött másodiknak lenni, és továbbjutni. Ebből a szempontból pedig a nyitómérkőzés kulcsfontosságú, akár döntő is lehet. Igaz, a győzelem még nem életbiztosítás, hiszen a csoportban ott van még a világranglista 45. Egyiptom is, amelyben ott játszik a Liverpool gólrekordere, Mohamed Salah is.

Bár sokan gondolják azt, hogy Oroszország valahogyan manipulálta a csoportbeosztást – ennél könnyebb négyes nincs is a 32-es mezőnyben – a szbornaja még Szaúd-Arábia ellen sem mehet biztosra. Miközben az orosz csapaton belül állítólag eleve nem túl jó a hangulat – Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov vezetőedző például kifejezetten népszerűtlen –, ráadásul sérülések is nehezítették a csapat összeállítását. Olyannyira, hogy végül a válogatottból egyszer már visszavonult, 38 éves Szergej Ignasevicset is be kellett hívni a keretbe.

Szergej Ignasevics
©

De már kapus poszton is gondok vannak: 2004 óta ugyan Igor Akinfejev a fő hálóőr, ám a CSZKA Moszkva játékosa is képes néha egy-egy bosszantó lepkézésre.

A csapat legnagyobb erőssége Fjodor Szmolov, az évek óta gólerős csatár, aki a vb után várhatóan valamelyik angliai klubban folytatja a gólgyártást. A Krasznodar játékosa Budapesten is megmutatta, mit tud: amikor tavaly júniusban hazai pályán 0:3-ra zakózott a magyar válogatott, ő vitte be az első találatot.

Fjodor Szmolov
©

A budapesti győzelem egyébként üdítő kivételnek számított, az idei felkészülési mérkőzések inkább vitték, mint hozták az önbizalmat: sima vereség Brazília és Franciaország ellen, döntetlen Ausztriával és Törökországgal. Oroszország ráadásul világbajnokságon amúgy sem túl sikeres, legutóbb, 2014-ben a 24. hely jutott nekik.

Szaúd-Arábia felkészülése sem volt túl sikeres, pedig az olajnagyhatalom mindent megpróbált a jobb szereplésért. Például azt, hogy kilenc játékosukat az év elején elküldték Spanyolországba, hogy az ottani csapatokban játszva átvegyék a világ egyik legjobb bajnokságát jellemző ritmust. A közel-keleti monarchia sok pénzt ölt a projektbe, és szaúdi cégek szponzoráltak több spanyol csapatot is, a kölcsönbe küldött játékosok gyakorlatilag egy percet sem játszottak, legfeljebb együtt edzhettek a "nagyokkal". Annyi az eredmény, hogy több játékos "nehezebbé" vált – állítólag a sok izom miatt –, ám nem tudni, mennyit hoznak a konyhára az Ibériai-félszigeten szerzett korlátozott tapasztalatok.

A keret tagjai tehát a túl erősnek még jóindulattal sem mondható szaúdi bajnokságban játszanak, többségüknek nincs nemzetközi tapasztalata. A legjobbnak Mohamed al-Sahlavi számít, az Al-Nasszr csatára néha egészen meglepő helyekről is betalál a kapuba.

Mohamed al-Sahlavi
©

A szaúdiak egyébként ötször jutottak ki a vb-re, ez legutóbb 2006-ban sikerült nekik. A legjobb eredményt 1994-ben érték el, akkor bejutottak a legjobb 16 közé.

A fogadóirodák egyértelműen a hazai pályán játszó Oroszországot tartják esélyesebbnek, viszont viszonylag magas a döntetlen esélye is. Utóbbi nem véletlen: a nyitómérkőzések történetében kínosan sok volt a gól nélküli, vagy 1:1-es döntetlen. Szerencsére az utóbbi világbajnokságokon már jobb volt a helyzet, de valószínűleg Oroszország és Szaúd-Arábia most nem fog egyből egymásnak rohanni.

Ide kattintva szavazhat a nap meccse eredményére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Szaúdi ügyészség: túladagolt kábítóinjekcióba halt bele Dzsamál Hasogdzsi

Szaúdi ügyészség: túladagolt kábítóinjekcióba halt bele Dzsamál Hasogdzsi

Miket kérdezhettek Gruevszkitől? A Helsinki Bizottság megpróbálta rekonstruálni

Miket kérdezhettek Gruevszkitől? A Helsinki Bizottság megpróbálta rekonstruálni

Közeledik az LMP a Fideszhez, vélik a baloldali szavazók

Közeledik az LMP a Fideszhez, vélik a baloldali szavazók

Jó lesz, ha siet: 14 000 forint helyett 0 forintért játszhat egy héten át az Owerwatch-csal

Jó lesz, ha siet: 14 000 forint helyett 0 forintért játszhat egy héten át az Owerwatch-csal

Szaddám Huszeinre emlékező tábla jelent meg Londonban, meglepő felirattal

Szaddám Huszeinre emlékező tábla jelent meg Londonban, meglepő felirattal