szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszakozott szerdán az internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezetek három republikánus társbeterjesztője, miután a készülő jogszabályok ellen tiltakozva a Wikipedia és több ezer más online szolgáltató felfüggesztette tevékenységét.

A kalózkodás elleni SOPA (Stop Online Piracy Act) jogszabály-tervezettel a képviselőház foglalkozik, az intellektuális tulajdon védelmét célzó PIPA (Protect Intellectual Property Act) pedig tavaly megkapta a szenátus jogi bizottságának egyöntetű támogatását.

Marc Rubio szenátor a PIPA, Lee Terry és Ben Quayle képviselő pedig a SOPA beterjesztőinek listájáról vetette le a nevét. Rubio a Facebookon közzétett közleményében kifogásolta, hogy a szabályozás túlságosan nagy beleszólást engedélyezne a szövetségi kormánynak az internet ügyeibe és a szolgáltatók "jogos" aggályaira hivatkozva felszólította Harry Reidet, a szenátusi demokrata többség vezetőjét, hogy vegye le a napirendről az ügyben a jövő keddre kitűzött próbaszavazást. Hat republikánus szenátor már korábban ugyan ezt sürgette Reidtől.

A résztvevői által a történelem eddigi legnagyobb internetes tiltakozásának mondott internetes szolgáltatók szerint a tervezett szabályozás túlságosan általános rendelkezései az online tartalmak cenzúrázásához és ahhoz vezethet, hogy több weboldal kénytelen lesz bezárni. (A sztrájkban való részvételüket hivatalosan is regisztrált cégek listája a www.sopastrike.com oldalon olvasható, a híradások szerint a számuk mintegy 10 ezer lehet.)

©

A készülő szabályozás mögött felsorakoztak a hollywoodi filmstúdiók és a zenemű-forgalmazó cégek, és támogatja azt a kereskedelmi kamara is mert megítélésük szerint szükség van rá az amerikai munkahelyek védelme érdekében.

Rubio szenátor visszakozásával a PIPA-nak így is 39 támogatója maradt, Terry és Qayle visszalépése után a SOPA előterjesztői listáján még mindig 29 képviselő neve szerepel. Lamar Smith, a képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke viszont szerdán kijelentette: nem bátortalanítják el a bírálatok és a törvénytervezet a jövő hónapban a bizottság elé kerül. John Boehner republikánus házelnök viszont úgy nyilatkozott, hogy arról a képviselők plenáris ülésén aligha fognak egyhamar szavazni, mert nem alakult ki az ehhez szükséges egyetértés.

A SOPA (az egyszerűség kedvéért a két készülő jogszabályt közösen gyakran ezen a néven szokták emlegetni) a törvénytelenül megszerzett amerikai filmek, zeneművek és más szellemi termékek internetes értékesítését kívánja felszámolni, egyebek mellett azáltal, hogy kötelezné az amerikai internetes cégeket: blokkolják a hozzáférést az olyan külföldi oldalakhoz, amelyek ilyeneket illegálisan, az amerikai szerzői jog megsértésével kínálnak. A törvény növelné az igazságügyi miniszter jogkörét is.

A Fehér Ház a jelenleg tervezettnél szűkebb és célzottabb jogszabály kidolgozásában működne együtt a törvényhozókkal, a kormány ugyanis nem szeretné, ha az új jogszabály megnehezítené a törvényesen működő vállalkozás, köztük az újonnan indult online cégek tevékenységét. A Fehér Ház szakértői szerint a jogalkotóknak konzultálniuk kellene az érintett online szolgáltatók részvényeseivel.

Az amerikai kormánynak egyébként már 2010 óta jogában áll lefoglalni az olyan egyesült államokbeli domaineket, amelyekről feltételezhető, hogy internetes kalózkodás eszközei, s eddig több száz alkalommal élt is ezzel az eszközzel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!