Különleges perre készül az USA: egy vak férfi az esélyegyenlőséget biztosító törvényre hivatkozva két légitársaságot perel be, amiért azok csak az internetes oldalukon történő jegyrendelés esetén adnak kedvezményt áraikból, így azt a látássérültek nem tudják igénybe venni.

Amikor Robert Gumson - vak férfi, aki speciális képernyőolvasót használ internetezéskor - felfedezte, hogy a Southwest Airline légitársaság szájtán egyedi árkedvezményeket kínálnak, azt tette, amit szinte bármely amerikai tett volna a helyében: perelt. Gumson és a fogyatékosok jogait védő Access Now szervezet az amerikai fogyatékosok esélyegyenlőségét biztosító törvény (Americans with Disabilities Act - ADA) alapján fordult a miami bírósághoz, arra hivatkozva, hogy két légitársaság - a Southwest és az American Airlines - csak az interneten kínálja speciális ajánlatait, így azok a vakok, akik nem tudnak élni az internet lehetőségeivel, és csak telefonon tudnak jegyet rendelni, elesnek a jelentős árkedvezménytől.

A Wired magazin szerint a bírósági ügy precedens értékű lehet, hiszen a kereset az 1990-ben, azaz jóval az internet elterjedése előtt elfogadott ADA határait feszegeti: vajon alkalmazható-e az internetre is ugyanaz a törvény, amely előírja a mozik, színházak, áruházak és más, közösségi használatra szánt intézmények számára, hogy azok szolgáltatásait a fogyatékosok is tudják használni? Az ADA harmadik passzusa csak a nyilvános, a fizikai valóságban is jelenlévő létesítmények számára teszi kötelezővé, hogy biztosítsák a fogyatékosok számára a javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést - érvelnek a légitársaságok.

Az Access Now jogi képviselői szerint azonban a törvény értelmezésének lépést kell tartania a technológia fejlődésével, és ahogy Phyllis Resnick a Wirednek nyilatkozta: "a nyilvános létesítmények, intézmények minden olyan helyet magukban foglalnak, ahol valamilyen áru vagy szolgáltatás elérhető, az internet pedig nem más, mint egy óriási piactér". A vak férfi mindenestre kitartó, hajlandó az ügyet a legfelsőbb bíróságig elvinni. Amennyiben a bíróság jogosnak ítélné a keresetet, annak messzemenő következményei lennének az internetre nézve: minden egyes kereskedelemmel foglalkozó szájtnak tudatosan figyelnie kell arra, hogy potenciális vevőkörében vakok is lehetnek.

"Ez kicsit olyan, mintha egy vak azért perelné be valamelyik tévétársaságot, mert ő nem láthatja az adásokat" - reagál némileg meglepve az ügyre dr. Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke. Az 1998-as XXVI. számú, a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény elméletileg Magyarországon is biztosítaná a megfelelő körülményeket, ám ez csak kerettörvény: számos más törvény és rendelkezés szükségeltetne még, amely konkrétan szabályozza és megteremtené ezeket a feltételeket, helyi szinten. Szőke azonban hangsúlyozza, hogy abszolút esélyegyenlőséget soha nem lehet és nem is kell elérni, így szerinte Robert Gumson pere - sok más, hasonlóan extrém amerikai keresethez hasonlóan - igazából talán már nem is erről szól. Magyarországon még hasonló perek sem voltak még eddig, ám Szőke állítása szerint egy ilyen ügyre a bíróságok nem is lennének felkészülve.  

A vakok egyébként egyre gyakrabban élnek az internet adta lehetőségekkel: speciális szoftverek, képernyőolvasók és beszélőegységek segítségével böngésznek a világhálón. Szőke - aki egyébként ügyvéd - maga is így használja a számítógépet, ám saját bevallása szerint az interneten történő navigáció tekintetében még akad mit javítani a szoftvereken. Az elnök elmondta, hogy évek óta tárgyalnak a kormányzattal, és nemrégiben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ígéretet tett arra, hogy valamilyen formában támogatni fogják a vakok internethezjutását. A világháló ugyanis hatalmas segítség lehet a gyengénlátóknak: sok információt könnyebben elérhetnek, s az ügyek intézése sem lenne annyira bonyolult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben