Tetszett a cikk?

Texas állam az interneten helyezte el halálraítéltjeinek minden hivatalos anyagát. A dokumentáció a bűncselekményen, a peren és az ítéleten kívül olyan apró részletekre is kiterjed, mint az elítélt utolsó szavai és az általa kért búcsúvacsora. A texasi igazságügyi szervek, a szájt létrehozói szerint az oldal célja nem a halálbüntetés támogatottságának növelése, hanem a média tájékoztatása.

"Készen állok az utolsó áldásra"; "Csak annyit szeretnék mondani: az Úr megbocsát, ahogyan én is. Az Úr a legnagyobb. Köszönöm"; "Szeretlek, apa" - olvasható többek között a texasi igazságügyi szervek által működtetett Death Row (Siralomház) honlapon. Az elítéltek kivégzés előtti utolsó mondatait nem hivatalos akták, szigorúan elzárt archívumok rejtik: bárki számára elérhetőek. Az oldal látogatója mindent megtudhat az államban halálra ítélt személyekről: bűnükről, áldozataikról, perükről, arról, hogy az elítélteknek mennyit kellett várniuk kivégzésükre, részletes statisztikákat találhat a kivégzettekről nem, életkor és bőrszín alapján, s megtudhatja, mikorra tűzték ki a még végre nem hajtott halálbüntetéseket. Az oldal szerkesztői - a Siralomházi tények alfejezetben  - néhány "kivégzéstörténeti érdekességgel" is szolgálnak a gyanútlan látogatók számára.
Az USA-ban a szövetségi államok alig több mint egynegyedében, tizenhárom államban nem alkalmazzák a halálbüntetést. Texas a kivégzések számát tekintve az első helyen áll az Egyesült Államokban: a halálbüntetés 1976-os, újbóli bevezetése óta 285 (az oldalon található kivégzési naptár adatai alapján november 6-tól 286) ember lelte halálát az állami büntetésvégrehajtás elektromos székében vagy méreginjekciótól. Különösen sok végrehajtott halálos ítéletet hoztak George W. Bush jelenlegi amerikai elnök, volt texasi kormányzó regnálása alatt: 1995 és 2000 között több mint másfélszáz bűnöst végeztek ki. A Death Row honlapjának adatai szerint egy kivégzésre váró elítélt napi 53 dollár 15 centjébe kerül Texas államnak, egy elítélt pedig - a többszintű fellebbezéseknek és kegyelmi kérvényeknek köszönhetően - átlagosan 10,58 évet tölt kivégzése előtt a cellában. A legtöbbet, 24 évet az 1999-ben kivégzett Excell White-nak kellett várnia halálbüntetésének végrehajtására, a leggyorsabb kivégzésre pedig 286 nappal az ítélet kihirdetése után került sor.
"Mi nem helyeslünk és nem is ellenzünk semmit, csupán végezzük a dolgunkat" - nyilatkozta Larry Todd, a texasi igazságügyi szervek szóvivője arra a kérdésre, hogy a morbid szájt létrehozóinak mi volt a céljuk a kivégzési eljárások e szokatlan közszemlére tételével. Todd szerint az oldal célja nem a halálbüntetés támogatottságának növelése, hanem a média tájékoztatása. Vélhetőleg ezt szolgálja a honlap Médiaszemtanúk rovata is: ha mást nem, azt biztosan megtudhatják a munkáltatók, riporterük valóban ott járt-e a kivégzésen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbra sem kell izgulni a lejáró jogosítványok miatt

Továbbra sem kell izgulni a lejáró jogosítványok miatt

Önbeteljesítő jóslat: aki fél a memóriavesztéstől, az nagyobb eséllyel felejt

Önbeteljesítő jóslat: aki fél a memóriavesztéstől, az nagyobb eséllyel felejt

Kóbor János: „A bank rabolta ki az Omegát”

Kóbor János: „A bank rabolta ki az Omegát”