Texas állam az interneten helyezte el halálraítéltjeinek minden hivatalos anyagát. A dokumentáció a bűncselekményen, a peren és az ítéleten kívül olyan apró részletekre is kiterjed, mint az elítélt utolsó szavai és az általa kért búcsúvacsora. A texasi igazságügyi szervek, a szájt létrehozói szerint az oldal célja nem a halálbüntetés támogatottságának növelése, hanem a média tájékoztatása.

"Készen állok az utolsó áldásra"; "Csak annyit szeretnék mondani: az Úr megbocsát, ahogyan én is. Az Úr a legnagyobb. Köszönöm"; "Szeretlek, apa" - olvasható többek között a texasi igazságügyi szervek által működtetett Death Row (Siralomház) honlapon. Az elítéltek kivégzés előtti utolsó mondatait nem hivatalos akták, szigorúan elzárt archívumok rejtik: bárki számára elérhetőek. Az oldal látogatója mindent megtudhat az államban halálra ítélt személyekről: bűnükről, áldozataikról, perükről, arról, hogy az elítélteknek mennyit kellett várniuk kivégzésükre, részletes statisztikákat találhat a kivégzettekről nem, életkor és bőrszín alapján, s megtudhatja, mikorra tűzték ki a még végre nem hajtott halálbüntetéseket. Az oldal szerkesztői - a Siralomházi tények alfejezetben  - néhány "kivégzéstörténeti érdekességgel" is szolgálnak a gyanútlan látogatók számára.
Az USA-ban a szövetségi államok alig több mint egynegyedében, tizenhárom államban nem alkalmazzák a halálbüntetést. Texas a kivégzések számát tekintve az első helyen áll az Egyesült Államokban: a halálbüntetés 1976-os, újbóli bevezetése óta 285 (az oldalon található kivégzési naptár adatai alapján november 6-tól 286) ember lelte halálát az állami büntetésvégrehajtás elektromos székében vagy méreginjekciótól. Különösen sok végrehajtott halálos ítéletet hoztak George W. Bush jelenlegi amerikai elnök, volt texasi kormányzó regnálása alatt: 1995 és 2000 között több mint másfélszáz bűnöst végeztek ki. A Death Row honlapjának adatai szerint egy kivégzésre váró elítélt napi 53 dollár 15 centjébe kerül Texas államnak, egy elítélt pedig - a többszintű fellebbezéseknek és kegyelmi kérvényeknek köszönhetően - átlagosan 10,58 évet tölt kivégzése előtt a cellában. A legtöbbet, 24 évet az 1999-ben kivégzett Excell White-nak kellett várnia halálbüntetésének végrehajtására, a leggyorsabb kivégzésre pedig 286 nappal az ítélet kihirdetése után került sor.
"Mi nem helyeslünk és nem is ellenzünk semmit, csupán végezzük a dolgunkat" - nyilatkozta Larry Todd, a texasi igazságügyi szervek szóvivője arra a kérdésre, hogy a morbid szájt létrehozóinak mi volt a céljuk a kivégzési eljárások e szokatlan közszemlére tételével. Todd szerint az oldal célja nem a halálbüntetés támogatottságának növelése, hanem a média tájékoztatása. Vélhetőleg ezt szolgálja a honlap Médiaszemtanúk rovata is: ha mást nem, azt biztosan megtudhatják a munkáltatók, riporterük valóban ott járt-e a kivégzésen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta