Tetszett a cikk?

Néhány nappal az előrehozott választások előtt Ausztriában a két nagy párt - a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) és az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) - közel azonos eredményre számíthat. A pártok minden eszközt - így az internetet is - felhasználnak a győzelem érdekében. Az egyik oldalon például online szavazások eredményeinek manipulálására buzdítanak, míg a másikon törölnek minden kritikus hangvételű hozzászólást a párt honlapjáról.

"Pénzügyi hozzájárulás nélkül is támogathatják az ÖVP-t és a párt kancellárjelöltjét, Wolfgang Schüsselt. Látogassák rendszeresen az online szavazásokat és képviseljék a közös ügyet az internetes fórumokon is! Spread the word! (Terjeszd az igét!)" - hirdeti az ÖVP internetes oldalának "Mit tehetek még? További lehetőségek a támogatásunkra" című propagandaanyaga. A párt ugyane fórumán tiltakozik az SPÖ internetes oldalán tapasztalt gyakorlat ellen: az ÖVP szerint az SPÖ honlapjának fórumáról a kritikus hangvételű hozzászólásokat törlik, a megnyilvánulásaik alapján kormánypártinak minősülő fórumozókat pedig IP-címük alapján eltiltják a további hozzászólásoktól. A párt a szociáldemokraták eljárása ellen hivatalosan is tiltakozását fejezte ki, azt kérve az SPÖ-től, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát az interneten is biztosítsák. A szociáldemokraták válasza nem sokat késett: "Aki online szavazásokat manipulál, ne akarjon meghatározni kampánystílust".

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az ausztriai választások után is a jelenlegi koalíció marad hatalmon?
Néhány nappal az előrehozott választások előtt a két nagy párt a közvéleménykutatások szerint fej-fej mellett halad. A konzervatív Die Presse választási tőzsdéjén az ÖVP csütörtökre közel 1,5 százalékkal megelőzte az SPÖ-t, a Format című politikai hetilap csütörtöki számában közölt felmérés szerint az ÖVP 40, az SPÖ 39, a Zöld Párt 10 és az FPÖ 9 százalékra számíthat. A közvélemény-kutatások alapján tehát a szociáldemokrata-zöld ellenzéki tömb és az ÖVP-FPÖ kormányoldal szinte azonos eredményt remélhet. Bonyolítja a végeredmény tippelhetőségét az is, hogy három nappal a választások előtt a mintegy 5,8 millió választó közül még mindig közel egymillióan nem döntötték el, kire szavaznak vasárnap.
A Standard című napilap által "piszkos kampánynak" titulált internetháború kapcsán nyilatkozó Peter Filzmaier politológus úgy véli: az internetnek a jövőben meghatározó szerepe lesz a kampányokban, de egyelőre túlbecsült a jelentősége. Filzmaier megállapítását számokkal is alátámasztja: bár a felmérések szerint minden második osztrák használja az internetet, mindössze hat százalékuk szerzi be e forrásból a politikai információkat.
Szemle: Popeye is lehet államfő (netszavazással)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nőt gyanúsítanak azzal, hogy mérget küldött Donald Trumpnak

Egy nőt gyanúsítanak azzal, hogy mérget küldött Donald Trumpnak

A Kanári-szigeteken kapták el a börtön elől menekülő magyar férfit

A Kanári-szigeteken kapták el a börtön elől menekülő magyar férfit

Találtak egy teljesen újfajta bolygót, egy év 19 óráig tart rajta

Találtak egy teljesen újfajta bolygót, egy év 19 óráig tart rajta