Néhány nappal az előrehozott választások előtt Ausztriában a két nagy párt - a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) és az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) - közel azonos eredményre számíthat. A pártok minden eszközt - így az internetet is - felhasználnak a győzelem érdekében. Az egyik oldalon például online szavazások eredményeinek manipulálására buzdítanak, míg a másikon törölnek minden kritikus hangvételű hozzászólást a párt honlapjáról.

"Pénzügyi hozzájárulás nélkül is támogathatják az ÖVP-t és a párt kancellárjelöltjét, Wolfgang Schüsselt. Látogassák rendszeresen az online szavazásokat és képviseljék a közös ügyet az internetes fórumokon is! Spread the word! (Terjeszd az igét!)" - hirdeti az ÖVP internetes oldalának "Mit tehetek még? További lehetőségek a támogatásunkra" című propagandaanyaga. A párt ugyane fórumán tiltakozik az SPÖ internetes oldalán tapasztalt gyakorlat ellen: az ÖVP szerint az SPÖ honlapjának fórumáról a kritikus hangvételű hozzászólásokat törlik, a megnyilvánulásaik alapján kormánypártinak minősülő fórumozókat pedig IP-címük alapján eltiltják a további hozzászólásoktól. A párt a szociáldemokraták eljárása ellen hivatalosan is tiltakozását fejezte ki, azt kérve az SPÖ-től, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát az interneten is biztosítsák. A szociáldemokraták válasza nem sokat késett: "Aki online szavazásokat manipulál, ne akarjon meghatározni kampánystílust".

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az ausztriai választások után is a jelenlegi koalíció marad hatalmon?
Néhány nappal az előrehozott választások előtt a két nagy párt a közvéleménykutatások szerint fej-fej mellett halad. A konzervatív Die Presse választási tőzsdéjén az ÖVP csütörtökre közel 1,5 százalékkal megelőzte az SPÖ-t, a Format című politikai hetilap csütörtöki számában közölt felmérés szerint az ÖVP 40, az SPÖ 39, a Zöld Párt 10 és az FPÖ 9 százalékra számíthat. A közvélemény-kutatások alapján tehát a szociáldemokrata-zöld ellenzéki tömb és az ÖVP-FPÖ kormányoldal szinte azonos eredményt remélhet. Bonyolítja a végeredmény tippelhetőségét az is, hogy három nappal a választások előtt a mintegy 5,8 millió választó közül még mindig közel egymillióan nem döntötték el, kire szavaznak vasárnap.
A Standard című napilap által "piszkos kampánynak" titulált internetháború kapcsán nyilatkozó Peter Filzmaier politológus úgy véli: az internetnek a jövőben meghatározó szerepe lesz a kampányokban, de egyelőre túlbecsült a jelentősége. Filzmaier megállapítását számokkal is alátámasztja: bár a felmérések szerint minden második osztrák használja az internetet, mindössze hat százalékuk szerzi be e forrásból a politikai információkat.
Szemle: Popeye is lehet államfő (netszavazással)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 17.

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most