Megelégelve a netes kommunikációt szűrő, egyre agresszívabb megfigyelőrendszereket, egy svájci csoport hadat üzent a privátszféra megsértőinek. Honlapjáról a látogatók szabadon választhattak a felkínált összeesküvési elméletek közül, amiket aztán George Bush, Szaddám Huszein, bin Laden, Andreas Baader neve alatt egyetlen gombnyomással postázhattak létező emailcímekre, jelentősen leterhelve ezzel az adatforgalmat ellenőrző rendszereket.

A SuPerVillainizer (szabad fordításban: Szupergonosz) projekt létrehozói - a svájci Annina Rüst és egy magát egyszerűen csak "LAN"-ként jegyző személy - nem hajlandók elfogadni, hogy minden ember potenciális áldozata lehet az elektronikus megfigyelőrendszereknek. A mindennapi kommunikáció részévé vált neten keresztüli kapcsolattartás senki által nem felügyelhető; ha ezt "megengedjük, azzal a magánszféránk egy részéről mondunk le" - vélik a csoport tagjai.
"A tavaly szeptember 11-i terrortámadások után hozott biztonsági törvények segítségével az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a hatóságok ma már bárki elektronikus leveleibe beleolvashatnak. Így van ez Svájcban is, ahol ez év január elseje óta az internetszolgáltatók kötelesek elmenteni felhasználóik bejelentkezési adatait, sőt - ezt elrendelő bírói végzés esetén - valós idejű betekintést kötelesek nyújtani ügyfeleik levelezésébe. A kérdés innentől kezdve nem az: ki? mit? hol?, hanem az: mit nem? Mindez nem más, mint mesterséges félelemkeltés és ellenségkép-alkotás" - áll a svájci csoport honlapján közzétett felhívásában.
A SuPerVillainizer látogatóinak igen kényelemes dolga van: az összeesküvés-elméleteket (126 féle létezik) az oldal automatikusan generálja, akinek azonban ideje és kedve van hozzá: a nyelvbeállításon kívül a levél tartalmába is belepiszkálhat, tehetségétől függően javítva vagy rontva az eredeti szövegen. Az oldalról eddig a 89 gonosztevő neve - "Oszama bin Laden", "Szaddám Huszein", "Bill Gates", "Adolf Haider" (!)  - alatt több mint 50 ezer levelet küldtek ki a látogatók, többek közt az oldalon önkéntesektől begyűjtött, már nem használt emailcímekre.
"A világ nem osztható egyértelműen ’jókra’ és ’rosszakra’, ahogyan azt a politikusok és a titkosszolgálatok, vagy a napjainkban oly divatos ’Harc a terror ellen’ szlogen sugallja. A SuPerVillainizer ez ellen az általánosító megkülönböztetés ellen emeli fel a szavát" - deklarálják céljukat az oldal készítői. A projektet a Bécsben megrendezett digitalBIEDERMEIER fesztiválon is bemutatták, annak lezárulása után azonban eltűnt a netről.
Volt már példa a megfigyelőrendszerek blokkolására: az Echelon nevet viselő, titokzatos megfigyelőrendszer kulcsszavakkal történő megbénítására indult tavalyi netmozgalmak, s nem újdonság az összeesküvés-elméletek közösségi felhasználása sem: ilyen az Electronic Arts szoftvergyártó Majestic nevű játéka. Az internetezőket mégis, ezúttal is megosztotta a kezdeményezés.
"Színtiszta cinizmus - figyelembe véve azt a tényt, hogy valódi terroristák valódi áldozataikat naponta röpítik a levegőbe. Ők nem virtuális ellenségek, hanem egyszerűen gyilkosok. Ha ez a svájci projekt a terrorizmus elleni küzdelmet akár a legkisebb mértékben is zavarja, akkor az ilyen ötleteket a lehető legrövidebb időben belül ejteni kell. Egy kicsit több részvétet a terror valós áldozatainak és az ő valós hozzátartozóinak!" - vélte az osztrák Standard egyik hozzászólója. Persze a válasz sem maradt el: "Aki azt hiszi, az ilyen megfigyelőrendszerekkel kiszűrhetők az igazi terroristák, téved. Vagy továbbra is azt gondoljuk, hogy a terroristák úgynevezett 'kulcsszavakkal' kommunikálnak egymással? A terrorizmus csak az azt kiváltó okok megszüntetésével győzhető le. Ez így, ebben a formában nem más, mint terror - terror a polgárok és a személyiségi jogok ellen."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt