Tetszett a cikk?

Megelégelve a netes kommunikációt szűrő, egyre agresszívabb megfigyelőrendszereket, egy svájci csoport hadat üzent a privátszféra megsértőinek. Honlapjáról a látogatók szabadon választhattak a felkínált összeesküvési elméletek közül, amiket aztán George Bush, Szaddám Huszein, bin Laden, Andreas Baader neve alatt egyetlen gombnyomással postázhattak létező emailcímekre, jelentősen leterhelve ezzel az adatforgalmat ellenőrző rendszereket.

A SuPerVillainizer (szabad fordításban: Szupergonosz) projekt létrehozói - a svájci Annina Rüst és egy magát egyszerűen csak "LAN"-ként jegyző személy - nem hajlandók elfogadni, hogy minden ember potenciális áldozata lehet az elektronikus megfigyelőrendszereknek. A mindennapi kommunikáció részévé vált neten keresztüli kapcsolattartás senki által nem felügyelhető; ha ezt "megengedjük, azzal a magánszféránk egy részéről mondunk le" - vélik a csoport tagjai.
"A tavaly szeptember 11-i terrortámadások után hozott biztonsági törvények segítségével az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a hatóságok ma már bárki elektronikus leveleibe beleolvashatnak. Így van ez Svájcban is, ahol ez év január elseje óta az internetszolgáltatók kötelesek elmenteni felhasználóik bejelentkezési adatait, sőt - ezt elrendelő bírói végzés esetén - valós idejű betekintést kötelesek nyújtani ügyfeleik levelezésébe. A kérdés innentől kezdve nem az: ki? mit? hol?, hanem az: mit nem? Mindez nem más, mint mesterséges félelemkeltés és ellenségkép-alkotás" - áll a svájci csoport honlapján közzétett felhívásában.
A SuPerVillainizer látogatóinak igen kényelemes dolga van: az összeesküvés-elméleteket (126 féle létezik) az oldal automatikusan generálja, akinek azonban ideje és kedve van hozzá: a nyelvbeállításon kívül a levél tartalmába is belepiszkálhat, tehetségétől függően javítva vagy rontva az eredeti szövegen. Az oldalról eddig a 89 gonosztevő neve - "Oszama bin Laden", "Szaddám Huszein", "Bill Gates", "Adolf Haider" (!)  - alatt több mint 50 ezer levelet küldtek ki a látogatók, többek közt az oldalon önkéntesektől begyűjtött, már nem használt emailcímekre.
"A világ nem osztható egyértelműen ’jókra’ és ’rosszakra’, ahogyan azt a politikusok és a titkosszolgálatok, vagy a napjainkban oly divatos ’Harc a terror ellen’ szlogen sugallja. A SuPerVillainizer ez ellen az általánosító megkülönböztetés ellen emeli fel a szavát" - deklarálják céljukat az oldal készítői. A projektet a Bécsben megrendezett digitalBIEDERMEIER fesztiválon is bemutatták, annak lezárulása után azonban eltűnt a netről.
Volt már példa a megfigyelőrendszerek blokkolására: az Echelon nevet viselő, titokzatos megfigyelőrendszer kulcsszavakkal történő megbénítására indult tavalyi netmozgalmak, s nem újdonság az összeesküvés-elméletek közösségi felhasználása sem: ilyen az Electronic Arts szoftvergyártó Majestic nevű játéka. Az internetezőket mégis, ezúttal is megosztotta a kezdeményezés.
"Színtiszta cinizmus - figyelembe véve azt a tényt, hogy valódi terroristák valódi áldozataikat naponta röpítik a levegőbe. Ők nem virtuális ellenségek, hanem egyszerűen gyilkosok. Ha ez a svájci projekt a terrorizmus elleni küzdelmet akár a legkisebb mértékben is zavarja, akkor az ilyen ötleteket a lehető legrövidebb időben belül ejteni kell. Egy kicsit több részvétet a terror valós áldozatainak és az ő valós hozzátartozóinak!" - vélte az osztrák Standard egyik hozzászólója. Persze a válasz sem maradt el: "Aki azt hiszi, az ilyen megfigyelőrendszerekkel kiszűrhetők az igazi terroristák, téved. Vagy továbbra is azt gondoljuk, hogy a terroristák úgynevezett 'kulcsszavakkal' kommunikálnak egymással? A terrorizmus csak az azt kiváltó okok megszüntetésével győzhető le. Ez így, ebben a formában nem más, mint terror - terror a polgárok és a személyiségi jogok ellen."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gyanúsan füstölő autókra vadásznak a héten

A gyanúsan füstölő autókra vadásznak a héten

Bekapcsolták a régi tévét, az egész faluban elment az internet – 18 hónapon át

Bekapcsolták a régi tévét, az egész faluban elment az internet – 18 hónapon át

Újabb négy ferencvárosi kézilabdázó lett koronavírusos

Újabb négy ferencvárosi kézilabdázó lett koronavírusos