Németországban nemrégiben kannibalizmus gyanújával őrizetbe vettek egy 41 éves férfit, aki áldozatát az interneten ismerte meg. A hírre a sajtó rögvest a gyilkost és áldozatát összehozó világhálót kiáltotta ki főbűnösnek. Ön szerint az internet okolható a hasonló esetekért, vagy felelőssége nem nagyobb, mint a postáé a levélbombák kézbesítésében?

"Legfeljebb 30 éves vagy, átlagos testalkatú, tehát megfelelsz nekem: meg akarlak ölni és falatozni akarok pompás húsodból. Hentesmestered, Franky” - állt abban az internetes hirdetésben, melynek nyomán a német rendőrség őrizetbe vette Armin M.-et. Hasonló internetes üzenetre válaszolt még 2001-ben a gyilkosság áldozata, a berlini Bernd Jürgen Brandes, akit a letartóztatott férfi megölt, feldarabolt, majd megevett. A 41 éves Armin M., akit "örömszerzés céljából végrehajtott gyilkosság” miatt helyeztek előzetes letartóztatásba, azóta beismerő vallomást tett, bár erre azután, hogy a rendőrség megtalálta a rituális gyilkosságról készített videokazettákat, csak a formaságok miatt volt szükség.
A horrorisztikus mészárlás hírére az internet ismét a sajtó célkeresztjébe került mint a gyilkost és a gyilkosságra önszántából felkínálkozó áldozatot összehozó kommunikációs eszköz.  Felfrissített háttércikkek, pszichológusi interjúk tucatjai jelentek meg online pedofil hálózatokról, valódi és megjátszott gyilkosságok felvételeinek internetes cseréjéről, kereskedelméről és egyéb súlyos perverzitásokról. (Akárcsak a finnországi, internetes bombarecept segítségével véghezvitt októberi merényletet követően.) "Az, hogy a tettes és áldozata ilyen kegyetlen helyzetbe kerültek, talán az internet nyújtotta kapcsolatépítési lehetőségeknek köszönhető. Ilyesmi egy újsághirdetésben vagy ismerősök közti beszélgetésekben nehezen vagy egyáltalán nem jön szóba" - nyilatkozta a Spiegel Online internetes magazinnak Rudolf Egg pszichológus, a wiesbadeni kriminalisztikai központ vezetője.
Egg állítása az internet elleni vádak "második generációjához" tartozik: a világhálót sokáig mint a devianciák mindenki számára elérhető tárházát, újabban mint túlzottan is liberális kommunikációs eszközt támadják. A pszichológus szavaira azonban rácáfolt az Express című újság: a rémtett apropóján egy ismeretlenről számolt be, aki kannibál fantáziájukat rajta kiélni vágyó "igazi henteseket" keresett. A Queer-City című nyomtatott folyóiratban.
Bombát az internetről
Bin Laden levele és az internetszűrő
Szaddám leveleiben böngészve

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Itt a világ első drónrepülője, amivel bárki felszállhat

Itt a világ első drónrepülője, amivel bárki felszállhat

Újabb egy év haladékot adna a kormány az online pénztárgépekre

Újabb egy év haladékot adna a kormány az online pénztárgépekre

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb