Tetszett a cikk?

Németországban nemrégiben kannibalizmus gyanújával őrizetbe vettek egy 41 éves férfit, aki áldozatát az interneten ismerte meg. A hírre a sajtó rögvest a gyilkost és áldozatát összehozó világhálót kiáltotta ki főbűnösnek. Ön szerint az internet okolható a hasonló esetekért, vagy felelőssége nem nagyobb, mint a postáé a levélbombák kézbesítésében?

"Legfeljebb 30 éves vagy, átlagos testalkatú, tehát megfelelsz nekem: meg akarlak ölni és falatozni akarok pompás húsodból. Hentesmestered, Franky” - állt abban az internetes hirdetésben, melynek nyomán a német rendőrség őrizetbe vette Armin M.-et. Hasonló internetes üzenetre válaszolt még 2001-ben a gyilkosság áldozata, a berlini Bernd Jürgen Brandes, akit a letartóztatott férfi megölt, feldarabolt, majd megevett. A 41 éves Armin M., akit "örömszerzés céljából végrehajtott gyilkosság” miatt helyeztek előzetes letartóztatásba, azóta beismerő vallomást tett, bár erre azután, hogy a rendőrség megtalálta a rituális gyilkosságról készített videokazettákat, csak a formaságok miatt volt szükség.
A horrorisztikus mészárlás hírére az internet ismét a sajtó célkeresztjébe került mint a gyilkost és a gyilkosságra önszántából felkínálkozó áldozatot összehozó kommunikációs eszköz.  Felfrissített háttércikkek, pszichológusi interjúk tucatjai jelentek meg online pedofil hálózatokról, valódi és megjátszott gyilkosságok felvételeinek internetes cseréjéről, kereskedelméről és egyéb súlyos perverzitásokról. (Akárcsak a finnországi, internetes bombarecept segítségével véghezvitt októberi merényletet követően.) "Az, hogy a tettes és áldozata ilyen kegyetlen helyzetbe kerültek, talán az internet nyújtotta kapcsolatépítési lehetőségeknek köszönhető. Ilyesmi egy újsághirdetésben vagy ismerősök közti beszélgetésekben nehezen vagy egyáltalán nem jön szóba" - nyilatkozta a Spiegel Online internetes magazinnak Rudolf Egg pszichológus, a wiesbadeni kriminalisztikai központ vezetője.
Egg állítása az internet elleni vádak "második generációjához" tartozik: a világhálót sokáig mint a devianciák mindenki számára elérhető tárházát, újabban mint túlzottan is liberális kommunikációs eszközt támadják. A pszichológus szavaira azonban rácáfolt az Express című újság: a rémtett apropóján egy ismeretlenről számolt be, aki kannibál fantáziájukat rajta kiélni vágyó "igazi henteseket" keresett. A Queer-City című nyomtatott folyóiratban.
Bombát az internetről
Bin Laden levele és az internetszűrő
Szaddám leveleiben böngészve

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán „mindenkit meggyógyít”, de van kórház, ahol már a bergamói drámát emlegetik

Orbán „mindenkit meggyógyít”, de van kórház, ahol már a bergamói drámát emlegetik

Most szüntették meg a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésének engedélyezési eljárását

Most szüntették meg a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésének engedélyezési eljárását

Négyszögletű forintérmét bocsát ki a jegybank

Négyszögletű forintérmét bocsát ki a jegybank