szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A PaxFlow Simulator nevű új szoftver több mint 90 százalékos pontossággal képes előre jelezni egy repülőtér várható utasforgalmát. A program célja, hogy mérsékelje az utasok által jól ismert stresszhelyzeteket, amelyek többek között a beléptető (check-in) pult előtti hosszú sorban állás, a hiányzó poggyászkulik, vagy a hosszú repülés után túlságosan körülményesnek tűnő útlevél-ellenőrzés miatt alakulnak ki.

A PaxFlow az Amadeus globális helyfoglalási rendszerből nyert általános helyfoglalási adatokat az IBM zürichi kutatólaboratóriumában kidolgozott algoritmusokkal feldolgozva lehetővé teszi, hogy a repülőterek már egyhetes időtávon előre tervezzék az érkező és induló utasok számát, a nap bármely időszakára vonatkozóan.

A reptéri menedzsment a légikikötő adott pontjain, adott időszakban várható utasok számának részletes elemzése alapján kellő időben fel tud készülni arra, hogy az egyes zónákban megfelelő számú személyzet végezze a kiszolgálást, tehát lerövidüljön a várakozási idő. Hasznos információval szolgál a rendszer a különböző repülőtéri szolgáltatások, például üzletek, éttermek számára is, mivel az így nyert adatok alapján kínálatukat mindenkor az aktuális desztinációkról érkezők igényeihez tudják igazítani.

A rendszer a járatok helyfoglalási adatait, az egyes repülőterek helyszínrajzát, valamint a repülőtéri szolgálatok személyzetének munkaidő-beosztását dolgozza fel és mindezt összeveti azzal az információval, hogy hány ellenőrzési ponton, illetve folyamaton kell minden egyes utasnak keresztül mennie. Az így feldolgozott adatok alapján profilokat készít, amelyek megmutatják a reptér várható utasterhelését és kiszámítja az annak kezeléséhez szükséges személyzet létszámát a különböző pontokon.

„Óriási jelentőségű ez a rendszer olyan reptereken, ahol a helyszűke miatt egyre nehezebben bírják a terhelést, ugyanakkor nincsenek részletes adataik a várható utaslétszámról” – mondta Gerhard Buettcher, az IBM Business Consulting Services közlekedési és szállítási területért felelős vezetője. “A PaxFlow új felfogásban közelíti meg a légiközlekedés problémáit, ugyanis lehetővé teszi, hogy a repülőterek a valós igényekhez igazítsák folyamataikat. Ez pedig segít költségeik csökkentésében is, nem is beszélve arról, hogy az utasok számára kellemesebb élmény lesz a repülőút”.

Az információ biztonságos internetes kapcsolaton keresztül jut el a reptér vezetőihez. A jelentéseket a rendszer automatikusan generálja és naponta frissíti. A szimulációk eredményéről a szokásos formájú riportok készülnek, melyek grafikonokkal ábrázolják a várható utasszámot és annak eloszlását a repülőtéren. Az egyes utasok személyes adatai és a jegyvásárlásra vonatkozó információk azonban továbbra is bizalmasak.

A mindenkori igények függvényében számos különböző profil hozható létre, a fedélzeti ellátástól az útlevélkezelésig. A rendszerbe betáplálhatók a múltbeli időjárási adatok is, így az a havazás vagy vihar miatt bekövetkező esetleges késések előzetes kiszámítására is felhasználható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Egyre többen ülnek repülőre a világon

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) adatai szerint világméretekben szeptemberben 10,9 százalékkal bővült a személyszállítási forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest.

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat