szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

Nem mindegy, hogy milyen a víz hőfoka, amelyben úszunk, ugyanis ha túlságosan hideg, fogyás helyett akár gyarapodhat is a súlyunk – derült ki amerikai kutatók vizsgálataiból.

A floridai egyetemen végzett vizsgálatok keretében 11 férfi-önkéntesnél mérték az energiafelhasználást, miközben a kísérleti alanyok egy része meleg (+ 33 Celsius-fokos), másik része pedig hideg (+20 Celsius-fokos) vízben végzett különböző gyakorlatokat. A háromnegyedórás gyakorlat végén végzett mérések szerint mindkét csoportban a férfiak körülbelül azonos mennyiségű – mintegy kétezer kilojoule energiát használtak fel.

Ám amikor az önkénteseket terített asztalhoz ültették, hogy pótolhassák az elvesztett energiát, kiderült, hogy a hideg vizes csoport tagjai 44 százalékkal több kalóriát vettek magukhoz, mint azok, akik meleg vizű medencében végezték a gyakorlatokat. Ráadásul a hideg vízben úszkálók 41 százalékkal több kalóriával töltekeztek fel, mint pihenés után, amikor mindössze 500 kilojoule energiát használtak el.

A kutatók javaslata szerint az orvosoknak érdemes figyelembe venni a víz hőfokát, amikor fogyni vágyó páciensek számára állítják össze a gyakorlatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karrier

Az étkezési utalványokkal többletfogyasztást generálhatna az állam

A munkavállalóknak adómentesen juttatható étkezési jegyek gyakorlata sokkal elterjedtebb az Európai Unió régi tagországaiban, mint Magyarországon, mert tudatában vannak, hogy ez szociális és egészségügyi szempontból is hasznos – közölte az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE).

Gazdaság

Csökkent a hazai sörfogyasztás, nő az import

A múlt évi 3,5 százalékos növekedés után az idén a magyarországi sörértékesítés minden hónapban elmaradt a 2003-as számoktól - közölte el a Magyar Sörgyártók Szövetsége csütörtökön. A szövetség új elnöke Kiss Elemér korábbi kancelláriaminiszter lett.

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük