szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

A frissen csapolt sör elengedhetetlen tartozéka a dús hab, ami azonban túl gyorsan összeesik. Ezen segíthet brit vegyészek új eljárása, amelyet kifejezetten a hab tartósítására fejlesztettek ki.

Hab nem folyik el többé.
Sörgyártási forradalom készül
© The Shipyard Brewery
A kitöltött folyadék tetején képződő habot gázbuborékok alkotják, ezeket pedig folyékony héj határolja. A folyadék lassanként a pohár aljára vándorol, miáltal a buborékok héja egyre vékonyabbá válik. Így a buborékok kipukkannak és egybeolvadnak, míg végül a teljes gázmennyiség elszökik a folyadék felszínéről.

Ezt a folyamatot akarta feltartóztatni – Bernard Binks és Tommy Horozov – a hulli egyetem két kutatója szilikát tartalmú nanorészecskék alkalmazásával. A részecskéket vízbe öntötték, majd az oldatot felrázták. Ekkor hab keletkezett, amelynek buborékjait szilikátrészecskék vették körül, megakadályozva azok kipukkanását.

A legjobb eredményt a kutatók akkor érték el, amikor a nanorészecskéket némi hidrofób tulajdonsággal ruházták fel. Ennek érdekében bizonyos molekulacsoportokat helyeztek el a részecskék felületén – írta Binks és Horozov az Angewandte Chemie vegyészeti folyóiratban. A leghosszabb életű habkoronát akkor sikerült létrehozni, amikor a nanorészecskék felületét 68-80 százalékban borította víztaszító vegyület.

Az 1516-ból származó német tisztasági előírás szerint főzött sör tetején a habot proteinek alkotják, amelyek a serfőzéshez használt gabonából (árpa vagy búza) származnak. Ezeket a fehérjéket a felszálló széndioxid-buborékok magukkal ragadják, rugalmas hártyát képezve a buborékok körül. Az említett törvény azonban vízen, árpán és komlón kívül más alkotórész alkalmazását nem engedi meg serfőzéskor, így a brit újítás jótékony hatására alighanem hiába várnak a német sörisszák.

Más a helyzet Magyarországon, ahol a legtöbb sörgyár kukoricadarát, színezőanyagot, sőt szerves savakat is adagol a főzőüstökbe. Így nálunk jöhetnek a nanorészecskék és a tartós hab.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Hirschler Richárd Vélemény

25 éve írta a HVG (amikor 5 forint volt egy korsó sör)

1980 januárban a szovjetek megtámadták Afganisztánt, ami azután 22.000 halottjukba került. A HVG a nyugati gazdasági retorziókkal foglalkozott. Idehaza a sör drágulása visszavetette a fogyasztást, felesleges helyettesi kinevezések és a fegyverkezési verseny éleződése borzolta a kedélyeket.

MTI Gazdaság

Eltűnik a Heineken sörpapírja

A Heineken-csoporthoz tartozó Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. május 17-vel kérte részvényeinek törlését a Budapesti Értéktőzsde terméklistájáról.

hvg.hu Média

Nyílt forráskódú malátasör az interneten

A Vores Øl nevű sör boltban nem kapható, ellenben receptje és logójának paraméterei mindenki számára szabadon hozzáférhető. Itthon csak az ötletet díjazhatjuk, az otthoni sörfőzés ugyanis hazánkban engedélyköteles.

MTI Gazdaság

Sörexport: rekord Csehországban

A cseh sörgyárak tavaly 2,64 millió hektoliter sört exportáltak, majdnem 25 százalékkal többet, mint az előző évben - közölte a cseh sörgyárak szövetsége.

MTI/hvg.hu Világ

Kirúgták, mert más sört ivott

Kirúgta egy alkalmazottját az amerikai Miller Brewing Co., a Miller Time sörök gyártójának egyik forgalmazója mert más cég sörét itta egy kocsmában, és erről véletlenül fénykép is megjelent a sajtóban.

Gazdaság

Eltűntek az olcsó sörök

Eltűntek az olcsó dobozos importsörök a hazai boltok polcairól, amely az első reakciók szerint az eldobható italospalackok után kivetett darab alapú termékdíj megjelenésére vezethető vissza.