szerző:
MTI

Az ISS űrállomás személyzete felkészülten várja, hogy júliusban két és fél év után először ismét amerikai űrrepülőgép kössön ki rajta - jelentette be pénteken Valerij Lingyin, a Moszkva melletti Koroljovban lévő orosz repülésirányító központ képviselője.

Kilövőállásban a Discovery
© AP
Az amerikai fél csütörtökön közölte, hogy a Discovery űrsiklót a tervek szerint július 13-án indítják útjára, és két nappal később érkezik meg az ISS-hez. Ha valamilyen okból el kell halasztani a startot, úgy július 31-ig még nyitva áll az indítási ablak.

Az űrállomás két lakója, az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips kitakarította azt a hermetikus egységet, amelyhez majd a Discovery kapcsolódik. Ezt a kabint ugyanis az elmúlt két és fél évben az űrsiklókra kivetett repülési tilalom idején raktárként használták az ISS-en dolgozó űrhajósok. A 184 tonna tömegű űrállomást a héten a Progressz M-53 orosz teherűrhajó automata üzemmódban 2,3 kilométerrel megemelte, hogy az a legkedvezőbb pályamagasságon tudja fogadni az űrsiklót és a rajta utazó hét asztronautát.

Krikaljov és Phillips begyakorolták azt a műveletet is, amelyet nekik kell majd végrehajtaniuk a kikötés előtt. Ennek lényege az, hogy Eileen Collins, a Discovery női parancsnoka 180 méterre az űrállomástól hajójával egyfajta bukfencmanővert hajt végre. Ezután az űrsikló hasát mutatva elrepül az ISS fölött, miközben az orosz és az amerikai űrhajós a bázis Zvezda nevű orosz moduljából fényképezi a Discoverynek azt a részét, amely az űrrepülőgép kabinjából nem látható. Így meg lehet majd állapítani, hogy az indításkor megsérült-e vagy nem a Discovery hővédőburkolata.

Mindössze 90 másodpercük lesz arra, hogy részletesen lefotózzák az űrsiklót az orrától a tatjáig. Erre a nagy koncentrálást igénylő feladatra azért van szükség, hogy elkerüljék a 2003. február 1-jén a Columbia űrsiklóval történt tragédiát. Az indításkor ugyanis az űreszköz hatalmas külső üzemanyagtartályának egy szigetelődarabja leszakadt, és megsértette a baloldali szárny egy részét. Ez a visszatéréskor végzetesnek bizonyult; amikor ugyanis a Columbia belépett a Föld sűrű légkörébe, a résen keresztül az űrrepülőgép belsejébe forró levegő áramlott be. Ennek következtében a Columbia felrobbant, hét asztronauta halálát okozva.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Ismét kilövésre vár a Discovery

Az űrsiklót másodszorra állítják kilövőállásba, miután májusi indulását az üzemanyagtartály hibája miatt lefújták. A gép a tervek szerint július 13-án indul az Alpha nemzetközi űrállomásra.

hvg.hu Világ

Kilövőállásban a Discovery űrsikló

A Columbia 2003-as katasztrófája óta először az idén indít űrmissziót az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA szakemberei körültekintően ellenőrzik az űrsiklót a kilövés előtt.

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat