szerző:
BBC

A mobiltelefonok és az internet közeledésével nő a mobilszolgáltatók és az internetes vállalkozások közti együttműködés, melynek jegyében a T-Mobile a Google-lal, a Vodafone pedig a Microsofttal lép együttműködésre a mobil alapú internetezés elérhetővé tételéért.

A múlt és a jelen
© sxc.hu
A T-Mobile ezentúl a teljes világhálóhoz biztosít elérést előfizetőinek a Google-on keresztül, az eddigi korlátozott hozzáférés helyett. A rivális Vodafone pedig a Microsofttal állapodott meg abban, hogy az MSN Messenger azonnali üzenetküldő rendszerét ezentúl előfizetői mobilon is igénybe vehetik.

Elemzők szerint ez előrejelzi, hogyan válik a mobiltelefonok szerves részévé az internet.

Eddig a T-Mobile korlátozta ügyfelei internet használatát mobilkészülékükön keresztül, így azok csak T-zones néven futó zárt rendszerét használhatták, melyről jobbára csengőhangokat és operátorlogókat lehetett letölteni. A korlátozásokról szólva a T-Mobile szóvivője úgy nyilatkozott: „T-zones szolgáltatásunk túl drágának, bonyolultnak és kevéssé hasznosnak bizonyult a felhasználóknak. Mostantól a Google keresőmotorjainak hála az európai előfizetők a világháló bármely oldalát megjeleníthetik készülékükön.”

Természetesen ez a változás csak a csúcsteljesítményű okostelefonnal rendelkezőket érinti. A régebbi készülékek birtokosai továbbra is kénytelenek beérni a T-zones-szal, mert telefonjaik weboldalak megjelenítésére nem képesek.

„Ez egy jelzés a szolgáltatók felé, hogy a korlátozott internet-hozzáférés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket” - figyelmeztet John Delaney az Ovum távközlési elemzője.

A T-Mobile idén júliusban tervezi a Google alapú netezés bevezetését előbb Németországban és Ausztriában, majd később még az év folyamán Nagy-Britanniában, Hollandiában és Csehországban.

A Vodafone ellenben ingyen kínálja ügyfeleinek a maga kis zárt hálózatát, ellenben a teljes világhálóhoz való hozzáférést előfizetésért cserébe teszi csak lehetővé. A cég az azonnali üzenetküldő szoftverekben látja a jövőt, melyet most mobilkészülékein is elérhetővé tesz.
Célja a 165 millió MSN Messenger felhasználó és 155 millió Vodafone előfizető összehozása. Ezzel pedig új jövedelemforrások felé néz, mert a mobilról pc-re msn-ező felhasználóknak és a pc-ról mobilra azonnali üzenetet küldőknek használati díjat számol fel.

Delney szerint „ha az emberek hajlandók fizetni az SMS küldésért, miért ne fizetnének az MSN-ért is. A könnyű kezelhetőség ellenére, mégis sok időbe telhet a mobilról való MSN-ezés elterjedése, mert eltart egy ideig, míg a felhasználók ugyanolyan egyszerűnek tartsák mint a számítógépről való chatelést.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobline

A legtöbb üzleti vállalkozás bajlódik a mobilitással

A szakértők egységesen vallják, hogy a munkavégzésben (és nem elhanyagolható módon az életstílusban) a folyamatos online jelenlét lehetősége azt az erőteljes üzleti törekvést ösztönzi, hogy a különböző kommunikációs hálózatok összefonódjanak, ezáltal csökkenjenek a költségek és növekedjen a termelékenység anélkül, hogy a dolgozókat túlterhelnék.

MTI Tech

Könnyen zsákutcába juthat az iTunes mobil változata

Egy év alatt meghódította az európai piacokat az iTunes letöltő rendszerével az Apple, amely a sikeren felbuzdulva saját mobiltelefonokra írott zenelejátszó szoftvert jelenetet meg. Sőt már útban van az első iTunes mobilkészülék is, melynek piacra kerülése azonban súlyos ellentmondásokkal terhelt és könnyen zsákutcába juthat.

hvg.hu Média

A Jóban-rosszban epizódjai már mobilon is követhetők

A T-mobile 3G ügyféltesztjének részesei június 29-tól telefonjukon is nézhetik a TV2 népszerű műsorait, kezdetben a Jóban-rosszban sorozat naponta jelentkező epizódjait, a Napló összeállításait, valamint az Aktív legjobb riportjait - áll a csatorna sajtóközleményében.

MTI Média

Jelentősen nő a mobil marketing piac

Az IKO New Media Kft. szerint a most 50-100 millió forintos mobil marketing piac nagy fejlődés előtt áll, hiszen két év múlva már bizonyosan meghaladja az 500 millió forintot - mondta Malcsiner Péter ügyvezető igazgató szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Gazdaság

Több mint 800 településtől követel pénzt a T-Mobile

Az önkormányzatoknak vissza kell fizetniük az iparűzési adót, amelyet a T-Mobile 1999–2004 között a bázisállomások után befizetett. A Fővárosi Bíróság májusi döntése megegyezik a Pénzügyminisztérium szakmai álláspontjával – derült ki a parlament önkormányzati bizottságának szerdai ülésén.

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.