szerző:
MTI

A terveknek megfelelően, hétfő reggel közép-európai idő szerint néhány perccel nyolc óra előtt, becsapódott a Temple-1 üstökös magjába a Deep Impact amerikai űrszonda - jelentette be Kaliforniában lévő pasadenai repülésirányító központ.

A bejelentést a vezérlőteremben óriási üdvrivalgás követte. A manőver a Földtől 133 millió kilométerre sikeresen zajlott le. Az űreszközt január 12-indították a floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontból, és a Deep Impacr 431 millió kilométer kozmikus út megtétele után érkezett meg az alig valamivel 6 kilométernél nagyobb égitesthez.

A tudósok várakozása szerint az ütközés következtében kivágódott anyagminta vizsgálata magyarázatot adhat a Naprendszer keletkezésének a körülményire.

A szakembereknek arról már tudnak, miként fest egy üstökös felszíne, illetve környezete, de arról még nem, hogy a felszín alatt mi lehet. A legelfogadottabb elmélet szerint az üstökösök konzerválták, mintegy mélyhűtötték azokat az anyagokat, amelyek még a Naprendszer kialakulásának idejéből maradtak vissza. Ezek megismerése felbecsülhetetlen értékű adatokat szolgáltatna arra nézve, miként született meg szűkebb kozmikus környezetünk.

A Deep Impactbe két egységet építettek be. A Becsapódó (Impactor) nevű modul bevágódik az üstös magjának a felszínébe, miközben az Elrepülő (Flyby) fényképezi a folyamatot, főként az ütközés kiváltotta anyagkicsapódást és a karambol vájta krátert.

A Becsapódó ezzel befejezi küldetését, az Elrepülő pedig folytatja űrutazását, és ha jó erőben marad, elképzelhető, hogy meghosszabbítják programját, és újabb üstökösökkel találkozik.

A becsapódást egyébként a Földről és a bolygónk körül keringő űrteleszkópokkal, köztük a Hubble-lel, a Spitzerrel vagy a röntgentartományban vizsgálódó Chandrával is nyomon követték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Céljához közeledik a Deep Impact űrszonda

Az űreszköz dohányzóasztal nagyságú becsapódó egysége július 4-én csapódik majd a Tempel 1 elnevezésű, közel Manhattan méretű üstökösbe. A kutatók értékes adatok birtokába juthatnak a nagyszabású kísérlet eredményeképpen.

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton