szerző:
hvg.hu

Az Intel tavaly indította el versenyét, amelyben a vállalatoknál, szervezeteknél még mindig használatban lévő legöregebb számítógépeket keresték Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában. Mi győztünk.

A legöregebb magyar PC. Ma már egy nyúl
is gyorsabb nála
A versenyre teljesen különböző területekről (egészségügy, oktatás, kormányzat, szolgáltatás, iskolák és rendőrség) regisztráltak üzleti felhasználásra szánt gépeket. Ezek kevesebb, mint harmada volt márkás PC, a legtöbbet alkatrészekből szerelték össze, vagy nem tartoztak a világszerte ismert márkák közé. A processzorok sebessége és típusa is teljesen különböző volt, az Intel Pentium 120 MHz-től, a 486-os, 386-os és 286-os sorozatokig, míg a győztesek mind a 8086-os sorozatból kerültek ki, 8 MHz-es működési frekvenciával. (Érdekességképpen a jelenlegi Intel processzorok között már vannak 3.8 GHz-es darabok is, amelyek sebessége az előkerült régi darabokénak majdnem 500-szorosa.)

A magyar nyertes gép 25 éves, és egy szombathelyi vállalkozó tulajdona. Horváthné Károlyi Piroska az 1980-ban készült, Intel 8088-as 8 MHz-es processzorra épült gépet nyúltenyésztéshez használja. A három ország legöregebb számítógépei közül a magyar bizonyult a legidősebbnek!

A Csehországban benevezett vállalatok közül a Cseh Tudományos Akadémia Fizikai Intézete nyert. Az intézet még 1989-ben készített, Intel 8086 6/12 MHz-es processzorra épülő számítógépet használ, melyet a hetente átlagosan háromszor használnak a vasmágneses rezonancia laborban, a tudományos berendezések kezeléséhez.

A szlovák nyertes a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Fizikai Intézete volt, amely egy 1986-ban készített, Intel 8086 / 8 MHz-es processzorra épített számítógépet használ, amit a nap 24 órájában használnak a Lomnicky-csúcs tetején lévő részlegben, a neutron monitoron megjelenő adatok összegyűjtéséhez és archiválásához. A computert egy 2633 méter magasan lévő épületben helyezték el!

A projekt sikere miatt az Intel Romániában tervezi a kezdeményezés elindítását. Hasonló projektek tavaly már több más országban sikerrel zárultak, köztük Hollandiában és Indonéziában.

A Gartner Dataquest felmérése szerint 2004-ben világszerte hozzávetőlegesen 100 millió komputert cseréltek le, s ez a szám idén 120 millióra emelkedik. A kutatás felmérései szerint e számítógépek több mint 30 százaléka 3 évnél idősebb, tehát – legalább is a gyártók szerint –ideje lenne újakat használni őket.

Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban elsősorban középkategóriájú asztali gépek uralják a piacot, míg a noteszgépek között a nagyteljesítmény a jellemző.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Az Apple 2006-tól Intel processzorokat épít a Mac számítógépekbe

Az évente megrendezett Worldwide Developer Conference (WWDC) szakkiállítás és konferencia megnyitóján az Apple bejelentette, hogy 2006 első felében megkezdi egyes Mac modellek forgalmazását Intel processzorral is és 2007 végére minden újonnan bemutatott Mac számítógép Intel processzort tartalmaz majd.

MTI Gazdaság

Gyurcsány fogadta az Intel vezérét

Az informatikai és kommunikációs infrastruktúra fejlesztése kulcs a modernizációhoz, javítja a gazdaság versenyképességét és munkahelyeket teremt - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Craig Barrett-tel, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatójával folytatott megbeszélésen.

Tech

Fényvezető szilikont fejlesztett ki az Intel

A lézerfény továbbítására és felerősítésére alkalmas szilikont fejlesztettek ki az Intel kutatói, ezzel legyőzve az adatforgalom felgyorsításának egyik legnagyobb akadályát.

Infinit Tech

Az intelligens autók korszaka két éven belül megkezdődik

Míg korábban csak a luxusautókra volt jellemző az extra felszereltség, néhány éven belül a hátsó ülésbe épített videokonzolok, a fedélzeti navigációs rendszerek, valamint a vezeték nélküli kommunikációs technológiák is széria felszerelésnek számítanak majd az autógyártók többségénél.

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

Ha van Instagramja, próbálja ki: ez az oldal látványos montázst készít a legjobb fotóiból

Ha van Instagramja, próbálja ki: ez az oldal látványos montázst készít a legjobb fotóiból

Mára is bepróbálkoztak egy tüntetéssel, de csak pár tucatnyian mentek el

Mára is bepróbálkoztak egy tüntetéssel, de csak pár tucatnyian mentek el

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott a menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezés ellen

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott a menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezés ellen

Adventi irodalmi naptár – december 19.

Adventi irodalmi naptár – december 19.

Megbilincselve vittek el egy volt fideszes képviselőt

Megbilincselve vittek el egy volt fideszes képviselőt