szerző:
Infinit

Ma már az orosz weben is szinte minden kapható. Íme a bizonyítékok a Molotok.ru (Kalapács.ru) orosz aukciós szájt speciális kínálatából.

A Moszkovszkije Novosztyi c. napilap válságot él át. A lap egyik tulajdonosa, a Jukosz-ügyből is ismert Leonyid Nyevzlin korábban egy olyan kijelentést tett, hogy 1 dollárért eladná a lapot. Ebből a meggondolatlan mondatból indult ki az az ötlet, hogy valaki (egy a nyilvánosság számára azóta is ismeretlen személy) a Molotok oldalain éppen a fenti összegért kínálta megvételre az orgánumot.

Természetesen viszonylag hamar kiderült, hogy csak egyfajta viccről van szó, és az ajánlatot levették a szájtról. Nyevzlin szerint az ötlet nem más, mint „hitványság", pedig akár hasznosíthatná is az ötletet, hiszen – mivel a dolog tréfa jellegéről felhasználók sem tudtak – rövid idő alatt néhány ezer dollárra szökött fel a vételi ajánlat.

Nem így történt annak az „árucikknek" az esetében, amelyet egy szentpétervári polgár bocsátott árverésre: a illető az „ártatlanságát” kívánja eladni egy „tapasztalt, komoly és felelősségteljes" hölgynek; ám egyelőre nem sok (szám szerint egy) érdeklődő jelentkezett az ajánlatra.

Persze ebben közrejátszhat az 1000 dolláros kikiáltási ár is. A „Szűz" felhasználónevet használó árverező szerint az „elsőség jogának" megszerzése komoly büszkeség, és persze felelősséggel is jár, hiszen (legalábbis az eladó számára) ezek az emlékek életre szólóak lesznek.

Az ajánlatokat csak Szentpétervárról várja, mert a hirdetés szövege szerint a termék nem szállítható. Elvileg július 23-ig tart az aukció, persze kérdés, hogy az adminisztrátorok meddig hagyják az oldalakon a speciális árverési tételt.

A felhasználók pedig addig is viccelődhetnek az árucikk mellett található fórumban. Most például az a kérdés merült fel bennük, hogy van-e a termékre garancia, hiszen az ajánlat valódisága (azaz az elsőség ténye) nem igazán ellenőrizhető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Árverési retúrjegy

Hiába nyerte meg 3,25 milliárd forintért az ír Ballymore a MÁV árverésén a pesti Ferdinánd híd melletti ingatlant, a területre, versenyen kívül, a Demján-érdekeltségű Pólus Rt. szintén igényt tart,mégpedig elővásárlási jogára hivatkozva. Így vagy úgy, a MÁV milliárdos kártérítési perekre számíthat.

MTI Kult

Ismeretlen Chagall egy minszki árverésen

Hatszázötvenezer dollárért - több mint 132 millió forintért - kelt el Minszkben egy árverésen egy eddig ismeretlen Chagall-kép. A művet valamikor 1915 és 1920 között festhette Marc Chagall Vityebszkben, mielőtt végleg külföldre távozott volna - adja hírül a News.ru orosz hírportál.

Pénzügyek

Árverés, átverés

A végrehajtók szakmai szervezete - mint Krejniker Miklós elnök a HVG-nek elmondta - az ingatlanforgalom fokozott...

MTI Világ

Veszített a Gazprom a Juganszknyeftyegaz -árverésen

Az orosz Bajkalfinanszgrup szerezte meg a Jukosz olajcég fő termelőegysége, a 76,79 százalékát, meglepetésre megnyerve a vasárnap Moszkvában lezajlott árverést a félállami Gazprom monopólium leánycégével, a Gazpromnefttel szemben.

MTI Kult

Karácsonyi árverések: új sztárok jönnek?

E hét elején befejeződött a karácsonyi művészeti aukciók sorozata: egy-két kisebb galériában és régiségvásáron ugyan még lehet licitálni az ünnepekig, de aki fejedelmi ajándékot akart venni, már megtehette.

hvg.hu Kult

Árverés a hajléktalanokért

Budapesten az elmúlt években háromszáz hajléktalan ember halt meg szemünk láttára kihűlés vagy megfagyás szövődményeként fellépő betegségekben - áll abban a szövegben, amellyel a budapesti Centrális Galéria hirdeti jótékonysági árverését.

Gazdaság

Árverési rekordok a Sothebynál

Eladási rekordot ért el csütörtök este New Yorkban a Sotheby cég árverésén Paul Gauguin és Amedeo Modigliani egy-egy festménye. Soha ennyi pénzt nem adtak még egyikük festményéért sem.

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot